Fájdalommentesen megérinthető hologramot mutattak be Japánban [Videó]

Vértes Judit - 2015. július 7.

Sok sci-fi történetben jelent meg olyan hologram, amit megérinthetünk, vagy amellyel valamilyen interakcióba léphetünk. Ezt az utópisztikus álmot valósították meg egy japán laboratóriumban.

A japán Digital Nature Group laboratóriumában femtoszekundumos lézerek segítségével olyan három dimenziós képet hoztak létre, mely megérinthető. Először sikerült ezt úgy létrehozni, hogy a lézer-plazma megérintése nem fájdalmas.

A biztonságos érintést úgy tudták megvalósítani, hogy a lézerkitörések idejét femtoszekundumra csökkentették.

A bemutató videóban megnézhetjük, ahogy egy ujj megérint egy hologramot, ami egy szívet, egy csillagot és egy tündért mintáz. Az alakzatok két dimenziós képek három dimenziós reprezentációi, de nem nehéz elképzelni, hogy hamarosan bonyolultabb képek kivetítése és érintése is lehetséges lesz. A hologram voxelekből épül föl (a voxelek olyan fénypontok, melyek úgy jönnek létre, hogy a lézer ionizálja a levegőt). 
 


Az eredmény még nem jelenti azt, hogy hamarosan a Star Trek világához hasonló tapintható tárgyakat és lényeket tartalmazó virtuális valóságot hozzanak létre, de a kutatócsoport szerint a technológia alkalmas térbeli holografikus felületek létrehozására.

A femtoszekundumos lézer bázisú képalkotó rendszert az augusztusban megrendezésre kerülő Siggraph 2015 kiállításon mutatják be a nagyközönségnek.
 

 

Forrás: Mashable.com

Kulcsszavak: Japán, hologram
Vissza