A Vive Sync üzleti alkalmazás béta verziója ingyenesen letölthető

Kütyü Magazin - 2020. május 1.

A HTC VIVE bejelentette, hogy a VIVE Sync távoli kollaborációs és meeting alkalmazásának béta verzióját mostantól, az üzleti felhasználók és távolról dolgozók számára ingyenesen elérhetővé teszi. A kifejezetten üzleti felhasználók számára fejlesztett, a kommunikáció és a produktivitás növelését célzó alkalmazás, a Vive Sync, egy olyan biztonságos és intuitív VR kollaborációs eszköz, amely lehetővé teszi mind a belsős, mind a külsős csapatok számára a virtuális térben való találkozást.

„Más eszközökkel és médiumokkal ellentétben a VR-nak megvan az a képessége, hogy úgy kapcsoljon össze és tegyen elkötelezetté távoli csapattagokat, munkatársakat, mintha valóban együtt lennének, fizikailag is, egy teremben,” - mondta David Sapienza, mint AVP, a Content Development & Production, HTC VIVE képviseletében. ”A Vive Sync világszerte lehetővé teszi a munkatársak és a partnerek számára, hogy egy osztott virtuális térben találkozzanak, dolgozzanak, ezzel növelve a produktivitást, az együttműködést és javítva a csapattagok közti kémiát. A jövő munkavégzési kultúrája rohamosan a globalizálódás felé halad, mindinkább a távmunka kerül előtérbe, a VR pedig egy olyan megoldást kínál, amelyre szükség lesz ahhoz, hogy sikeresek legyünk az új valóságban.”

A Gallup legfrissebb, az USA munkavállalóit vizsgáló beszámolója* szerint a távmunka elég gyorsan halad afelé, hogy ez szokványos legyen a jövőbeli normák szerint is. A riport szerint a munkavállalók közel 43%-a a munkaideje nagy részében távol dolgozik a csapattagjaitól, és 37%-uk szeretne rugalmas munkakörülményekre, vagy olyan verzióra váltani, ahol a telekommunikációs eszközök segítségével tudnának dolgozni. Jóllehet a Future Workplace és Virgin Pulse munkakapcsolatokra vonatkozó felmérése** még azt hozta ki eredménynek, hogy a távolból dolgozók könnyebben lépnek ki az adott vállalattól a magányosság érzése miatt, és a megkérdezettek 43%-a jelezte, hogy a több, kamerán keresztül együtt töltött idő növelhetné az elköteleződésüket a csapatuk iránt. A Vive Sync segítségével a csapatok tovább mélyíthetik a tagok közti közvetlen kapcsolatot a kritikus „szemtől szemben” fronton, így nőhet a managerek és a munkatársak elköteleződése, együttműködési készsége és produktivitása is.

Funkciók a távoli kollégák kapcsolattartásához 

Egy időben akár 30 résztvevőt is képes összekapcsolni, ezzel a Vive Sync lehetővé teszi kreatív meetingek megtartását, online classroom viták szervezését, virtuális sajtótájékoztatók lebonyolítását, vagy akár távoli értékesítési prezentációkat is. Az integrált OneDrive hozzáférésnek köszönhetően a résztvevők egyszerűen oszthatnak meg tartalmakat, pl. videókat, PowerPoint állományokat, 2Ds és 3Ds anyagokat, a saját szervereikről. A legfontosabb információk és döntések a Sync-en kívülre is megoszthatóak képernyőfelvételek formájában, vagy akár az un. „voice-to-text”, azaz diktafonos szövegjegyzet segítségével.  

