Filléres telefonnal rukkolt elő a Mozilla

Czipperer Dia - 2014. augusztus 28.

Indiában hétfőn dobták piacra a legújabb, Firefox OS alapú mobilt, mely átszámítva mindössze 7500 forintba kerül. A készüléket kifejezetten a fejlődő ázsiai piacokra, azok belül is Indiába és Indonéziába szánták.

1999 rúpiáért, azaz 33 dollárért juthatnak hozzá az indiai felhasználók a Mozilla és az Intex legújabb Firefox OS alapú telefonjához, melyet Cloud FX névre kereszteltek. Az év eleji Mobile World Congressen már lehetett arról hallani, hogy olcsóbb telefonok készülnek Indiának. A Firefox OS alapú készüléket az idei Mobile Asia Expón mutatták be, és kifejezetten az indiai és az indonéz piacokra szánják.

A Canalys 2013-as felmérése alapján India világszinten harmadik helyen áll az okostelefon eladásokban, a mostani modell célja pedig az, hogy tovább gyorsítsa a már így is jelentős növekedést az országban. A dobogó legfelső fokán az Egyesült Államok, második helyen pedig Kína áll.

A Mozilla nem az egyetlen vállalat, mely az indiai belépőszintű okostelefon piac iránt érdeklődik. A Google I/O konferencián a keresőóriás is bejelentette Android One programját, mely ígérete szerint Indiába egy 100 dollár alatti mobillal készülnek, amely 4,5 hüvelykes kijelzővel, Dual-SIM támogatással, FM rádióval rendelkezik.

A Mozilla mostani készüléke 3,5 hüvelykes kapacitív HVGA kijelzővel (320 x 480 pixel) rendelkezik, meghajtásáról pedig egy 1 GHz-es Spreadtrum processzor gondoskodik. A telefon kamerája 2 megapixeles képeket lő. Memóriája elég csekély, mindössze 128 MB – ilyet sem mostanában láttunk –, tárhelye pedig ennek kétszerese, 256 mega, mely microSD-vel tovább turbózható, ám csupán 4 gigáig.

 

 

GPS-t nem találunk benne, viszont FM radio, Wifi és Bluetooth támogatással rendelkezik. A készülék aksija sem túl erős, 1250 mAh-es, amely nagyjából 4 óra beszélgetési időt és 200 óra készenléti időt biztosít.

Előre telepített alkalmazások is helyet kaptak rajta, többek között a Facebook, Twitter, valamint számos játék is van a telefonon. A felhasználók WhatsApp ismerőseikkel is cseveghetnek a ConnectA2 névre hallgató appon keresztül. A készüléket angol, hindi és tamil nyelvtámogatással látták el.

 

 

Forrás: CNET.com; Képek: mozilla, businessinsider.com

Vissza