Hazai fejlesztés gyorsíthatja fel a gépi látás elterjedését

forrás: Prím Online - 2021. október 22.

Egy új megoldással, az A.Identify mesterséges intelligenciájával a háromdimenziós tárgyak azonosítása automatizálható számos területen, az ipari minőség-ellenőrzéstől és karbantartástól kezdve az arcfelismerésen alapuló egyedi azonosításon át a közbiztonságig.

A hazai fejlesztésű szoftvert különlegessé teszi, hogy felhasználóbarát keretrendszerével a gépi tanulás és a neurális hálózatok terén kevéssé jártas, illetve fejlesztői erőforrásokat nélkülöző vállalatok is könnyen és gyorsan gépi látással ruházhatják fel és automatizálhatják folyamataikat.

 

Az A.Identify magyar kezelőfelülete végigvezeti felhasználóját a folyamaton, amellyel a mesterséges intelligencia megtanítható adott feladat elvégzésére – ipari környezetben például alkatrészek és selejtes munkadarabok felismerésére a kiszedés és a minőség-ellenőrzés automatizálásához, vagy repülőtereken a gazdátlanul hagyott csomagok, a kifutópályára tévedt állatok észlelésére. A keretrendszer ehhez bekéri a mintaként szolgáló képeket, valamint a fotókon látható tárgyak osztályozását, és azt is jelzi, hogy a bevitt információk alapján százalékosan milyen pontosságú felismerés várható, illetve az miként javítható.

 

 

Végfelhasználói ismeretek birtokában ezeket az egyszerű műveleteket bárki könnyen elvégezheti. Miután az A.Identify megtanulta a feladatot, és a kívánt pontossággal felismeri a 3D tárgyakat – nemcsak kategóriájuk, hanem akár egyetlen részletük alapján –, a keretrendszer kimenetet, végpontot generál, amelyet a vállalat alkalmazásaiba illeszthet. Az új keretrendszerrel így a szervezetek széles köre könnyen és gyorsan vezethet be mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat az ember számára egyszerű, de a számítógépnek egyébként nehezen leprogramozható rutinfeladatok elvégzésére, és a folyamatos ellenőrzés megteremtésével együtt folyamatait költséghatékonyabbá teheti. 

 

A mesterséges intelligencia alapú megoldását az AB Consulting Group Zrt. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” pályázatán nyert támogatással készítette el. A cég tervei szerint az A.Identify – bár helyben is telepíthető – elsősorban hosztolt szolgáltatásként lesz elérhető. Ebben a modellben ugyanis a gépi tanuláshoz rövid időre igénybe vett, nagyobb informatikai erőforrásokért a vállalatok használat alapon fizetnek, ami a hagyományos beszerzésnél sokkal előnyösebb.

 

Vissza