Oroszország saját mobil operációs rendszert fejleszt

Czipperer Dia - 2015. május 26.

Maga az orosz kommunikációért felelős miniszter közölte, hogy az ország a Sailfish alapjaira épülő saját mobil operációs rendszert fejleszt.

Hamarosan érkezhet Oroszország saját mobil operációs rendszere. Nikolai Nikiforo, az ország kommunikációs minisztere beszélt arról, hogy az ország tervei között szerepel egy, a Jolla Sailfish alapjaira épülő mobil operációs rendszer fejlesztése.

A Sailfish egy nyílt forráskódú rendszer, amely a Linuxra és a Merre épül. A finn Jolla által tervezett megoldás elterjedtsége egyelőre még elég csekélynek mondható az országban, mindössze 1% alatti (kb. fél százalékos), viszont jó kitörési lehetőségnek tűnik az iOS-ről és az Androidról való váltás előmozdításában.
 


Ez a lépés válasz lehet arra, hogy az orosz kormányzat korábban arra kérte Apple-t és az SAP-t, hogy tegyék közzé forráskódjaikat. Az oroszok tudni szerették volna, hogy a két vállalat vajon engedélyez-e bármilyen amerikai kémprogramot a saját operációs rendszerükben. A techóriások azonban ezt a kérést megtagadták.

Nikiforo célja továbbá az is, hogy csökkentsék a függőséget a külföldi technológiával szemben, és így közvetlen, szigorúbb ellenőrzésük lesz a kémprogramok felett. A miniszter az ország fejlesztőit is pénzbeli juttatással ösztönzi arra, hogy népszerű alkalmazásaikat Sailfishre is elérhetővé tegyék.

 

Forrás: TheNextWeb.com; képek: neowin.net, jollausers.com

Vissza