Megbízható védelem Samsung okoseszközökre

Kütyü Magazin - 2021. december 15.

Az okoseszközöket, a megnövekedett használat következtében egyre több veszély fenyegeti. Így, a mindennapi feladatok ellátásának érdekében, egyre fejlettebb védelemre van szükségük. A Samsung Knox biztonsági platformját a 2013-as bemutatása óta folyamatosan bővíti és frissíti a vállalat. Idén érkezett meg a legújabb, jelentős fejlesztés, a Knox Vault, amely már nem csak a külső fenyegetések ellen, hanem akár az operációs rendszer és az alkalmazások megfertőződése esetén is védelmet nyújt.

A legtöbb biztonsági rendszer a készülékek processzorát és memóriáját a többi alkalmazással és az operációs rendszerrel megosztva használja, ez pedig kockázatot jelenthet a felhasználóknak. A Samsung Knox-ra jellemző hardver alapú megoldások és izolált védelmi rendszerek sorába remekül illeszkedik a Knox Vault, amely a készüléken található legfontosabb adatok számára nyújt védelmet.

A Knox Vault az új biztonságos processzor, az izolált memória és az integrált biztonsági szoftver segítségével képes a legérzékenyebb adatokat még a készüléken található alkalmazásoktól is elzárni. A rendszer olyan, akár egy bank elkülönített, központi széfje, amelyhez az egyes bankfiókok, és azok dolgozói sem férhetnek hozzá. Ebben az elkülönített környezetben tárolja a rendszer az olyan kritikus információkat, mint a PIN kódok, a jelszavak, a biometrikus- és digitális azonosítók vagy a titkosítási kulcsok. 

 

Hogyan véd a biztonságos processzor?

A Samsung Knox Vault a Galaxy okostelefonokon*  megtalálható hardveres biztonsági rendszerek természetes kiegészítése. A biztonságos processzor a készülék elsődleges, az Android rendszert futtató CPU lapkájától függetlenül működik, így az érzékeny adatok kevésbé érintkeznek külső elemekkel, a kockázat pedig minimálisra csökken.

A Samsung fejlesztői nemcsak szoftveres, hanem a készüléket esetlegesen érő fizikai veszélyeket is figyelembe vették. Ezek olyan összetett támadások, amelyekkel az okostelefont eltulajdonító személyek próbálhatják meg feltörni azt. Amikor valaki a készülék elektronikai rendszerét próbálja erőszakkal, például lézerrel vagy elektromágneses módszerrel áttörni vagy megkerülni, a Vault-ban tárolt információk automatikusan megsemmisülnek, így azokhoz nem tudnak illetéktelenek hozzáférni. Az ilyen fizikai támadások ritkának tűnhetnek, és sokan úgy gondolják, hogy az okostelefonokat kizárólag a hardver értéke miatt lopják el. Azonban egyre többen tárolnak értékes adatokat az okoseszközükön, legyen szó akár bizalmas vállalati információkról vagy a kriptovalutákhoz tartozó kulcsokról. 

„A legújabb biztonsági megoldásunk, a Knox Vault, még magasabb szintre emeli a készülékeink védelmét. Az így tárolt adatokat teljes biztonságban tudhatjuk, így a felhasználók nyugodtan bízhatják a mindennapi életük vezetését az okostelefonjukra – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Az ilyen különleges megoldásoknak köszönhetően a Galaxy okostelefonokra nem csak a hétköznapi feladatokban, hanem fontos üzleti- vagy akár pénzügyek kezelésében is számíthatunk.” 

A Samsung mobilbiztonsági megoldásairól további információ a https://www.samsung.com/hu/security/ weboldalon érhető el. 

_________________

*  A Knox Vault a Samsung Galaxy S21, S21+ és S21 Ultra készülékeken érhető el.

Vissza