BYOD: biztonsági fenyegetés vagy lehetőség?

Kütyü Magazin - 2013. október 17.

A Samsung most közzétett tanulmánya kimutatja, hogy az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató és a „Bring Your Own (mobile) Device” (Hozd a saját (mobil) eszközöd)  szemléletet támogató szervezetek harmadának (33%) kellett szembesülnie az ügyféladatok elvesztésével az elmúlt két évben a munkaeszközként használt személyes mobil eszközöket ért biztonsági támadások miatt.

A Samsung 490 informatikai vezető és döntéshozó bevonásával végzett felmérést az 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztató európai vállalatok között, és arra az eredményre jutott, hogy több mint felük hivatalos (31%) vagy nem hivatalos (21%) formában már kialakította a maga BYOD-t támogató szabályozását. Ez az arány régiós szinten 70% (Olaszország) és 43% (Németország) között mozog. Az Egyesült Királyságban az 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok 56%-a támogatja a BYOD alkalmazását a munkavégzéshez.

A BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó informatikai vezetők és döntéshozók mindössze 4%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két évben semmilyen biztonsági veszéllyel sem kellett szembenéznie, és a megkérdezett 490 vezető közül majdnem mindenki (93%) a vállalati célra használt személyes eszközökre – többek között az okostelefonokra, táblagépekre és laptopokra – vonatkozó biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggodalmának adott hangot.

 

 

Európát tekintve Spanyolországban a legmagasabb az aggódók száma: itt a megkérdezett vállalatok 70%-át „komolyan” foglalkoztatja a szervezet számára a munkaeszközként használt mobil eszközök által jelentett biztonsági kockázat. Ebben a tekintetben Franciaország tűnik a legnyugodtabb országnak, de még itt is a megkérdezettek 36%-a számol be jelentős aggodalomról.  

Az egyes vállalati szektorokat tekintve a pénzügyi szolgáltatások terén dolgozó informatikai vezetőknek jelent ez komoly gondot: a válaszadók több mint felét (55%) komolyan foglalkoztatja a BYOD-vel kapcsolatos biztonság, szemben a gyártás (42%), a kiskereskedelem, a forgalmazás és a szállítás területén (44%) tapasztaltakkal. 

Annak ellenére, hogy a BYOD-val kapcsolatos biztonsági kockázatokat széles körben elismerik, a BYOD-t támogató kezdeményezéssel rendelkező vizsgált szervezetek közül csak minden ötödik (22%) frissítette, illetve tervezi, hogy aktualizálja (8%) a biztonságra vonatkozó szabályzatát.

Mindazonáltal, ha megfelelően szabályozzák, a BYOD jelentős előnyökkel szolgálhat: a BYOD-t támogató irányelvekkel rendelkező vállalatok a telekommunikációs számlájuk 17%-os csökkenéséről adtak számot éves szinten – ez majdnem 7 millió eurót jelent vállalkozásonként.

Ráadásul a BYOD-t támogató szabályozást alkalmazó vállalatok 46%-a úgy nyilatkozott, hogy mindennek eredményeként az alkalmazottak aktívabb szerepvállalást tanúsítottak, 40%-kal javítva a termelékenység szintjét. 

Andrew Mills, a Samsung Electronics Europe B2B üzletágának vezetője elmondta: „Kutatásunk egyértelműen bebizonyítja, hogy a vállalatok sokat profitálhatnak abból, ha az alkalmazottak saját mobil eszközeiket használják munkaeszközként. Számos nagy munkaadó számára a BYOD elterjedése azt jelenti, hogy szervezetük versenyhátrányba kerülhet, ha nem használják ki az okostelefonok, táblagépek és laptopok révén történő mobil munkavégzésre kínálkozó alkalmakat akár a BYOD, akár a „Choose Your Own Device” (Válaszd ki a saját eszközöd) irányelveken keresztül.” 

„Az elemzésünk azonban arra is rámutat, hogy a BYOD súlyos fenyegetést is jelent a vállalat stabilitására nézve, s hogy sok informatikai vezető aggasztóan kevés figyelmet szentel ennek a problémának. Az ügyféladatok és egyéb bizalmas információk mobil eszközökről történő elvesztésének lehetősége rávilágít arra, hogy mennyire veszélyes is lehet a BYOD számos szervezet számára. Nekik garantálniuk kell, hogy a vállalkozás által alkalmazott mobilitási stratégia magas biztonságú infrastruktúrára épül, a felhasználói szabályozásra vonatkozó hatékony és egyértelmű irányelveket pedig következetesen betartják” – tette hozzá Mills. 

Ahol a BYOD-t támogató szabályozást megfelelően kidolgozták, ott az alkalmazottak körülbelül 30%-a számára előnyt jelent ez a program, s a szervezetek úgy látják, hogy ez az arány további 7%-kal fog javulni két éven belül.

A Samsung 490 informatikai vezető és döntéshozó bevonásával végzett internetes kutatást az 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztató európai vállalatok között Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Az adatokat 2013 májusában és júniusában gyűjtötték.

Az informatikai vezetők megjegyzései:

„Úgy számolunk, hogy a bank 2-3 millió eurót takarít meg egy évben azzal, hogy a vállalat által biztosított feltételek helyett BYOD rendszert vezetünk be, amelyben az alkalmazottak sokkal inkább odafigyelnek a költségekre, például a külföldi roaming díjak tekintetében. Ezen kívül azzal is spórolunk, hogy nem vásároljuk meg az eszközöket.” – mondta egy globális pénzügyi szolgáltató vállalat informatikai vezetője.

Egy másik informatikai vezető a következőket jegyezte meg: „Ha a Google-hez, a Facebookhoz és a Twitterhez hasonló vállalatokkal akarunk versenyezni a főiskolákról kikerülő legtehetségesebb munkaerő megszerzéséért, akkor nekünk is a hozzájuk hasonló elképesztően rugalmas rendszereket kell alkalmaznunk a munkavégzéshez. A pályakezdők számára tíz éve minden a fizetésről szólt – ma már minden a rugalmasságról.”

 

 

Vissza