Új cserélhető objektíves kompakt masina a Nikontól – Nikon 1 J5

Kütyü Magazin - 2015. április 2.

Új modellel bővíti a Nikon cserélhető objektíves kompakt fényképezőinek kínálatát. A Nikon 1 J5 többek között 4K felbontású videofelvételre is képes.

Jobb képminőség

Ez az első olyan Nikon 1 fényképezőgép, amely nagy, hátsó megvilágítású, CX formátumú érzékelővel rendelkezik, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy a lehető legtöbb fényt fogadja be. Visszaad minden képpontot, és 20,8 megapixeles képeket készít. A fényképezőgép széles ISO-tartománya (160–12 800) és a következő generációs EXPEED 5A képfeldolgozó rendszer speciális zajcsökkentési képessége bármilyen téma esetén kristálytiszta képeket eredményez. A Nikon EXPEED 5A képfeldolgozó rendszere automatikus élességállítást, intelligens zajcsökkentést és kristálytiszta képalkotást tesz lehetővé. A gyorsított feldolgozási sebesség megbirkózik a fényképezőgép számos kreatív funkciójával és gyors sorozatfelvétellel alakítja át a 20,8 megapixeles érzékelőtől kapott óriási adatmennyiséget képekké és 4K felbontású videókká. 

Fókuszban a gyorsaság

A gyors sorozatfelvételi sebességnek és a Nikon 1 rendkívüli, hibrid automatikus élességállítási rendszerének köszönhetően a Nikon 1 J5 számára nem létezik túl gyors téma. Ezzel a fényképezőgéppel olyan akciófotókat készíthet, amelyek még egy D-SLR készüléken is kifognának. Folyamatos AF esetén a világon egyedülálló 20 kép/másodperc sebességgel, az első képkockán rögzített élesség esetén pedig akár 60 kép/másodperc sebességgel készíthet felvételeket.

A módválasztó tárcsát Sport állásba elérhetők a fényképezőgép sorozatfelvételi módjai. Kiválaszthatjuk a felvételi sebességet, és képcsoportként azonnal megtekinthető a gyors képsorozat. A Nikon innovatív hibrid AF rendszere révén minden felvétel pontos lesz. A rendszer 171 automatikus élességállítási pontot használ, amelyek segítségével villámgyorsan élesre állítható a téma, és azonnal átvált a 105 pontos fázisérzékelő AF és a gyors kontrasztérzékelő AF között. A fázisérzékelő AF hihetetlen sebességgel érzékeli a mozgást. A kontrasztérzékelő AF egészen a kép pereméig terjed, hogy a széleken lévő témákra is beállíthasszuk az élességet, akár gyenge fényben is.

Nikon 1-videók

A 4K-s videók mellett full HD minőségű videókat is készíthetünk 1080/60p felbontással, a fényképezőgép sebességét kihasználva pedig magával ragadó lassított (120 kép/másodperces) HD videókat rögzíthet. A rendkívül gyors Nikon 1 hibrid automatikus élességállítási rendszere a gyors és pontos fázisérzékelésnek köszönhetően zökkenőmentes videofelvételt és pontos témakövetést tesz lehetővé. Elektronikus rázkódáscsökkentés (E-VR) gondoskodik arról, hogy a felvételek mindig élesek legyenek, még teljes zoom használata esetén is. A fényképezőgép gyors képfeldolgozó rendszerének köszönhetően pedig nagy felbontású állóképeket is rögzíthetünk videózás közben, akár az Automatikus képrögzítés funkcióval, akár kézi felvétellel.

A Nikon 1 család tagjai közül ugyancsak a Nikon 1 J5 az első, amelyik időzített videofelvételek készítésére is képes. Beállíthatjuk, hogy a fényképezőgép 5, 10 vagy 30 másodpercenként készítsen felvételt, és full HD minőségű, időzített klipeket is készíthetünk, mely legfeljebb 300 képből állhat. 

