A BBC tesztelte a gondolatirányítású tévét

Vértes Judit - 2015. június 23.

A BBC prototípusának köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültünk a gondolatvezérlésű televízióhoz.

Csütörtökön a BBC bemutatta a Gondolat Irányítású tévé prototípusát, melyen a Nagy-Britannia központú This Place vállalattal közösen dolgozott. A headset lehetővé teszi, hogy az agy hullámai segítségével válasszunk a BBC videói közül az iPlayer szolgáltatáson keresztül. Nem kell többé nyomkodni a távirányítót vagy a tabletet a csatornaválasztáshoz, elég, ha a kedvenc sorozatunkra gondolunk, és már oda is kapcsol a tévénk.

Az alkalmazást egyelőre tíz alkalmazott próbálhatta ki, és mind a tíznek sikerült csatornát váltani gondolat segítségével. 

Cyrus Saihan, a BBC Digitális Fejlesztés Üzletágának vezetője elmondta, hogy a szerkezet egy elektroencephalograph (EEC) segítségével érzékeli az agy hullámait. A szerkezet szenzorai mérik az agy elektromos aktivitását.

A felhasználó választhat a „koncentráció” illetve a „meditáció” mód közül. Ha a koncentrációt választja, a headset és az alkalmazás megfigyeli a koncentráció szintjét, és megjelenik az agyhullámok intenzitását jelző oszop, mintha a hang erősségét állítanánk be. Ha a koncentráció elér egy bizonyos szintet, az alkalmazás egy utasítást küld az iPlayernek, amely végrehajtja azt.
 
 
A projekt technológiai partnerének blog posztjában arról olvashatunk, hogy az új eszköz megoldhatja a tévézés egy régi problémáját. A tévé nézőjének eddig ugyanis mindig felváltva kellett fókuszálnia a távirányító eszközre és a képernyőre. Mostantól azonban folyamatosan fókuszálhat a képernyőre. 
 
 

 Forrás: Mashable.com; kép: bbc.co.uk

 
Vissza