Jobban megéri a magasabb árkategóriájú laptop

Kütyü Magazin - 2022. május 18.

A műszaki cikkek az elmúlt két évben hónapról hónapra érezhetően drágultak, ráadásul a termékekhez való hozzájutást a továbbra is fennálló chiphiány is megnehezíti. A szakértő szerint mégsem érdemes az olcsóbb laptopok mellett letenni a voksunkat, mert hosszú távon sok kellemetlenséget okozhatnak. Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív igazgatója arra is rámutatott, hogy még közel sem tetőztek az árak, még évekig drágulásra és készlethiányra lehet számítani.

Hosszú távon nem éri meg a laptopokon spórolni 

Az laptopok árai 2020 tavasza óta nagyjából a kétszeresükre nőttek, így míg két évvel ezelőtt már nagy teljesítményű laptopokat lehetett vásárolni akár 150 ezer forintért, manapság az olcsóbb, gyengébb teljesítményű gépek kerülnek ennyibe. „A gyártók az olcsóbb árkategóriás gépekkel próbálnak versenyelőnyhöz jutni, azonban mint általában az élet minden területén, itt is igaz, hogy érdemes a minőséget megfizetni. Lehet, hogy pillanatnyilag jobb döntésnek tűnik egy belépő árkategóriájú laptopot választani, azonban egy ilyen készüléket jobb esetben hosszú évekre vásárolunk, így érdemes lehet drágább darabokba beruházni” – mondta el Krajnyák Tamás. A belépő szinten lévő gépekkel a legnagyobb probléma, hogy lassúak, így csak nagyon kevés dologra lehet őket használni, és arra is rövid ideig, mert hamar elfogy a tárhely, és ettől lassul az operációs rendszer is. „Ezeket a gépeket ráadásul sokszor nem lehet bővíteni, ugyanis az adott kapacitású memória rá van integrálva az alaplapra, és a tárhelyet sem lehet bővíteni” – tette hozzá a szakértő.

 

laptophardware.hu/blog

 

A laptopok karbantartása éppen annyira elengedhetetlen, mint az emberi szervezeté 

„Azt valahogy természetesnek vesszük, hogy rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra, vagy ha baj van, akkor felkeressük az orvosunkat. Hasonló a helyzet az autókkal, hiszen azokat is rendszeresen elvisszük a szervizbe ellenőrzésre. Ha így gondoskodunk a laptopokról is, akkor akár nyolc-tíz évig is használhatjuk őket, ehhez azonban az is szükséges, hogy már alapból egy olyan készüléket vásároljunk, amelynek bővíthető a tárhelye és a kapacitása” – hangsúlyozta a szakértő. A rendszeres karbantartás, tisztítás évekkel is meghosszabbíthatja a gépünk élettartamát. Az átvizsgálás során megnézik, hogy milyen állapotban van a laptop akkumulátora, ami akár két-három év alatt elhasználódhat, így érdemes időközönként kicserélni. „Egy szervizelés során leellenőrizzük azt is, hogy milyen a tárhely állapota. Ez egy százalékos arányban kifejezett viszonyszám, amely esetében természetesen a százszázalékos eredmény a legjobb, azonban, ha már kilencven és száz százalék közé esik az eredmény, akkor már azonnali cserét szoktunk javasolni, mert azt jelenti, hogy nincsenek teljes biztonságban a laptopunk adatai, illetve menetstabilitásban is problémák lehetnek” – tette hozzá Krajnyák Tamás.

 

Egyre nehezebb hozzájutni a speciális készülékekhez 

Az árak emelkedése mellett az is problémát jelent, hogy egyre nehezebb hozzájutni speciális elektronikai eszközökhöz. „A kijelzők és monitorok gyártásába eléggé beleszólt a chiphiány, a gyártók ráálltak a mainstream vonalra, így különlegesebb eszközökhöz, például a gyengénlátók számára alkalmas nagyobb kijelzőkhöz szinte lehetetlenség hozzájutni” – mutatott rá a Laptophardware.hu operatív vezetője.

Kulcsszavak: Laptophardware.hu, laptop
Vissza