Windows 11 kisokos

Kütyü Magazin - 2021. november 15.

A Microsoft legújabb operációs rendszerének, a Windows 11-nek a bevezetése a fejlett funkciók és a konszolidációs képességek miatt számos lehetséges előnnyel jár a számítógép tulajdonosok számára, és zökkenőmentesebb, illetve biztonságosabb felhasználói élményt ígér. 

Az új operációsrendszer-verziókra való átállásnál azonban mindig ügyelni kell a kompatibilitásra, és a cégeknek körültekintően kell dönteniük arról, hogy a teljes IT-infrastruktúrát lecserélik-e vagy inkább a meglévő eszközöket fejlesztik. Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere most összefoglalja a Windows 11-gyel kapcsolatos főbb szempontokat és rendszerkövetelményeket. 

CPU

A Windows 11 bevezetési nyilatkozata szerint*  a rendszer futtatásához legalább 1 GHz-es, két- vagy többmagos kompatibilis 64 bites processzorra vagy SoC-ra (System on Chip) van szükség. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a következő asztali és laptop CPU-k kompatibilisek az új operációs rendszerrel (2021. júniusi állapot szerint): 

•  8. generációs Intel Core (Coffee Lake, Whiskey Lake) és újabb processzorok

•  AMD Zen+ (Ryzen 2000, Threadripper 2000, Ryzen 3000G APU) és újabb processzorok

A lista nem végleges, és korábbi processzorok is kompatibilisek lehetnek a Windows 11-gyel – ugyanakkor a rendszer(ek) más komponenseinek életkora is meghatározó lehet. Feltétlenül érdemes ellenőrizni az adatokat a Windows 11 kompatibilitási webhelyén**. Szintén célszerű figyelembe venni a DRAM-követelményeket és azt, hogy a memória együttműködjön a CPU-val – most és a jövőben is. 

 

DRAM

A RAM/DRAM esetében a Windows 11 telepítésének minimum követelménye legalább 4 GB-os memóriamodul megléte, ám a zökkenőmentes és kifogástalan felhasználói élmény érdekében tanácsos a minimálisan szükségesnél nagyobb memóriát használni. 

Szintén fontos tényező a memóriatechnológia iparági szintű változása. Nemrég megtörtént a váltás a 8-ról a 16 Gbit-es DRAM-ra, amely már a legújabb (8. generációs vagy újabb)***  Intel processzorokkal is kompatibilis, így megbízhatóan eldönthető, hogy a meglévő eszközök alkalmasak-e a Windows 11 telepítésére. Ha igen, akkor ez kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a memóriabővítéssel a maximumot hozzuk ki a rendszerekből és egyúttal költséghatékonyan modernizáljuk az eszközöket a Windows 11-gyel.  

TPM 2.0

A Trusted Platform Module (TPM) talán kevéssé volt ismert az új operációs rendszer bejelentése előtt, ám ez a Windows 11 használatának kötelező előfeltétele. A TPM maga is egy olyan kriptoprocesszor, amely hardverszinten védi a számítógépet, integrált titkosítási kulccsal előzve meg a támadásokat. A TPM más rendszerekkel és PC-n belüli alkalmazásokkal is együttműködik. Mivel hardveralapú, biztonságosabb, mint a kizárólag szoftveres titkosítás. Ez azt jelenti, hogy a TPM 2.0 nélkül nem lehet Windows 11-re frissíteni, vagyis az új operációs rendszer bevezetéséhez (asztali gépnél) előzőleg meg kell vásárolni és telepíteni kell a TPM 2.0 modult.

Ha szeretnénk megtudni, hogy az eszközeinken van-e TPM 2.0 modul, keressünk rá a „Windows Security” kifejezésre a Start menüben és válasszuk ki a „Device Security”, majd a „Security processor details” lehetőséget. Ellenőrizzük, hogy a „Specification Version” sorban a 2.0 változat szerepel-e, mert a korábbiak nem kompatibilisek. 

 

SSD

Az SSD-piac izgatottan várta a DirectStorage megjelenését, amely a számítógép NVME SSD-tárolóját használva gyorsítja a betöltési időket és egyúttal felszabadítja a CPU erőforrásokat, ám ez kizárólag a PC-játékok futtatásánál előnyös. A nagyvállalati követelmények szerint a Windows 11-hez legalább 64 GB-os tárhelyre van szükség, amivel már a SATA- és az NVMe-alapú SSD-k is támogathatók. Mivel az új operációs rendszer kapacitásigénye már önmagában is meghaladja az 50 GB-ot, fontos ellenőrizni a tárkapacitást, és a minimális követelménynél nagyobb tárhelyű SDD-t választani. 

Ugyanakkor az NVMe-alapú meghajtók szélesebb körű elterjedése katalizátorként hat az NVMe-vel elérhető sebességű alkalmazások használatára. Ezért, ha a memóriabővítéssel együtt az eszköz tárolójának gyorsaságát és kapacitását is megnöveljük, költséghatékonyan javítható a teljesítmény. 

Frissítés vagy csere?

A technológiaváltás kapcsán a hardverfrissítést korlátozhatják a lehetőségek. Mivel egyre kevesebb szállító gyárt régi technológiákat, a korszerűsítés vagy a csere közötti döntéshez érdemes megvizsgálni a jelenlegi, illetve a mainstream technológia árgörbéjét és elérhetőségét. Azok, akik a laptopok és az asztali gépek modernizálási ciklusának közepén járnak, a rendszerfrissítéssel meghosszabbíthatják az eszközök életciklusát, növelhetik teljesítményüket, továbbá javíthatják a biztonságot és a felhasználói élményt. A memóriamodul és az SSD cseréjével ez az új eszközök beszerzési költségének töredékéért megvalósítható. A tárolómegoldások kiválasztása azonban egy komplex folyamat, ezért a Kingston Technology az Ask an Expert szolgáltatással segíti a cégeket a hatékony infrastruktúra megtervezésében. A vállalat szakértői felmérik a projekt- és rendszerkövetelményeket, és ezek alapján megtervezik a szervezetek számára megfelelő memóriamegoldást.

__________________

A Windows 11 specifikációi, funkciói és számítógépes követelményei 

**  Windows 11 kompatibilitás ellenőrzése

***  Az AMD 64 bites processzorai mind kompatibilisek a 16 Gbit-es DRAM-mal.

Vissza