A Technics piacra dobja a Grand Class SL-1200G közvetlen hajtású lemezjátszót

Kütyü Magazin - 2016. szeptember 2.

A Technics a mai napon bejelentette, hogy Grand Class SL-1200G névre keresztelt közvetlen hajtású lemezjátszója piacra kerül. A lemezjátszó az 50. évfordulóra készült, limitált kiadású Grand Class SL-1200GAE modell számos tulajdonságát megörökölte..

A Tachnics legújabb lemezjátszóra hamarosan a boltok polcain is elérhető lesz. A Grand Class SL-1200G a korábbi Grand Class SL-1200GAE modell utódja, azonban ezt az analóg bakelitlemezek egyedülállóan lágy hangzásának kedvelői már nem csak limitált példányszámban vásárolhatják meg.

A hagyományos lemezjátszók esetén a hangminőségére kedvezőtlenül hatott a motorban jelentkező apró vibrálás és a fordulatszám „nyúlósnak” hangzó ingadozása. A közvetlen hajtású lemezjátszó rendszerek terén szerzett tapasztalat és szakértelem ötvözésével az SL-1200G a vasmag nélküli közvetlen hajtású motor segítségével teljesen kiiktatja ezt a kedvezőtlen hatást. A motor esetleges rezgéseit a precíziós mikroprocesszor-alapú forgásszög-érzékelők még jobban háttérbe szorítják.

Az SL-1200G modell motorjának alján található kódoló a lehető legegyenletesebb fordulatszám-vezérlést teszi lehetővé és pontos forgásszög-érzékelést biztosít. 

A két forgórészes szerkezeti kialakítás továbbá csökkenti a rendszer terhelését, és eközben nagy nyomatékot biztosít. Emellett ez a kialakítás tovább csökkenti a forgás során fellépő rezgést, lehetővé téve ezzel az analóg bakelitlemezekbe vésett leghalkabb hangok pontos visszaadását is.
 
Az SL-1200G vázát rézből és alumíniumból készült masszív öntött tányérral ellátott három rétegű szerkezet képezi, a készülék teljes hátoldalán pedig gumicsillapítás kapott helyet. Mindez kiiktatja a szükségtelen rezgést, valamint nagy szilárdságot és hatékony rezgéscsillapítást biztosít. A forgási stabilitás és tehetetlen tömeg tekintetében az új modell még a közvetlen hajtású lemezjátszók között is etalonnak tartott, és a rádióstudiókban világszerte használt Technics SP-10MK2-t is túlszárnyalja.
 
 
 
 
A lejátszókar hideghúzással előállított pehelykönnyű magnéziumból készült, és ez tovább javítja az anyag tulajdonságait és növeli a rezgéscsillapító hatást.  A számos lejátszási próba során bebizonyosodott, hogy a magnézium hangteljesítmény szempontjából egyértelműen jobb, mint az alumínium.
 
Ezen kívül a hagyományos Technics giroszkópos felfüggesztés alkalmazásával a vízszintes és a függőleges forgótengely egyetlen középpontban találkozik. Ennek, valamint a speciális kialakítású, precíziós csapágyazásnak köszönhetően még nagyobb stabilitás érhető el.
 
Az analóg lejátszás egyedi élményét az adja, hogy a zenei műfajnak és érzésnek megfelelően cserélhető a hangszedő, így különböző hangzásokat élvezhetünk. Az SL-1200G modellhez tartozó két kiegészítő súly számos különböző hangszedőt támogat. Az 5,6-12g-os hangszedőket támogató hagyományos súlyok, valamint a kisméretű kiegészítő súlyok ezt az értéket 10-16,4g-ra növelik, míg a nagyméretű súlyok esetén 14,3-19,8g-os hangszedők használhatók.
 
A háromrétegű (alumínium öntvény, speciális Bulk Moulding Compound, azaz BMC vegyület és masszív gumi) szerkezethez egy negyedik – pontosan megmunkált, 10 mm vastag nemes alumínium felső panel – réteg és komplex szilikongumiból készült hangelnyelő szigetelőfej társult – pontosan úgy, ahogy az SL-1200GAE esetén. Ez a négyrétegű szerkezet nagy szilárdságú és kiváló hangelnyelő tulajdonságú, és elegáns külső megjelenést és hangulatot sugároz.
 
A lemezjátszó a kijelölt viszonteladóknál 2016. októberétől lesz kapható. 

Grand Class SL-1200G

 
Átdolgozott szerkezeti kialakítás, új etalon a közvetlen hajtású lemezjátszók között
  • Mag nélküli, közvetlen hajtású motor 
  • Precíziós motorvezérlés
  • Rezgéscsillapító lejátszókar
  • Sárgaréz felületű tányér
  • Szilikongumi izolátor
 
Technics Definitive Design
  • Az SL-1200 széria továbbfejlesztett koncepciója
  • Alumínium felső lap
 
Forgási sebesség
  • 33 1/3 ford./perc, 45 ford./perc, 78 ford./perc
Állítható hangmagasság-tartomány
  • ±8%, ±16%
 
Méretek és súly
  • Szélesség: 453 mm Magasság: 173 mm  Mélység: 372 mm / kb. 18kg
  • PortokLemezjátszó kimenet x1 / SIGNAL GND x1
Vissza