Infócserével segíti a budapesten közlekedőket a Waze és a BKK

Farkas Norman - 2014. november 28.

Információcserére alapuló együttműködést írt alá a Budapesti Közlekedési Központ és a Waze a kellemetlen meglepetésektől mentes budapesti közlekedés jegyében. Míg a BKK forgalomszervező munkáját a wazerek valós idejű jelentései könnyítik meg, addig az ingyenes mobilalkalmazás felhasználói a BKK forgalmi infóit figyelembe véve tervezhetik meg útvonalaikat.

A BKK Európában harmadikként – Barcelona és Riga után – csatlakozott a Waze tengerentúlon már bevált, Connected Citizens nevű kezdeményezéséhez, amely az információcsere révén könnyíti meg a nagyvárosi közlekedést.

Az együttműködés keretében a BKK elérhetővé teszi a Google tulajdonában álló navigációs alkalmazás felhasználói számára az általa összegyűjtött forgalmi adatokat, így segíti őket abban, hogy biztonságosan, gyorsan és váratlan akadályok nélkül érjék el úti céljukat. A Waze a rendelkezésére bocsátott BKK-adatok jóvoltából rögtön a tervezett forgalomkorlátozás életbe lépésétől figyelembe veszi azokat az útvonaltervezés során, és a közlekedést nehezítő akadályok mindaddig láthatóak maradnak, amíg az őket szülő korlátozás meg nem szűnik. A kooperációból természetesen a BKK is profitál, hiszen forgalomszervező munkáját hatékonyabbá teszik a Waze felhasználók által valós időben bejelentett közlekedési információk.

November 28-tól a Waze útközben használható élő térképén is tájékozódhatunk a kozut.bkkinfo.hu oldalon szereplő forgalmi változásokról, ehhez csak egy internet eléréssel rendelkező Android, iOS, BlackBerry 10 vagy Windows Phone rendszerű okostelefonra/táblagépre van szükségünk.

 

[Forrás: BKK.hu]

Vissza