HTC One A9 – Túlárazott szépség

Farkas Norman - 2015. október 31.

Egy sajtótájékoztató keretében hazánkban is bemutatkozott a  HTC újdonsága, a One A9, így közelebbről is megismerhettük. A főként dizájnjával, nem mindennapi színváltozataival és szuper fotós képességeivel hódítani igyekvő mobil Achilles-sarka az ára, ami alig alacsonyabb, mint a One M9 zászlóshajóé.

A HTC mobilok minőségére aligha panaszkodhatunk, ugyanakkor tény, hogy sosem a kiemelkedő ár/érték aránnyal bíró okostelefonjairól volt híres a tajvani vállalat. És úgy tűnik, hogy ezen nem is igazán szeretnének változtatni.

A cég legújabb készüléke, a felső-középkategóriába pozícionált One A9 sem lesz olcsó, listaára 240 ezer forint körül alakul, ami alig kevesebb, mint az aktuális zászlóshajó modellé (One M9). Ezt az infót egyébként a telefon hazai sajtóbemutatóján tudtuk meg, amin lehetőségünk volt kicsit közelebbről megismerkedni vele.

A HTC rövid bemutatójából kiderült, hogy az A9 esetében nem a hardvert, hanem a dizájnt és a fotós képességeket tartották szem előtt. A mobilban amúgy nincs gyenge vas (itt olvashatsz róla bővebben), de néhány fokkal harmatosabb, mint a One M9-é, ezért joggal merül fel a kérdés, hogy árban hogy kerülhet egymáshoz ilyen közel ez a két készülék?

Dizájn

A One A9 tervezése során a "dizájn mindenekfelett" elvet követték, amelynek eredménye az iPhone-okéra nagyon hasonlító forma és anyaghasználat lett, ami nem éppen a legegyedibb, viszont vitathatatlanul jól néz ki és tökéletesen képviseli a HTC-től megszokott minőséget.

 

 

 

A mérnökök bizonyára érezték, hogy kell még egy kis plusz dizájn fronton, ezért elkezdtek játszani a színekkel. Végül a kéttónusú szürke (Carbon Gray), ezüst (Opal Silver), arany (Topaz Gold) és sötétlila (Deep Garnet) árnyalatok mellett döntöttek. A végeredmény gyönyörű, és kifejezetten vagány, hogy más-más szögből eltérő színűnek látszik a készülék minden változata.

Kamera

A telefon hátlapján egy 13 megapixeles, zafír védelmet élvező fényleső kapott helyet, előlapjára pedig egy F2 fényerejű lencsével megáldott, 4 megapixeles fotókat lövő UltraPixel kamerát építettek. Előbbi modul támogatja a Full HD videók felvételét, képes RAW formátumú fotók rögzítésére, és akár time-lapse felvételeket is készíthetünk vele. A repertoárból az optikai képstabilizátor sem maradt ki, gyenge fényviszonyok mellett pedig a LED villanóra támaszkodhatunk.

A HTC kameraszoftvere lehetővé teszi, hogy külön beállítások nélkül értékelhető képeket készítsünk az A9-cel bárhol és bármikor, hiszen az automatikának köszönhetően a kamera beállításai mindig igazodnak a környezethez.

One A9
One M9

 

Itt kell megjegyeznem, hogy képalkotás frontján is van némi különbség a One M9 javára: a csúcsmodellben egy 20 megapixeles, szintén zafírüveggel védett hátlapi kamera szolgál, ami akár a 4K videók rögzítésével is boldogul.

Marshmallow

A One A9 az első nem a Nexus családba tartozó mobil a piacon, amelynek fedélzetén az Android 6.0 Marshmallow rendszer teljesít szolgálatot, és erre a HTC nagyon büszke. A gyártó hangoztatta, hogy az A9 akár – az egyelőre nem kapható - 2 terabájt kapacitású microSD kártyákat is képes kezelni, így a Marshmallow új funkciójával extra nagyra növelhető a tárolókapacitás, hiszen a friss rendszer már egy nagy belső tárolóként kezeli a belső tárhelyet és a memóriakártyát.

Ahogy megszoktuk, natúr Android felület helyett Sense dolgozik az A9-en is. A HTC a felhasználói visszajelzésekre hallgatva csökkentette az UI méretét és teljesítményigényét, így a Sense 6.0 elődjeinél gördülékenyebben fut, ugyanakkor kevésbé terheli az akkut és a hardvert.

Dizájn vagy erő?

Most, hogy átfutottuk a One A9 főbb erősségeit, továbbra sem egyértelmű a válasz a kérdésünkre: Miért kerül majdnem annyiba ez a mobil, mint a nála jóval erősebb One M9?

A hardvert nem számítva az A9-nek vannak komoly hiányosságai az M9-cel szemben – ilyen például a BoomSound hangszórópár hiánya –, a dizájn pedig egy eléggé szubjektíven megítélhető dolog (az én szememben például az M9 van annyira tetszetős, mint az A9), így nem könnyű megérteni a HTC logikáját.

Arra jutottam, hogy a HTC azoknak szánhatja ezt az újdonságot, akik egyfajta androidos iPhone-ra vágynak, amiben megvan minden trendi dolog (ujjelnyomat-olvasó, jó kamera, Quick Charge 3.0 támogatás, LTE , ac-s Wi-Fi,  Bluetooth 4.1 stb.) és emellett gyönyörű. Azoknak, akiknek nincs igényük egy olyan zászlóshajóra, mint az erőgép One M9.

 

Kulcsszavak: HTC One A9, HTC, bemutató
Vissza