Sebastian Liste különleges projektje

Kütyü Magazin - 2019. november 14.

A híres fotós és Nikon nagykövet, Sebastián Liste lenyűgöző, új fotósorozatot adott ki, amely a kolonizációnak és az erdőirtásnak a helyi foglalkoztatásra, a kereskedelemre, a közösségek áttelepítésére és a környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja az Amazonas területén. 

A képek Sebastián fő munkásságának legújabb részét képezik, amely során az Amazonast az elmúlt nyolc évben dokumentálta. Sebastián a D850, Z 7 fényképezőgépekkel és NIKKOR objektívekkel felszerelve most a transz-amazóniai autópályára és a mellette elhelyezkedő falvakra összpontosította figyelmét. Célja az Amazonas átalakuló földrajzáról tudósítani az új generációk számára, különösen az autópálya társadalmi, politikai és környezetvédelmi hatásairól. 

 

A transz-amazóniai autópálya a harmadik leghosszabb Brazíliában, és két részre osztja az amazonasi esőerdőket. Kezdetben a Brazília és a szomszédos országok közötti szorosabb integráció elősegítésére tervezték. Az építkezés az 1970-es években kezdődött, de soha nem fejezték be teljesen. Az autópályát továbbra is használták, és azóta szórványosan újra megkezdődtek az építési erőfeszítések, amely további változásokat eredményezett be a környezete és a területen élő emberek életében.

 

Sebastián megjegyzi: „Az autópálya fejlesztése lehetővé tette Brazília számára, hogy a világ egyik legfontosabb exportőrévé váljon. A marhahústól kezdve a csirkén át a kávéig, a cukorig és a szójababig támogatta a gazdaság növekedését, és javította a foglalkoztatottságot a térségben. Ugyanakkor a megépítése szükségessé tette a tömeges erdőirtásokat az amazonasi esőerdő területén, a vele járó kolonizáció pedig jelentősen befolyásolta a helyiek életét.”

 

Míg az áruk termelésének és szállításának lehetősége fellendítette Brazília gazdaságát, az Amazonas kolonizálása vitákat szült, és komoly változásokat eredményezett. Sebastián szerint: „Az autópálya kiépítése pozitív gazdasági hatásokkal járt, de eredményeként a helyi lakosoknak el kellett költözniük a közösségeikből, a nyilvános területeket illegálisan privatizálták, továbbá emberek ezrei kénytelenek nehéz körülmények között dolgozni a gazdaságokban és az állattenyésztő telepeken. Sok elszigetelt közösség él az esőerdőben – most már van munkájuk, az életük azonban örökre megváltozott.”

 

A falvak és lakóik dokumentálására Sebastián a sebessége, felbontása és fényérzékenysége miatt ideális D850 fényképezőgépet, valamint a díjnyertes, teljes képes Z 7 tükör nélküli fényképezőgépet használta. Három objektív volt állandó társa: az AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G és az AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G, valamint a NIKKOR Z 24-70mm f/4 S tükör nélküli objektív.

 

Hozzáteszi: „A forró, párás és kihívást jelentő körülmények között végzett munka során megbízható és robusztus felszerelésre volt szükségem. Tárgyilagosan akartam dokumentálni a helyzetet, megtalálva a szépséget a mindennapok jeleneteiben. Ehhez a másodperc törtrészéig tartó pillanatok kiváló minőségű képen való megörökítésére, valamint a fény és a szín feletti teljes ellenőrzés fenntartására volt szükség. Csak így tudtam méltón megörökíteni a témát, és segíteni felhívni a figyelmet a világnak ezen távoli de fontos részén zajló változások realitására.”

 

A Nikon Europe Különleges projekt program

A Nikon Europe Különleges projekt program lehetőséget biztosít az Európa tehetséges és befolyásos fotósaiból kiválasztott Nikon nagykövetek számára, hogy megvalósítsák álmaik projektjét. A program a Nikon folyamatos küldetésének eleme, amelynek célja a nagy hatású fotósok támogatása, egy platformot biztosítva számukra, valamint egyúttal létrehozni egy közösséget olyan vizuális művészek számára, akik a megszokottól eltérő utakon járnak munkájuk során.

  

A szett

Sebastián az alábbi felszereléssel dolgozott a projektjén:

Fényképezőgépek:

Objektívek: 

Vissza