Élményszerű futás futópadon

Vértes Judit - 2015. április 21.

Olyan új technológiát fejlesztettek Ohio állam kutatói, melynek segítségével a futópadon is élményszerűbb lesz a futás. Az új érzékelő automatikusan lassítja vagy gyorsítja a szalagot, a futó tempójához igazodva.

Egy Ohio állambeli professzor, Steven T.Devor és az egyetem tanítványa, Cory Scheadler olyan érzékelőt fejlesztett, melynek segítségével természetes módon változtatható a futás sebessége a futópadon. A hanghullámokkal működő eszköz észleli a futó helyzetét a szalagon, és ennek alapján változtatja a sebességet.

„Amikor a szabadban futunk, nem kell megnyomni egy gombot, ha lassítani vagy gyorsítani szeretnénk. Ez most már az új automata futópadnál is így van.” – mondta Devor.

Az érzékelőt a futópad mögé kell helyezni, és a futó hátára irányítani. Ha a futó a szalag közepén van, a sebesség változatlan marad. Ha azonban előrébb lesz, akkor a gép automatikusan emeli a sebességet. Ha a felénél hátrébb van a futó, a gép automatikusan csökkenti a tempót. A futás így természetesebbé válik, nem kell azon gondolkodni, milyen sebességet állítsunk be.
 

 

 

Vissza