A Sony két új készülékében debütál a világ első zoom telefotó objektívje

Kütyü Magazin - 2021. április 14.

Két új készülékkel bővülnek a Sony mobilkínálatának zászlóshajói, az Xperia 1 és Xperia 5 széria. Az Xperia 1 III és az Xperia 5 III integrált funkciók széles kínálatával rendelkezik, amely segít az Xperia közösség tagjainak abban, hogy hódolhassanak szenvedélyeiknek. Legyen szó fotósokról, a zene és mozi szerelmeseiről, játékosokról vagy filmkészítőkről, az Xperia 1 és 5 következő generációjának készülékei új szintre emelik a felhasználói élményt az új funkciók tárházának és az elképesztő sebességnek köszönhetően. 

Az Alpha fényképezőgépek professzionális technológiái

Az Xperia 1 III-at és az Xperia 5 III-at az Alpha fényképezőgépek mérnökeivel együttműködve tervezték meg, így rendelkeznek a széria piacvezető autofókusz technológiájával. Mindkét készülék gyors, pontos és folyamatos autofókuszt biztosít mindegyik objektívvel, és kompatibilis a valós idejű Eye autofókusszal. Az Xperia 5 III tárgykövetési technológiával is rendelkezik, így a fotósok mozgó alanyokat is nagy pontossággal tudnak megérinteni, pusztán a képernyő megérintésével.

Az Xperia 1 III készülékben kifinomult funkciók széles választéka található, amelyek nagy segítséget nyújtanak tökéletességre törekvő fotósok számára. A tárgykövetés immáron valós idejű, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a legnagyobb kihívást jelentő helyzetekben is pontos fókusszal tudják rögzíteni a mozgó alanyokat. A mesterséges intelligencia által vezérelt algoritmusok és a 3D iToF szenzor felméri a távolságot az alanytól, így a valós idejű követési funkció pontosan érzékeli az alanyt, és fókuszban tartja hirtelen elmozdulás esetén is.

Ezen felül mindkét készülék folyamatos autofókuszt biztosít, amely másodpercenként 60 AF / AE műveletet végez el, így a felhasználók rendkívüli pontossággal, fókusszal és ideális expozícióval rögzíthetnek 20 képkockát másodpercenként. Ez a teljesítmény a professzionális sportkamerákéhoz hasonlítható, mint például az Alpha 9 széria. Először a sorozat történelmében, a BIONZ X processzor lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyenge fényviszonyok mellett is sorozatfelvételeket tudjanak készíteni olyan zajcsökkentési teljesítmény mellett, melyek a korábbi modelleknél elképzelhetetlen volt. 

 

 

A zoom telefotó objektív túlszárnyalja az elvárásokat

Mindkét készülék kulcsfontosságú funkciója a világon elsőként elérhető zoom telefotó objektív, ami a Dual PD szenzorral ötvözve akár 105 milliméteres fókusztávolságot is biztosíthat, melyet a Dual PDAF szenzor gyors autofókusz funkciója egészít ki. A 70 és 105 milliméteres objektívek közötti váltás során a fókusz pillanatokon belül átáll, így minden gyönyörű részletet pontosan rögzít. 

A fotósok tovább bővíthetik kreatív lehetőségeiket a 16, 24, 70 és 105 milliméteres fókusztávolságok segítségével, így lenyűgöző kompozíciókat alkothatnak, legyen szó tájképekről, portrékról vagy állatokról. Mindkét készülék a korábbi készülékekhez hasonlóan kifejezetten az Xperia okostelefonokhoz kialakított ZEISS optikai eszközökkel rendelkeznek. A ZEISS T* borítás a becsillanások csökkentésével járul hozzá a tökéletes rendereléshez és kontraszthoz. 

Kreatív lehetőségek tárháza

Az újgenerációs Xperia készülékek új, mesterséges intelligencia által vezérelt, rendkívül nagy felbontású zoommal rendelkeznek. A Sony által használt mesterséges intelligencia feljavítja az adott kép részleteit és felbontását, így biztosítva a kompromisszumok nélküli pontosságot. 

Elődjeihez hasonlóan az Xperia 1 III és az Xperia 5 III egyaránt rendelkezik Photography Pro funkcióval, melyet professzionális fotósokkal együttműködve alkottak meg, és magába foglalja az Alpha-sorozat számos manuális irányítási lehetőségét, ideértve az ISO-t, a zársebességet, az EV indikátort, a RAW támogatást és egy dedikált zárgombbal (melynek dombornyomott verziója kizárólag az Xperia 1 III készüléken elérhető). Az idei készülékek fő újdonsága a ’Basic Mode’ a Photography Pro funkción belül, mely gyors hozzáférést tesz lehetővé számos, könnyedén használható fotós eszközhöz, mind például az érintéses zárgomb, a portrétájolás, a művészi bokeh effektus, és a panoráma. 

