LInKE: személyre szabott Facebook tartalom nem csak ismerősöktől

Kütyü Magazin - 2014. március 20.

Új, magyar fejlesztésű alkalmazás indult el, a LInKE, amely a Facebookos aktivitás alapján állítja össze a felhasználók számára releváns tartalmakat, ezáltal forradalmasíthatja a közösségi médiát. Az alapötlet egy magyar főiskolai tanár, szociológus fejéből pattant ki, aki hazai szakemberekből álló csapat segítségével valósította meg azt.

Hosszú hónapok tesztelése után megkezdte működését az a magyar fejlesztésű alkalmazás, amely forradalmasíthatja a közösségi médiát. A LInKE komoly alternatívája lehet a Facebook Newsfeed tartalomszolgáltatásának, sőt, a bonyolult számítási algoritmusainak köszönhetően a felhasználó szinte csak olyan tartalmat kap a programbeli „falára”, amely számára érdekes és figyelemfelkeltő lehet (erre utal az alkalmazás szlogenje is: „tartalomszűrés nekem”). Mivel a rendszer központi adatbázisból dolgozik, nem csak saját ismerőseinktől, hanem minden regisztrált felhasználótól érkezhet a releváns tartalom.

“A képlet - melyet magunk között csak LInKE formulaként emlegetünk - nem a saját hálózatunkon belül vadássza össze a számunkra érdekes tartalmat, hanem a rendszerben lévő öszes adat vizsgálatával állítja össze a releváns linkek listáját.” - mondta Gayer Zoltán PhD., az ötletgazda. “Az alkalmazás egyik meghatározó eleme a kategorizált visszakeresési lehetőség: a “My likes” funkció segítségével visszakereshetünk minden olyan linket, amellyel valamilyen módon kapcsolatba kerültünk, like-oltuk, ajánlottuk, vagy hozzászóltunk. Ilyen funkciót még a Facebook rendszerébe sem építettek be, pedig sokaknak praktikus lenne. További új lehetőséget biztosít a  „History” funkció is, melynek segítségével a LInKE rendszerben az utolsó ezer, a felhasználó által megnyitott, like-olt, megosztott vagy kommentelt poszt böngészhető.” – tette hozzá a szociológus.



 

A legnagyobb közösségi oldalon sokan hiányként élik meg, hogy a különféle külső oldalakról megosztott animgifek csak képként jelennek meg, nem kezdenek el mozogni, csak a linkek megnyitása után. A tumblr-, 9gag- és hasonló site-ok rajongói hozzászokhattak, hogy a weben méltán népszerű animált képek mozognak. A LInKE programozói rájuk is gondoltak, az applikációban a mozgóképek azonnal és akadozás nélkül elindulnak.

 



Jelenleg az alkalmazás asztali számítógépes környezetben fut, az okostelefonos verziók fejlesztése folyamatban van. Az applikáció jelenleg elérhető a  Facebookon, illetve egy külön oldalon keresztül.

Az alkalmazás főbb jellemzői:

- Releváns tartalmak nem csak ismerősöktől
- Az utolsó ezer saját LInKE aktivitás (poszt megtekintés, like, megosztás, komment) visszakereshető
- A személyes adatok nem kerülnek harmadik félhez, az ajánlatokban nem látszik, a felhasználó személyes adatait a lehető legnagyobb mértékben védjük
- Mozognak a gifek
- Modern, átlátható design
- Elérhető külön weboldalról is, nem csak Facebook applikációként.
- A mobil verzió  fejlesztése folyamatban van

 

Vissza