Önjáró autót hozott a CES-re a Mercedes

Czipperer Dia - 2015. január 10.

Az idei CES-en számos újdonsággal találkozhatnak az érdeklődök, többek között a Mercedes önjáró autójának prototípusát is megtekinthetik. A jármű nem csak technológiai szempontból keltheti fel a figyelmet, hanem kialakítása is vonzza a tekintetet. A belső tér pedig közel sem olyan, mintha egfy autóban ülnénk.

A Mercedes a CES-en mutatta be a nagyközönségnek önjáró autóját. A Mercedes-Benz F015 Luxury in Motion névre keresztelt jármű számos szenzorral, kamerával van felszerelve, valamint radar rendszerrel, hogy nyomon kövesse, merre tart éppen. 

Az autó belsejében egy kapszula található lekerekített ülésekkel egymással szemben, melyek forgathatók is. Ide ülhetnek az utasok. Ha valaki pedig szeretné maga irányítani a járművet, megteheti: a kormánykerék elérhető. Egészen más kialakítás fogadja az embereket, mint egy hagyományos autó esetében. Mindez azért, mert nem a jelenlegi, hanem a jövőbeli trendeknek megfelelően alakították ki a jármű dizájnját is.




Számos autóipari piaci szereplő jelen van a Las Vegas-i CES-en, és beszámolnak a lépéseikről az önjáró autók terén. Azonban egyelőre még egyetlen modell sem kapható kereskedelmi forgalombab. A technológia még nem áll azon a szinten.

Raj Nair, a Ford technológiai vezetője szerint nem elég egyetlen navigációs eszközt beszerelni az ilyen autókba. Elmondása alapján legalább kettő másikra is szükség van, ha netalán az első feladná a harcot. 

A Mercedes elmondta, hogy önjáró autójuk 2030-ig biztosan nem lesz elérhető. Ennek gyakorlati okai vannak. Az árak egyelőre még nagyon magasak, ugyanis drágák azok a megoldások, technológiák, melyeket az autóba szerelnek.

 



 

 Forrás: Venturebeat.com

Vissza