NMHH: hamarosan egyféle töltőt használhatunk a legtöbb elektronikus eszközünkhöz

Kütyü Magazin - 2022. október 25.

Szakértőként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett az elektromos töltőeszközök szabványosításáról szóló uniós rendeletmódosítás megalkotásában, amit október 24-én fogadott el az Európai Tanács. Az új szabályozással uniós becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot spórolhatunk meg.

A telefonok, tabletek és laptopok mellett ma már egyre gyakoribb a bluetoothról működő, tölthető fejhallgató, egér és billentyűzet is, a vezeték nélküli eszközök száma pedig várhatóan csak nőni fog. Ezen eszközök akkumulátorait rendszeresen tölteni kell. Vásárláskor szinte mindegyik mellé csomagolnak egy hálózati töltőt, vagy legalább egy USB-kábelt. Ezek nagy része egymással kompatibilis, de még mindig többféle szabvány van forgalomban. 2009-ben a gyártók már tettek egy nagy, önkéntes lépést ebbe az irányba: akkor a forgalomban levő mobiltelefon-töltők száma 30-ról 3 típusra csökkent. De a piac még a mai napig széttagolt: a fogyasztók 38 százaléka számolt be arról, hogy okozott már gondot a nem kompatibilis töltő.

Ezen segít az Európai Tanács október 24-én elfogadott jogszabálymódosítása a mobiltelefon-töltők és más akkumulátoros elektronikus eszközök töltőinek egységesítéséről. A döntés nemcsak a fogyasztók kényelmét, de az elektronikus hulladékmennyiség csökkentését is szolgálja.

A felhasználók unió-szerte évente 2,4 milliárd eurót költenek elektromos töltőkre, ugyanezek a leselejtezett eszközök pedig évi 11 ezer tonna elektronikus hulladékot termelnek. Az új uniós szabályozás célja, hogy a leggyakrabban használt akkumulátoros eszközeinket egységesen a legkorszerűbb, USB-C típusú töltőkkel használhassuk. A szabványosítás a mobilok és tabletek mellett a fényképezőgépeket, e-könyv-olvasókat, a vezeték nélküli fejhallgatókat, hangfalakat és billentyűzeteket, egereket is érinti.

pexels.com

Elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme

Az új uniós szándék szerint ezzel elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme. Az USB-C szabványú töltők elterjedésével ugyanis szükségtelenné válik minden eszköz mellé töltőt csomagolni: egy felmérés szerint három otthon tartott töltőből csak kettőt használunk. A tervek szerint egy piktogram jelöli majd a csomagoláson, hogy egy-egy készülék tartalmaz-e töltőt, vagy sem. Ha a gyors töltést és adatátvitelt biztosító USB-C szabvány egységessé válik, azzal uniós becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot spórolhatunk meg.

Az egységesítést célzó folyamat tavaly ősszel indult az Európai Bizottság javaslata nyomán. A jogi folyamat a „A rádióberendezések forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizációjáról szóló 2014/53/EU irányelv” módosításának jóváhagyásával október 24-én végleg lezárult. A tárgyalási folyamatban az NMHH is részt vett: a tanács munkacsoportjában képviselt magyar álláspont kialakításához a hatóság javaslatokkal és szakmai véleménnyel járult hozzá. A rendeletmódosítás húsz nappal azután lép majd életbe, hogy az Európai Parlament és a Tanács elnöke is aláírta azt és kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

Kulcsszavak: NMHH, telefontöltő
Vissza