A BBC miniszámítógépe: a Micro:bit

Vértes Judit - 2015. július 8.

A BBC által alkotott Micro:bit hasonló kisméretű számítógép, mint a Raspberry Pi. Ezt a zsebszámítógépet fiatalok számára tervezték a programozás alapjainak elsajátítására.

A BBC miniszámítógépe, a Micro:bit elsősorban fiatalok számára készült. A téglalap alakú, hitelkártyára hasonlító 5 cm x 4 cm méretű kompakt hardver rendelkezik az alapvető funkciókkal. 25 piros LED segít az üzenetek és a leegyszerűsített játékok megjelenítésében, két programozható gombot, illetve beépített gyorsulásmérőt és magnetométert tartalmaz. Az eszköz alkalmas Bluetooth LE kapcsolat létrehozására, rendelkezik microUSB  bemenettel, valamint öt másik ki- és bemeneti nyílással. Az új gép 18-szor gyorsabb és 67-szer könnyebb, mint az eredeti BBC Micro.

A BBC partnerei a Micro:bit létrehozásában az ARM, a Microsoft, a Samsung és a Barclays. A vállalat egymillió eszközt oszt ki októberben hetedik osztályos diákoknak Nagy-Britanniában. A kis méretének köszönhetően a diákok könnyen maguknál tarthatják, összehasonlíthatják munkáikat a szünetekben. Nyár végére a BBC a Micro:bit programozását tanító weboldal létrehozását tervezi.

A BBC elmondta, hogy a Micro:bit nem csak iskolások számára lesz elérhető. Az év vége felé szeretne létrehozni egy non-profit szervezetet, mely felügyelné a fejlesztéseket, és kereskedelmi forgalomban is elérhetővé tenni a terméket.

 

 

Forrás: Engadget.com

Kulcsszavak: BBC, Raspberry Pi, oktatás
Vissza