Új kategóriákkal bővül a hazai természetfotós pályázat

Kütyü Magazin - 2022. április 13.

A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjának átadása után máris elindította 2022-es természetfotó pályázatát. A 13. alkalommal meghirdetett pályázat idén is kilenc hónapon át várja a fotósokat, minden hónapban kilenc pályázati kategóriával. A havi helyezéseken és nyereményeken felül azok a fotósok, akik legalább hét hónapon keresztül pályáznak az év folyamán, ringbe szállhatnak az év végi fődíjért, azaz A magyar természetfotó nagydíjáért.

Az eddigi pályázati kategóriák idén is változatlanok maradnak, számos témában lehet nevezni a tájképeken át a madarakon keresztül az emlősökig, azonban két új kategóriával is bővült a Varázslatos Magyarország palettája. 

A National Geographic Magyarország magazinnal tavaly közösen indított egy kategóriát a VM, amelyben a magazin emblematikus színét, a sárgát keresték a képeken, most pedig egy olyan szín köszönön be, mely a leggyakrabban fordul elő a természetben: a zöld. A természet ezer színben pompázik, de a National Geographic Magyarország idén kifejezetten arra invitálja a természetfotósokat, hogy kalandozásaik közben készítsenek olyan képeket, amelyeken a természet zöldje a jellemző, domináns szín. „Kedvenc színünk: a természet zöldje” címen lehet pályázni a nagymúltú magazin friss kategóriájában. 

 

 

Újabb izgalmas színfolt a VM pályázati palettáján az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsággal való együttműködés. A „Jeles napok – UNESCO” kategóriába az UNESCO által meghirdetett jeles napok témáiban lehet fotókat beküldeni. A VM és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság minden hónapban egy-egy jeles nap témáját írja ki, és ehhez direkt vagy elvont módon kapcsolódó természetfotókat várnak. Az év folyamán az alábbi témák, illetve jeles napok kerülnek terítékre: A fény nemzetközi napja, A biológiai sokféleség nemzetközi napja, Környezetvédelmi világnap, A szárazság és elsivatagosodás elleni harc világnapja, A víz világhete, A béke nemzetközi napja, A földtudományi sokféleség nemzetközi napja, Bioszféra-rezervátumok nemzetközi napja, A jövők világnapja.

 

 

Hatalmas elismerés a pályázóknak, hogy a két nagy múltú szervezet, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság és a National Geographic Magyarország magazin a saját oldalain fogja publikálni a legszebb győztes természetfotókat. 

A Varázslatos Magyarország napjainkra az egyik legnagyobb és legrangosabb természetfotó pályázatává nőtte ki magát, mely ezreket megmozgat, a természetbe hív, és a képeken keresztül mutatja be országunk természeti környezetét és a magyar nemzeti parkok varázslatos élővilágát. 

Vissza