Alkotni és megosztani

A Nikon 1 J5 esetében a kompakt kialakítás nem jelent zsúfoltságot, a ragyogó felvételek megosztása pedig minden eddiginél egyszerűbb. A tárcsák kényelmes elhelyezésének köszönhetően úgy állíthatja be a fényképezőgépet, hogy közben egy pillanatra sem kell levennie a szemét a témáról. Egyszerűen válthat a kézi expozícióvezérlés (PSAM) és a Sport mód között a módválasztó tárcsa segítségével. A vezérlőtárcsával módosíthatja a beállításokat, a gyakran használt beállításokat pedig hozzárendelheti az Fn (Funkció) gombhoz. A fényképezőgép első és hátsó markolata biztos fogást kínál, a dönthető, 7,5 cm-es, 1 037 000 képpontos LCD monitor pedig különösen érzékeny érintésvezérlést biztosít.

Leereszkedhetünk a különleges akciófelvételekhez, vagy könnyedén a téma fölé magasodhaunkt a 86 fokban visszahajtható képernyőnek köszönhetően. Az önarckép készítésénél fel kel hajtani 180 fokban a képernyőt, és az új Önarckép módot használni, amely lágyítja a bőrtónust – vagy állítsuk be az önkioldót. Könnyedén megoszthatjuk a képeket: egy NFC-kompatibilis okoseszközt kell a fényképezőgéphez érinteni, és azonnal továbbíthatja a fényképezőgép LCD kijelzőjén látható képet. Wi-Fi-hálózaton keresztül is átvihetjük a képeket az okoseszközre; ehhez csupán meg kell nyomni a fényképezőgép Wi-Fi gombját. A Wi-Fi segítségével távolról is kioldhatjuk a fényképezőgép zárját, illetve megtekinthetjük a képek előnézetét az okostelefonján vagy táblagépén. 

 

 

Nikon 1-újdonságok

A fényképezőgép művészi hatásai között érdemes megemlíteni az Élő képmódosítást, amely a Nikon Kreatív palettájával bővült, és ez eddigieknél több módban is rendelkezésre áll. Ez a két funkció együttesen számos lehetőséget kínál arra, hogy  a felvétel elkészítése előtt módosítsuk a kép megjelenését. Az Élő képmódosítás lehetőséget ad a záridő, a rekeszérték, a fényerő és a kontraszt finomhangolására. A Kreatív paletta funkcióval művészi, stúdióminőségű szűrőket alkalmazhat, és az érintőképernyőn látható kerék mozgatásával érheti el a kívánt hatást.

Mindkét módban megfigyelhetjük a módosítások hatását az LCD monitoron, ahol mindig pontosan látható, hogy milyen lesz a kép a kioldógomb megnyomásakor. Mint minden Nikon 1 fényképezőgépen, a Mozgó pillanatkép funkcióval készített képeket itt is egy kattintással életre kelthetjük, és A legjobb pillanat rögzítése módban megragadhatjuk a pillanat varázsát az Intelligens képválasztó, az Aktív kijelölés és a Lassú nézet használatával.

1 NIKKOR objektívek

A legjobb képek a legjobb objektívekkel készülnek. Minden 1 NIKKOR objektív videofelvételre van optimalizálva, és a hordozható kialakítás egyértelműen kiemelkedővé teszi a Nikon 1 rendszert. Ha pedig még több lehetőségre vágyik, akkor a külön megvásárolható FT1 bajonettadapter segítségével a NIKKOR DX és FX formátumú, F bajonettes objektíveket is felszerelheti Nikon 1 fényképezőgépére.

