Androidos Lumián dolgozik a Nokia?

Czipperer Dia - 2014. július 9.

Az @evleaks szellőztette meg a hírt, miszerint a Nokia következő Lumia készülékén Android operációs rendszer teljesíthet szolgálatot. Már kódnevet is adtak a telefonnak, a „Project Green” jelzővel illetik.

A pletykák szerint változhat a felállás a Nokia háza táján. Androidos Nokia már van – nem is egy – ám elképzelhető, hogy az eddigi Windows Phone rendszerrel futó Lumia széria modelljei közé becsatlakozik egy androidos készülék a Project Green modell is.

A márkanév is változhat majd, a korábbi Nokiához képest a többi telefonhoz hasonlóan hosszabb, „Nokia by Microsoft” logót kaphat a készülék, ugyanis korábbi hírek szerint a Microsoft a jövőben erre a névre kereszteli majd a Nokia telefonokat és táblagépeket. A Baidun egy lehetséges modellről az új névvel ellátva egy kép is kiszivárgott, ám kérdéses, hogy valódi-e.

 

 

A Microsoft áprilisban vásárolta fel a Nokia mobiltelefon üzletágát 7,2 milliárd dollárért, ám eddig sok változást nem tapasztalhattunk a telefonokat illetően. Az androidos Nokiák már februárban színre léptek, őket most csak a továbbfejlesztett X2 modell követte a sorban.

Lehet, hogy a törekvések mögött piaci érdekek húzódnak, hiszen az X széria modelljei a belépő kategóriában versenyeznek, míg a zászlóshajó, Lumia széria készülékeiben nagyobb piaci potenciál rejlik. Csakúgy, mint az Androidban, amely az IDC első negyedéves adatai szerint több mint 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a mobil operációs rendszerek között, míg a Windows Phone ehhez képest elenyésző, 3 százalékot birtokol.

Az még egyelőre kérdéses, ha valóban hasonlón töri a fejét a vállalat, akkor marad-e a Nokia X vonalán, vagy teljes verziós Android rendszerrel újít.

 

 

 

 

Forrás: CNET.com, Mashable.com; Kép: androidspin.com

Kulcsszavak: Nokia, Lumia, Android, Nokia X
Vissza