Az App Store-ban és a Google Play-ben is elérhető, Sync Avatar Creator mobil alkalmazás segítségével a résztvevők testreszabott és dinamikus avatarokat hozhatnak létre, ami a későbbiekben a digitális megszemélyesítőjük lehet a Sync-ben. A teljes testkövetéssel a résztvevők avatarai az adott személy valódi testbeszédével képesek kommunikálni, a résztvevők ezzel is képesek jelezni a kollégák felé a teljes és osztatlan figyelmüket. A Vive Sync a Tobii szemkövető funkciót is támogatja, így még több a természetes interakció a virtuális kollégákkal, vagy ügyfelekkel, ráadásul a szemkontaktus, szemmozgás még több életet visz a beszélgetésekbe. Az olyan eszközök, mint pl. a Vive Pro Eye, a készülékbe alapban beépítve tartalmazzák ezt a funkciót.

„Hiszünk abban, hogy az olyan alkalmazások, mint amilyen a Vive Sync is, növelhetik az együttműködés hatékonyságát és a produktivitást olyan csapatok munkavégzése esetén, ahol a csapattagok a távolból, otthonról dolgoznak és rendelkeznek VR készülékkel.” – mondta David Weinstein, az IVIDIA XR igazgatója. „Az NVDIA VRS és a Vive Pro Eye által optimalizált, Vive Sync alkalmazáson keresztül igénybe vehető, virtuális, szemtől szembeni meetingek a távolból dolgozók számára világszerte elérhetővé teszik a valódi jelenlét és kapcsolat érzését a virtuális megbeszélések alatt.”

Az ingyenes időszak alatt, a megnyitott béta verzión keresztül a nagyvállalatok elérhetik az összes olyan funkciót, amellyel a Vive Sync jelenleg rendelkezik, beleértve a következőket is:

  • OneDrive támogatás – belső anyagok egyszerű, biztonságos feltöltése és megosztása az alkalmazáson belül és kifelé is. PowerPoint és PDF állományok, valamint videók és képek is megoszthatóak a virtuális tárgyalószoba nagy kijelzőjén.  
  • 3D modellek megjelenítése – 3D modelleket tölthetünk fel, és méretezhetünk a részletes, belső megjelenítéshez.
  • Személyre szabott Avatar Design – A részvétel élménye a résztvevő által létrehozott személyes avatarral még tovább növelhető.
  • Személyes jegyzetek – A „speech-to-text”, azaz az un. diktafonos szövegjegyzet funkció, valamint a képernyőfelvételek segítségével biztosított, hogy minden fontos információ megmarad, és minden érintetthez eljut, még a virtuális valóságon kívülre is.
  • 3D rajzok – Jegyzetekkel ellátott 3D modellek és állományok bemutatására, és rögtönzött „whiteboard” skiccelésre is alkalmas a program. 
  • Konferencia asztalok és auditórium székek – Lehetőség van megszokott körülmények között összegyűlni, leülni egy konferencia asztal köré, vagy berendezni egy virtuális auditóriumot a résztvevők számának függvényében.
  • Non-VR PC részvétel – Lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy VR eszköz nélkül is részt vehessenek egy adott meetingen, mint PC-s résztvevő.
  • VIVE Ecosystem támogatás – A Vive Sync minden VIVE eszközzel kompatibilis, beleértve a különálló és a PC VR eszközöket is.

A Vive Sync fejlesztése folytatódik, még több funkcióval és szolgáltatással bővül majd. A jövőbeli frissítések tartalmazni fogják a következő funkciókat is:

  • Kiterjesztett hardver kompatibilitás – Támogatás a szélesebb VR ökoszisztéma számára is, pl. az Oculus Rift, az Oculus Quest, a Windows Mixed Reality és Valve Index eszközökre is kiterjesztve.
  • Host kontroll – Teljes kontroll nagy meetingek és összejövetelek felett is, valamint csökken az eltérés az olyan funkciók között, mint a résztvevők némítása, vagy néhány funkció lezárása. 
  • Felvétel – A teljes meeting felvétele, és megosztása más, olyan résztvevőkkel, akik nem lehettek jelen. 

A Vive Sync jelenleg is támogatja az összes VIVE eszközt és letölthető a Sync.vive.com oldalról. 

___________ 

* “State of the American Workplace”. Gallup, 2017.

** “The Work Connectivity Study”. Future Workplace and Virgin Pulse, 2018.

Vissza