Nagy-Britanniában korhatárjelzéssel látják el a YouTube és a Vevo videoklipjeit

MTI Sajtóadatbank - 2015. március 31.

A BBC News számolt be arról, hogy Nagy-Britanniában a mozifilmekhez hasonlóan korhatárjelzéssel látják el a YouTube és a Vevo közösségi videomegosztókra feltöltött zenés klipeket.

A kormánytól indult kezdeményezéssel a gyerekeket szeretnék megóvni a nem nekik való tartalmaktól. A korhatárjelzés ötlete azt követően merült fel, hogy egy sor sztár, köztük Miley Cyrus, Robin Thicke és Rihanna szexuálisan túlfűtött videoklippekkel jelentkezett. A filmek korhatáros besorolását meghatározó brit testület (BBFC) dönt a korhatárról, de a folyamatban a három nagy lemezkiadó, a Sony, a Universal és a Warner is részt vesz. A kiadókkal kötött megállapodás értelmében a cégek benyújtják zenés videóikat elbírálásra a BBFC-nek.

A lemezkiadóknak ugyanakkor nem kell beküldeniük olyan videóikat, amelyeket értékelésük szerint nem kell korhatározni. Emellett csak a brit szerződésű klipekre vonatkozik az új szabályozás. "Szexuális tartalma" miatt 15-ös besorolást kapott például Ellie Goulding' Love Me Like You Do című zenés videója, A szürke ötven árnyalata filmzenéjének egyik száma, amely számos filmrészletet is tartalmaz az erotikus produkcióból. Kasabian klipje, a Stevie pedig azért csak 12 éven felülieknek ajánlott, mert "félelmet kelthet", ugyanis egy laboratóriumban kísérleti alanyként felnevelt gyerek jelenik meg benne.

 


Az első fázisban megvizsgált videoklipek közül 84 kapott besorolást, ebből 27 lett 12-es, 39 pedig 15-ös és mindössze egyet jelöltek 18-as karikával. Hat videót ítélt "korhatár nélkül megtekinthetőnek", 11-nél pedig szülői felügyeletet tanácsolt a BBFC a megtekintéshez. A testület elé került összes videó mintegy 20 százaléka kapott 12, 15 vagy 18 éven felüli jelzést.

A lemezcégek a besorolást követően a két digitális szolgáltató, a Vevo és a YouTube számára is megküldik a korhatárjelzést, amelyek az online lejátszáskor feltüntetik azt. Egyelőre arról nem született döntés, hogy milyen módon kell megjelenítenie a szolgáltatónak a korhatárt.

A YouTube a videó alatti szövegben jelzi a besorolást. A zenés videók korhatározásának bevezetését David Cameron brit kormányfő jelentette be augusztusban.

 

 

 

Vissza