 

 

 

Főbb jellemzők:

  • Nagyméretű és gyors, hátsó megvilágítású, 20,8 megapixeles CMOS-érzékelő: sejtelmes megvilágítás vagy művészien homályos háttér mellett is kiemelkedő minőségű képeket készíthet.
  • Gyenge fényben is kiváló teljesítmény: ISO 160–12 800, kézi és automatikus ISO-szabályozással. A továbbfejlesztett zajcsökkentő technológia nagy érzékenység mellett is tisztább és élesebb képeket garantál.
  • EXPEED 5A: a Nikon következő generációs képfeldolgozó rendszere. Segítségével látványos fényképeket és videókat készíthet nagy felvételi sebességgel.
  • Lélegzetelállítóan gyors felvételi sebesség: folyamatos AF esetén a világon egyedülálló 20 kép/másodperc sebességgel, az első képkockán rögzített élesség esetén pedig akár 60 kép/másodperc sebességgel készíthet felvételeket.
  • Sport mód: azonnal elérheti a fényképezőgép sorozatfelvételi módjait, és képcsoportként tekintheti meg a gyors képsorozatot.3
  • Továbbfejlesztett hibrid AF: 171 pontos automatikus élességállítási rendszer. Ezek közül 105 pont fázisérzékelési elven működik, a témára történő hihetetlenül gyors és precíz fókuszálás érdekében.
  • Lenyűgöző videók: kiemelkedően éles 4K/15p felvételeket, illetve full HD minőségű, 1080/60p videókat is készíthet. Nagy felbontású állóképeket készíthet videózás közben is, és lassított felvételként is lejátszhatja a 120 kép/másodperc sebességgel rögzített HD videókat.
  • Időzítés: lenyűgöző, full HD minőségű, időzített klipeket hozhat létre. Egy klip legfeljebb 300 képből állhat.
  • Kézi beállítások: a fényképezőgép könnyen elérhető PSAM-vezérlőkkel, vezérlőtárcsával és Fn gombbal is rendelkezik.
  • Dönthető érintőképernyős monitor: a gyorsan reagáló, 7,5 cm-es, 1 037 000 képpontos LCD monitor még döntött helyzetben is könnyen kezelhető.
  • Wi-Fi- és NFC-kompatibilis: a ragyogó képek egyszerűen megoszthatók egy okoseszközön keresztül. Egy külön gomb segítségével egyetlen érintéssel elérhetők a fényképezőgép Wi-Fi funkciói.5
  • Élő képmódosítás és Kreatív paletta: a felvétel elkészítése előtt gyorsan és magától értetődően javíthatja a különféle módokban készült képeket vagy videókat a fényképezőgép érintőképernyőjén.
  • Kreatív mód: 14 könnyen elérhető effektus állóképekhez és videókhoz, valamint 5 különböző motívumprogram. Hét újféle effektussal, mint a Pop, a Bőrlágyítás vagy a Retro.
  • A legjobb pillanat rögzítése: megragadhatja a pillanat varázsát az Intelligens képválasztó, az Aktív kijelölés és a Lassú nézet használatával.
  • Eredeti stílus: a Nikon 1 J5 háromféle színkombinációban kapható. Választhat fekete vázat fekete objektívvel, ezüstszínű/fehér vázat ezüstszínű objektívvel, valamint ezüstszínű/fekete vázat ezüstszínű objektívvel.
  • 1 NIKKOR kitobjektív: valóban az eseményekre fókuszálhat az 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM objektívvel.
  • Ingyenes szoftver és tárhely: a Nikon ingyenes ViewNX-i képtároló eszköze és a ViewNX-Movie Editor szoftver segítségével egyszerűen importálhatja, rendszerezheti, szerkesztheti és megoszthatja a fényképeket, videókat és mozgó pillanatképeket. Emellett 20 GB ingyenes tárhely is jár Önnek a NIKON IMAGE SPACE oldalon.

 

Külön megvásárolható tartozékok:

  • CB-N2220SA váztokszett
  • N-MP001 szelfibot

 

Mellékelt tartozékok:

  • EN-EL24 lítiumion-akkumulátor
  • MH-31 akkutöltő
  • UC-E20 USB-kábel
  • Nyakba akasztható szíj
  • BF-N1000 vázsapka

 

 

Vissza