Az Xperia 1 III és az Xperia 5 III a legújabb FlawlessEye támogatással bíró Optical SteadyShot funkcióval is rendelkezik, mely ötvözi a képszenzor megnövelt olvasási sebességét a Sony eredeti algoritmusával az optikai képstabilizációért, amely rendkívül letisztult és rezgésmentes videót eredményez. 

Nagy képernyő a mozi szerelmeseinek 

Az új Xperia készülékek a mozi szerelmeseinek minden vágyát teljesítik, legyenek akár úton, vagy az otthon melegében. Az Xperia 1 III egy 6.5”-ös 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED, 120 Hz-es képfrissítési rátájú kijelzővel, az Xperia 5 III pedig lenyűgöző 6.1”-es 21:9 CinemaWide HDR OLED 120 Hz-es képfrissítési rátájú kijelzővel rendelkezik. 

A felhasználók a Creator Mode segítségével úgy tekinthetik meg kedvenc tartalmaikat, ahogy alkotóik megálmodták azokat. A CineAlta által kialakított OLED kijelző gyári beállításainak köszönhetően rendkívül pontos színreprodukciót biztosít, amely a hollywoodi produkcióknál is használt professzionális Sony színmonitorok teljesítményét tükrözi. Ezen felül mindkét készülék 10-bitesnek megfelelő (8-bit 2-bites élesítéssel) megjelenítéssel rendelkezik, mely sávozás nélkül is képes számtalan színt megjeleníteni, és BT.2020 színskálát is támogatja.

Az Xperia 1 III és az Xperia 5 III egyedülálló, az érzékekre ható audiovizuális élményt biztosít. Elődjeihez hasonlóan a két készülékben X1 képfeldolgozó processzor található, mely a BRAVIA HDR remaster technológia segítségével minden tartalmat gyönyörű, kifejező és minden korábbinál élethűbb formában jelenít meg, a nagyobb kontrasztnak, színvilágnak és tisztább képnek köszönhetően. A Sony Pictures Entertainmenttel való együttműködés eredményeként a felhasználók továbbra is élvezhetik a magával ragadó, többdimenziós Dolby Atmos hangzásvilágot.

Győzelemre fel!

A játékosok fontos előnyökhöz juthatnak az Xperia 1 III és Xperia 5 III készülékek kiváló fejlesztéseivel. A megszokott 21:9 képaránynak köszönhetően a felhasználók rögtön belevethetik magukat az akcióba, ráadásul az új és javított, 120Hz-es frissítési rátával rendelkező kijelzőnek köszönhetően – mely mostantól az 1-es és 5-ös szériák tartozéka –, a tisztább képfeldolgozás miatt a gyorsabban mozgó tárgyak is követhetőbbé válnak, amely gördülékenyebb játékmenetet eredményez. A 240Hz-es elmosódás csökkentő kiegészítő szintén azt erősíti, hogy a kijelző egy hihetetlenül gyors, másodpercenként 240 képfrissítésre alkalmas, elmosódásoktól mentes, kristálytiszta teljesítményre képes. A szintén 240Hz-es érintéses érzékelési sebesség ugyancsak biztosítja, hogy minden a felhasználók irányításának megfelelően történjen, ami döntő előnyt jelenthet számukra a versenyhelyzetben.

Mindkét modell esetében új funkció a fehéregyensúly beállításának lehetősége, mellyel csökkenthető a szem megterhelése, ezáltal hosszabb játékidőt engedhet meg magának a felhasználó. Az új L-y növelő (alacsony gammaszint növelő) segítségével láthatóbbá válnak az ellenfelek a kép sötétebb részeinek szabályozásával, miközben a funkció a világosabb területeket megóvja a túlexponálástól. 

A kiváló látványvilág és a magával ragadó hangzásbéli élmény ötvözése kulcsfontosságú az Xperia 1 III és az Xperia 5 III esetében. A 3.5 mm-es jack aljzatba a játékosok könnyedén csatlakoztathatják kedvenc fejhallgatójukat, és minimális késleltetéssel megtapasztalhatják az új modellek funkcióinak hallható előnyeit. A vadonatúj hangszínszabályozó lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy irányítsák, növeljék vagy csökkentések a hangokat, például a lépéseket és a lövéseket, ezzel meghallják ellenfeleik közeledését és előttük reagáljanak. A csapatok esetében pedig az új, optimalizált videokonferencia mikrofon segíti a kommunikációt, mégpedig azzal, hogy csökkenti a háttérzajt a felhasználó által választott headset típusa alapján.

