Bemutatkozott a BlackBerry Classic [Videó]

Farkas Norman - 2014. december 18.

Tegnap délután hivatalosan is megismerhette a nagyközönség a kanadai gyártó legújabb okostelefonját, melyet a hagyományok ihlettek. A fizikai híváskezelő gombokkal és QWERTY billentyűzettel, valamint trackpaddel felvértezett Classic lényegében a Bold 9900 BlackBerry 10 rendszer köré épülő, továbbfejlesztett utódjának tekinhető.

December 17-én, vagyis tegnap bemutatkozott a BlackBerry QWERTY-s mobilja, ami a kanadaiak jól bevált megoldásait sűríti magába, ugyanakkor az újdonságoknak is teret enged. A korábban Q20 néven is emlegetett Classicról van szó, melynek szinte minden porcikáját megismerhettük korábban a kiszivárgott infókból. A már bő egy hónapja előrendelhető (és igen jól fogyó) telefon hardverét tekintve nem egy csúcsmodell, de ezt ellensúlyozza a megfelelően optimalizált, gyors és megbízható BlackBerry 10 rendszer, a praktikus fizikai QWERTY billentyűzet és a korábbi generációkból ismert híváskezelő gombok, illetve a könnyebb navigálást és szövegkijelölést segítő trackpad.

A Classic meghajtásáról egy kétmagos, 1,5GHz-es processzor gondoskodik, amit 2GB RAM, 16GB bővíthető tárhely és egy 2515mAh kapacitású, egy feltöltéssel 22 óra használatot garantáló akkumulátor vesz körül. Az előlapon – a QWERTY gombsor fölött – egy 3,5 hüvelykes, 720 x 720 pixel felbontású kijelző terül el, amit Gorilla Glass 3 üveg óv a karcolásoktól. A videocsevegéshez használatos, de szelfik készítésére is érdemben használható 2 megapixeles előlapi kamera a telefonhangszóró mellett csücsül. Mobilos fotózáshoz alapvetően a telefon hátlapján található 8 megapixeles kamerát használhatjuk, amit LED villanó segít gyenge fényviszonyok között.

 

 

Bár a fenti összeállítás láttán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon mit szívtak a BlackBerrynél, amikor úgy döntöttek, hogy kb. kétéves hardvert tesznek a Classicba, igazából nincs ok különösebb aggodalomra, hiszen nem egy játékokra kihegyezett, felsőkategóriás droidról van szó: a Classic egy munkagép, a népszerű Bold 9900 új platformot képviselő utódja. A gyártó azzal szemléltette e gondolatmenetét, hogy a bemutató során többször is felvetette, hogy a Classic miben mutat előrelépést a Boldhoz képest. Az újdonság egyébként igen jól sikerült reklámjaiban (videók alant) is érződik, hogy az új, továbbfejlesztett Boldot kívánta letenni az asztalra a Classic képében a BlackBerry.

 

Classic vs. Bold

 

Érdemes kiemelni, hogy a készülék a BlackBerry 10 OS 10.3.1-es verziójával lép piacra, amely a minden fejleményt egy felületre gyűjtő Hub mellett számos új funkciót tartogat a felhasználóknak, illetve natívan támogatja az androidos alkalmazásokat az előtelepített Amazon App Store révén.

 

 

A BlackBerry Classic már elérhető a gyártónál és több kereskedőnél (pl. Amazon), ára kártyafüggetlenül 449 dollár. Több amerikai szolgáltató – többek között az AT&T és a Verizon Wireless – is felveszi kínálatába a minőségi anyagokból építkező kütyüt, de az még rejtély (és talán egy darabig az is marad), hogy hazánkban elérhető lesz-e a Telenor, a Telekom vagy a Vodafone üzleteiben.

 


 

Vissza