Speed Cam Alert a Mio-tól

Kütyü Magazin - 2021. május 18.

Nyakunkon a nyár, és mi már nagyon mennénk… Akár országon belül is, de ki az, aki nem vágyik már egy izgalmas külföldi kiruccanásra? Nem akarjuk elkiabálni, de hamarosan talán minden visszatér a régi kerékvágásba, és az óvintézkedések betartása mellett ismét utazhatunk. 

Ám ismeretlen terepen előfordulhat, hogy nem vagyunk tisztában az aktuális sebességhatárral. Nem árt az óvatosság, hiszem Ausztriában több mint 2000, Olaszországban pedig akár 17 000 sebességmérő kamera ellenőrizhet bennünket, így figyelmetlenségünk akár az egész nyaralást is megkeserítheti! A Mio menetrögzítő kameráival azonban felkészülten indulhatunk útnak, hiszen számos vezetéstámogató funkció mellett a készülékekben a Speed Cam Alert is megtalálható.

Mennyi az annyi?

Azzal minden autóvezető tisztában van, hogy Magyarországon lakott területen belül 50 km/h, lakott területen kívül 90 km/h, autóúton 110 km/h, míg autópályán 130 km/h az általános sebességkorlátozás. Ezeket a határokat nem véletlenül találták ki: a gyorshajtás balesetveszélyes, ezért komoly pénzbírsággal, sőt, akár a jogosítványunk elvesztésével is járhat. Érdemes résen lenni, hiszen hazánkban 2020-ban több mint 20 útszakaszon csökkent a megengedett maximális sebesség, és csak alig néhány helyen növekedett: így ne csodálkozzunk, ha a megszokott 50 km/h óra helyett csak 30 km/h-val mehetünk. Külföldi autózásaink során pedig számolnunk kell azzal, hogy az adott országban más közlekedési szabályok és más sebességhatárok érvényesek: Hollandiában például a 30 az új 50, és ez alól csak a megjelölt utak kivételek. 

Mi a helyzet akkor, ha ismeretlen úton haladunk, nem vettük észre a sebességhatárt jelző táblát, vagy nem tudunk az esetleges szabályváltozásokról? Ahogy az lenni szokott, ilyenkor bukkan elő szinte a semmiből egy traffipax. 

Emellett, bár hazánkban még nem vezették be, Európa több országában – többek között Olaszországban és Ausztriában – már bevett gyakorlat, hogy a sebesség mérése nem egy pontban, hanem egy néhány kilométeres szakaszon történik, és a sofőrt a szakaszon belül kalkulált átlagsebesség túllépése esetén büntetik.   

Sebességmérő kamerák jelzése

A Mio menetrögzítő kamerák sokoldalú vezetéstámogató eszközök, melyek számos funkciójukkal hozzájárulnak, hogy biztonságban elérjük úticélunkat. A teljes MiVue kamerakínálat döntő többségében megtalálható a Speed Cam Alert. A menetrögzítő kamerákba beépített GPS-nek köszönhető sebességmérő kamera-figyelmeztetések alapján, a Speed Cam Alert még korábban tudja riasztani a sofőrt, ha túllépné az aktuális sebességhatárt. A figyelmeztető funkció a legtöbb európai országban legálisan használható, indulás előtt azonban mindenképp érdemes utánanézni az aktuális szabályoknak.

A beépített GPS fontos előnye még, hogy minden mentett videón rögzíti a pontos időt, dátumot, megjeleníti az aktuális sebességhatárt és a jármű aktuális sebességét, GPS koordinátáit és menti azt is, hogy autónk milyen útvonalon közlekedik, ami a MiVue Manager számítógépes applikáció segítségével Google Maps-en is követhető. A beépített GPS-ről további részletek az alábbi videóban láthatók.

A Speed Cam Alert funckióval rendelkező MiVue modellek ingyenes, havonta frissülő sebességmérő kamera adatbázisában Európa szerte több mint 48.000 kamera található, beleértve a fix sebességmérő kamerákat, a jelzőlámpákba épített kamerákat és átlagsebesség-mérő kamerákat is. Az alábbi táblázatban látható, hogy a környező országokban hány sebességellenőrző ponttal találkozhatunk:

 

A MiVue 800-as sorozatban megtalálható Average Speedcam Alert pedig abban segít, hogy külföldi útjaink során megfelelő sebességgel haladjunk az átlagsebesség-mérési szakaszokon is. Hogyan működik? 

1.  Az eszköz jelzi, ha átlagsebesség-mérési szakaszhoz közeledünk, valamint mutatja a sebességhatárt, az aktuális sebességet és a szakaszig hátralévő távolságot.

2.  A sebességmérési szakaszba érve a képernyőn megjelenik a kiszámított aktuális átlagsebesség, illetve a becsült hátralévő idő és a távolság.

3.  Ha a számítás során kiderül, hogy túllépjük a megengedett sebességhatárt, hangjelzést kapunk és a sebességhatárt jelző ikon pirosra vált egészen addig, amíg le nem lassulunk annyira, hogy az átlagsebesség a határon belül legyen.

A funkció működésének további részletei az alábbi videóban láthatók.

Megtérülő befektetés

Érdemes résen lenni, és egy intelligens menetrögzítő kamera segítségére támaszkodni utazásaink során! Külföldi kiruccanásainkhoz és belföldi utakhoz egyaránt megéri befektetni egy GPS-el és Speed Cam Alert funkcióval felszerelt menetrögzítő kamerába. Az eszköz ára több szempontból is megtérülhet, hiszen nem csak a gyorshajtásért járó bírságot segít elkerülni, hanem egy esetleges balesetnél a biztosító által elfogadottnak minősülő szemtanúként is szolgál.

Egy sebességmérő kamerákra figyelmeztető eszköz természetesen senkit sem jogosít fel a sebességhatár átlépésére, és nem mentesít a szabályok alól. Tartsuk be a korlátozásokat és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a biztonságos közlekedés érdekében!

Vissza