Jelentősen nőtt a negyedéves belföldi mobilinternet-forgalom

Kütyü Magazin - 2020. április 30.

A belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom 2019 végén túllépte a 93 millió GByte-ot, miközben fél évvel korábban csupán 79 millió GByte volt – derül ki a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mutatóinak alakulását tartalmazó legfrissebb mobilpiaci jelentésből, amelyet ma tett közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). 

Az NMHH félévente új adatokkal bővülő mobilpiaci jelentéséhez negyedéves adatszolgáltatási kötelezettsége van a négy saját mobilhálózattal rendelkező szolgáltatónak, valamint azoknak a mobilszolgáltatóknak, amelyek a szolgáltatást saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóval kötött hálózati szerződés alapján nyújtják. A friss dokumentum a 2015 negyedik negyedéve és 2019 negyedik negyedéve közötti időszakot öleli fel. 

2019 második félévének legnagyobb változása, hogy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. saját mobilrádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatóvá vált. Ez azonban nem volt jelentős hatással a piacra, hiszen szolgáltatása még tesztüzem jellegű: kizárólag a legalább egy vezetékes vagy műholdas szolgáltatást igénybe vevő DIGI/Invitel-ügyfelek érhetik el.

A 4G-s hanghívások aránya fél év alatt nyolc százalékponttal emelkedett

Tavaly a negyedik negyedévben a Vodafone Zrt. is elindította VoLTE szolgáltatását, ezzel már mind a négy saját mobil rádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatónál lehet 4G-hálózaton telefonálni. A 4G szerepe folyamatosan nő a hangforgalomban, az időszak végére már a hívásforgalom negyede zajlott ilyen hálózaton, míg 2019 közepén ez az arány csak 17 százalék volt. A növekedés oka nemcsak a hálózatfejlesztés, hanem az is, hogy a felhasználók egyre több 4G képes készüléket használnak. A belföldön indított hívásforgalom kétharmadát a mobilszolgáltatók ugyanakkor még továbbra is 3G-hálózaton keresztül továbbítják, noha a technológia részesedése négy év alatt tizenöt százalékponttal csökkent. A 2G hálózatok részesedése a hanghívásokból épp csak meghaladja a nyolc százalékot. A belföldi mobiltelefonálás hívásforgalma közel változatlan az elmúlt egy évben: a számlás előfizetők havi közel öt órát (293 percet), a feltöltőkártyások fél órát beszélnek készülékeiken a 2019 negyedik negyedéves adatok szerint. Az SMS-küldési kedv tavalyi visszaesése folytatódott a második félévben is: 2018 hasonló negyedéveihez képest 5-6 százalékkal.

A teljes belföldi mobilinternet-forgalomnak viszont már több mint 96 százalékát 4G- hálózaton továbbították 2019 utolsó negyedévében, a 3G 2,6 százalékot, a 2G 1 százalékot tett ki. A belföldi negyedéves internetforgalom 2019 végén túllépte a 93 millió GByte-ot, miközben fél évvel korábban még a 80 millió GByte-ot sem érte el. Négy év alatt a mobilinternet-forgalom közel öt és félszeresére nőtt. Ezen belül az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 második félévében több mint 20 százalékkal bővült, 62,49 Gbyte-ra. Egy számlás okostelefonos SIM-kártya 2019 végén havonta átlagosan 3,64 Gbyte adatforgalmat generált, míg egy előrefizetéses 1,17-et.

 

A belföldön indított hívásforgalom megoszlása hálózattípus szerint

Nagyjából változatlan a szolgáltatók piaci részesedése

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján továbbra is folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 45 százalék körül alakult. Mögötte a Vodafone és a Telenor áll hasonló, 27 százalék körüli piaci részesedéssel. A további szolgáltatók részesedése 2019 közepére már túllépte a 2 százalékot. A hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján hasonló a megoszlás, viszont a saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók együttes piaci részesedése ebben a szektorban nem érte el az 1 százalékot 2019 végén sem.

 

A belföldi mobilinternet-forgalom alakulása 

A feltöltőkártyák helyett egyre többen fizetnek elő

A mobiltelefon- és/vagy mobilinternet-szolgáltatáshoz használt, forgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 10,6 millió, amelyből a számlás kártyák aránya az utolsó félév alatt 1,3 százalékponttal 67,2 százalékra nőtt. A mobiltelefon-szolgáltatás piaca telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,82 millió darabbal érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95 százaléka számlás előfizetésről indul.

Az M2M – tehát az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó – SIM-kártyák száma 1,15 millióról 1,2 millió darab fölé emelkedett 2019 második felében.

A teljes jelentés – a korábbiakkal együtt – az NMHH honlapján olvasható.

Vissza