Az LG az IFA-n bemutatja a Dolbyval és a Technicolorral közösen fejlesztett új tévés innovációit

Kütyü Magazin - 2017. szeptember 6.

Az idei IFA-n az LG bemutatja, milyen fantasztikus eredmények születtek a televíziózás két legnevesebb szereplőjével, a Dolbyval és a Technicolorral kötött partnerségéből.

A dél-koreai gyártó az idei berlini IFA-n bemutatja Technicolor Expert Mode funkcióval felvértezett 2017-es OLED tévéit. Az új megoldás, melyet a Technicolor hollywoodi nagyprodukciókon dolgozó kutatói fejlesztettek, a legoptimálisabb színbeállításokat, legélethűbb színeket garantálja a képernyőn. A Technicolor Expert Mode 2017. októberétől lesz elérhető az OLED tévék képbeállítási menüjében, de az LG már dolgozik rajta, hogy a funkciót a SUPER UHD tévék is megkapják. Az LG OLED tévéi számos elismerésben részesültek kiváló teljesítményükért, nem véletlen, hogy a Technicolor számára is fontos fogyasztói referenciaként szolgálnak, amikor Hollywood olyan, otthoni fogyasztásra szánt filmes tartalmairól van szó, mint a Logan vagy a Sense8 produkciók. A Technicolor elismerése csak megerősíti a gyártó állítását, amely szerint az LG OLED készülékei a tévézés kiemelkedő élményét nyújtják a nézőknek. 

 

„Amikor a Netflix második évados Sense8 sorozatának színmunkálatait végeztük, az OLED technológia fontos része volt a John Toll operatőrrel és Lana Wachowski rendezővel közös együttműködésnek, akivel az ország túlsó feléről tartottuk a kapcsolatot” — mondta Tony Justin, a Technicolor vezető színszakértője. „Az OLED valódi fekete tónusai, színtelítettsége és színmélysége volt a garancia arra, hogy munka közben mindannyian pontosan ugyanazokat a színeket látjuk, akkor is, ha fizikailag nem vagyunk együtt. Nagyon örülünk, hogy az OLED tévék már elérhetők minden, kiemelkedő tévés élményre vágyó néző számára. Tökéletesen biztosak vagyunk benne, hogy a stúdióban kikevert képeink és színeink az otthoni készülékeken is hűen, pontosan jelennek meg.”

A 2017-es IFA-n az LG azt is megmutatja, milyen kiterjesztetett színteljesítményt nyújtó 4K HDR video lejátszási kepeségekkel rendelkeznek OLED tévéi a Microsoft Xbox One és a Turn 10 Forza 3 platformokon. A virtuális versenyautókon megcsillanó nap fényét HDR-ben az OLED pixel-dimming technológiája varázsolja tökéletessé: ennek köszönhető, hogy a fény színtorzítás nélkül, tökéletes ragyogással tükröződik a teljesen sötét autók felületén is. A profi gamerek azt is értékelni fogják, hogy a bemeneti késleltetés 21,3 milliszekundum alatt van — ez a biztosíték arra, hogy az LG OLED tévék HDR Game Modejában a kontroller és a képernyő között gyakorlatilag azonnali a kapcsolat, ha Microsoft Xbox One S-t használunk.   

Minden 2017-es OLED és Super UHD tévét Active HDR funkcióval vérteztek fel, amely ragyogóbb kiemeléseket és részletesebb tónusú árnyékokat ad, amikor HDR tartalmakat nézünk. Az Active HDR — Dolby Vision funkció a HDR tartalmakat képkockáról képkockára dolgozza fel, melyekből dinamikus adatokat generál, hogy aztán a renderelt képet ugyancsak kockáról kockára optimalizálja. Mindezek mellett a 2017-es OLED és SUPER UHD tévék számos HDR formátumot támogatnak, köztük a HDR 10-et, a Dolby Visiont és a Hybrid Log Gamma-t (ezeket az összes 2017-es LG SUPER UHD készülék is támogatja). A gyártó azt tervezi, hogy a jövőben a Technicolorral továbbfejlesztett HDR tartalmakat is támogatja majd. Az Active HDR technológia dinamikus metaadatok hozzáadásával teszi pontosabbá a HDR 10 és a HLG tartalmak megjelenítését, hogy magasabb szintre emelje a tévézés élményét, még a nyílt standard HDR formátumok esetében is. Tévéinek sokolda-lúságát gazdagítja a HDR effekt funkció, amely a standard dinamikus tartományú tartalmakat felskálázza, hogy javítsa a fényerőt és a kontrasztarányokat. Az LG számos HDR bemutatóval készült az IFA-n, melyeken többek között BBC 4K HLG, Amazon HDR10 és Netflix Dolby Vision tartalmakat tekinthet meg a közönség.

Az on-demand streaming szolgáltatások ma már a Dolby Vision tartalmak széles kínálatát adják, több mint 100 filmmel. A vezető OTT (over-the-top) szolgáltatóknál több mint 125 órányi eredeti Dolby tartalom érhető el, és a fogyasztók Ultra HD Blu-ray lemezen Dolby Vision filmeket is nézhetnek. 

Az IFA-n az LG most mutatja be először kibővített Amazon Alexa hangvezérlésű megoldásait egy Amazon Echohoz csatlakoztatott LG tévén. Az Amazon Alexa és az LG webOS tévék közötti tökéletes kompatibilitásnak köszönhetően szóbeli parancsokkal lehet utasítani az Amazon Echot, hogy váltson csatornát, szabályozza a hangerőt, böngésszen a tartalmak között vagy indítsa el az okos tévé applikációt — mindezt anélkül, hogy a kisujjunkat mozdítanánk vagy a távirányítóért kellene nyúlnunk.

A berlini IFA-n bemutatkozik a kiemelkedő mérnöki teljesítményként jellemzett, lenyűgöző LG SIGNATURE OLED TV W is, mely a Las Vegas-i elektronikai show-ról a legtöbb elismerést hozta el, köztük a legkiválóbb terméknek járó Best of the Best díjat. A látogatók megismerkedhetnek az LG többi OLED tévéjével is, melyek szintén komoly szakmai sikert arattak. Az E7 az Atlanti-óceán mindkét partján fontos iparági elismeréseket söpört be: a 14-ik New York-i CE Shootout-on mind a három meghirdetett kategóriában — Studio Lighting/Home Theater, HDR és Streaming Performance — győztes lett, de megkapta az EISA (European Imaging and Sound Association) legjobb OLED TV-jének járó díját is.

„Boldogok vagyunk, hogy tévéinket a 2017-es IFA-n is bemutathatjuk, ahol fantasztikus teljesítményükről a látogatók maguk is meggyőződhetnek” — mondta Brian Kwon, az LG otthoni szórakoztató-elektronikai üzletágának vezetője. „Partnerségünk a Technicolorral és a Dolbyval azt bizonyítja, hogy folyamatosan a tévétechnológia továbbfejlesztésének új lehetőségein dolgozunk.”

Vissza