Gyűjtsd a bizonyítékokat a Mio-val akkor is, amikor nem vagy az autóban!

Kütyü Magazin - 2022. augusztus 31.

Sok autós félelme, hogy parkoló kocsijához visszaérve azt látja, az autó hátulja behorpadva, oldala meghúzva, vagy a visszapillantó tükör letörve. Szerencsére azonban a károkozót megtalálhatjuk, ha az autóban olyan Mio fedélzeti kamerát használunk, amely ütés, ütközés vagy a jármű előtti mozgás esetén elindítja a felvételt. Az így rögzített eseményt pedig akár bizonyítékként is használhatjuk a káresemény felderítéséhez.

Statisztikák szerint a gépjármű sérülésével járó balesetek közel 40 százaléka parkolás vagy manőverezés közben történik. Ez a sofőr figyelmetlensége mellett annak is köszönhető, hogy az utóbbi években egyre nagyobbak lettek az autók, miközben a parkolóhelyek méretei nem változtak. Ráadásul több modellnél is szűkült a látótér, emiatt főleg a hátsó és az oldalsó ablakoknál lett nehezebb a kilátás. Mondhatnánk, hogy ott a tolatóradar, az majd segít beparkolni! Sokan azonban a figyelmeztető pityegés ellenére is megpróbálnak még néhány centit gurulni. Az eredmény? Horpadás és karcolás a kocsinkon, rosszabb esetben letört tükör, leszakadt lökhárító. Nézzük, mit tehetünk, ha autónkat parkolás közben éri káresemény!

 

5 tipp a Mio-tól a káresemény felderítéséhez

1. Mérjük fel a károkat, fotózzuk, videózzuk le a sérüléseket!

2. Ha nem várt meg a károkozó, nézzük meg, tett-e cetlit a szélvédőre, vagy esetleg már a kitöltött baleseti bejelentőt is becsúsztatta az ablaktörlő mögé. Ha szerencsénk van, mindent dokumentált és megadta az elérhetőségeit.

3. Ha sem a károkozó, sem egyéb papír nem fogad minket a kocsinál, próbáljunk meg szemtanút keresni, vagy rendőrt hívni, aki bekérheti a térfigyelő kamerák felvételeit. Amennyiben sikerül beazonosítani a kárt okozó jármű rendszámát, a rendőrség eljárást indíthat a gépkocsi tulajdonosa ellen.

4. Segíthet a káresemény felgöngyölítésében a Mio fedélzeti kameránk is! A Passive Parking funkcióval rendelkező készülékek saját belső tápegységgel működnek, és álló motor esetén azonnal elindítják a felvételt, amint ütést vagy ütközést észlelnek az autóban. A Passive Parking mód megtalálható a Mio MiVue C545, C580, 821, 826, 846, 866 és 886 modelljeiben.

5. Ám ha ennél többre vágyunk, akkor válasszunk olyan kamerát, amelynek Smart Parking funkciója nemcsak akkor indítja el a felvételt, ha ütközést vagy ütést érzékel, hanem akkor is, ha mozgást észlel az autó előtt. Ehhez szükségünk lesz a Smart Box III tápegységre is, amely akár 48 órán keresztül biztosítja a kamera áramellátását az álló autóban. Ez a kiegészítő kábel a jármű tápegységéhez kapcsolódik, ám mivel folyamatosan figyeli az autó feszültségét, így még azelőtt kikapcsol, hogy lemerítené a kocsi akksiját. A Smart Parking mód megtalálható a Mio MiVue C380 Dual, C540, C541, C560, C570, C580, C588T Dual, 785, 786, 788, 792, 795, 798, 798 Pro, 812, 818, 821, 826, 846, 866, J85 készülékekben.

Kulcsszavak: fedélzeti kamera, Mio
Vissza