Európában is előrendelhető a Fairphone 2

Czipperer Dia - 2015. október 26.

A világ első moduláris okostelefonja, a Fairphone 2 immáron előrendelhető. A készülék különlegessége, hogy darabokra szedhető, majd újra összerakható.

A Fairphone hivatalos weboldalán már nyár óta előrendelhető a Fairphone 2 mobil. Most néhány európai ország is csatlakozott a sorba. Ez a világ első moduláris okostelefonja, amely kereskedelmi forgalomba kerül.

Maga a koncepció már jóval korábbra nyűlik vissza, hiszen a Google háza táján is vannak már ezirányú fejlesztések. Sokan várják a Project Ara megjelenését is, azonban a Google moduláris telefonjáról még nem tudunk konkrétumokat, szemben a Fairphone-nal.

A Fairphone 2 mobil szintén részekre szedhető, és a különféle modulok cserélhetők, illetve javíthatók, anélkül, hogy ehhez az egész telefontól meg kellene válnunk.

A Project Arától eltérően a Fairphone koncepciója inkább emlékeztet egy felturbózható laptopra, amely egységet sugáros, ugyanakkor az egyes részeket el lehet távolítani, alkalomadtán cserélni.


A vállalat a tervezés során nem kimondottan a moduláris megjelenésre helyezte a hangsúlyt, hanem inkább a javíthatóság és az egyes komponensek könnyű cseréje volt az elsődleges szempont.

A középkategóriás felszereltségű készülék egy négymagos, Qualcomm Snapdragon 801-es lapkát, valamint 2 gigabájt RAM-ot kapott. Ehhez társul még 32 gigabájt tárhely, amely microSD kártyával egészen 128 gigabájtig bővíthatő. 

A moduláris telefon 5 hüvelykes, HD felbontásra képes, Gorilla Glass 3 védelemmel ellátott kijelzőt, valamint egy 8 megpixeles, LED vakuval és autofókusszal megtámogatott kamerát kapott.  A telefon fedélzetén az Android 5.1.1 Lollipop rendszer fut, üzemidejéről pedig egy 240 mAh-es akkumulátor gondoskodik. A készülék Dual SIM támogatással is rendelkezik.

A modell 529,38 eurós áron kerül majd forgalomba (nagyjából 580 dollár), a szállítás pedig novemberben kezdődik. Egíyelőre még csak bizonyos európai országokban érhető el a mobil, azonban a lista hamarosan további országokkal bővül majd.

 

 

Forrás: News.Softpedia.com

Vissza