A megrögzött játékosok immáron újra átélhetik legnagyobb sikereiket a nagy sebességű videórögzítésnek köszönhetően, mely akár 120 képkocka/másodperccel képes felvételt készíteni. A visszajátszás rögzítő automatikusan rögzít előre 30 másodpercet a játékmenetből, így a felhasználók könnyedén visszatekerhetik és kiválaszthatják a kulcsmomentumokat, győztes pillanatokat, majd online megoszthatják barátaikkal és versenytársaikkal.

A kompromisszummentes játékélményt a beépített hőelnyelő teljesítményszabályozó biztosítja. A telefonrendszerek közvetlen áramellátása ugyanis az akkumulátor feltöltése helyett csökkenti a készülékek hőterhelését és elkerüli a túlmelegedést.

Professzionális filmfelvételi lehetőségek

A „CineAlta” által támogatott Cinematography Pro rendkívül gazdag eszköztárt biztosít a történetmeséléshez a lassított mozgóképalkotással. Mindez egy 4K HDR 120 képkocka/másodperces lassított felvétel rögzítő funkcióval válik elérhetővé, mely 24 képkocka/másodperc esetében akár ötszörös lassításra is képes. A 21:9-es képarány 24/25/30/60 képkocka/másodperc sebesség esetén is növeli a filmszerű kifejezésmódot. A nyolc különböző színkezelési beállítás lehetővé teszi, hogy a felhasználó teljesen megváltoztassa a jelenetek hangulatát a különféle mozgóképes stílusok alkalmazásával, melyek a fejlett történetmesélés elengedhetetlen eszközei. A Sony egyedülállóan intelligens szélszűrő technológiája a díjnyertes hangelválasztó technológiát használja a szél által okozott zajok csökkentésére a tisztább hangfelvétel érdekében.

A két készülék új funkciói közt megtalálható számos filmkészítők számára kialakított kezelőfelületi fejlesztés is. A felhasználók a saját munkafolyamatuk magabiztos kezelésének érdekében könnyedén tudják ellenőrizni, mennyi szabad memória és felvételi idő áll rendelkezésükre. Visszakereshetik, milyen beállításokat alkalmaztak az adott felvételen, így később használhatják azokat más projektek esetén. A felvételek paraméterei között megtalálható a felbontás, a képkockasebesség, a nézet, az objektív, a stabilizátor, a fehéregyensúly és ISO beállítások, a zárszög és a zársebesség, a fókusz, valamint a hangszint. Ezt kiegészíti a felvételek áttekintésének és rendszerezésének lehetősége, mellyel a felhasználó egy egyszerű mozdulattal lejátszhatja a klipeket telefonja kijelzőjén.

Zenelejátszás az előadó szándéka szerint

A filmrajongók kiszolgálásán túl az új Xperia modellek a hangzás terén is magával ragadó élménnyel szolgálnak, köszönhetően a Sony Music Entertainment közreműködésének. Az egyedi hardverdekódoláson túl az újonnan fejlesztett hangszóró-virtualizáló által az Xperia 1 III és Xperia 5 III modellek a világ első okostelefonjai, melyek képesek visszaadni a 360 Reality Audio hangját a hangszóróikon keresztül. A hallgatók olyan autentikus hangzást kapnak, mely kizárólag koncerteken és stúdiókban tapasztalható, vezetékes vagy vezeték nélküli sztereó hangszórókon keresztül egyaránt. Ráadásul az új TIDAL előfizetők három hónap ingyenes TIDAL Hi-Fi-t streaming-hozzáférésben részesülnek, ha bármelyik modellt megvásárolják, beleértve a 360 Reality Audio élményt is.

Amennyiben a hangforrás kétcsatornás sztereó, színre lép az új 360 Spatial Sound funkció, mely valós időben képes az Xperia 1 III és Xperia 5 III eszközökön található sztereó zeneszámokat magával ragadó hangélménnyé virtualizálni. A zenehallgatás élményét növelő technológia a helyi hangfájlokkal és streaming-szolgáltatókkal is kompatibilis.

A kiemelkedő minőségű zene a teljes fokozatú sztereó hangszórokon és a 3.5 mm-es jack aljzaton csatlakoztatott vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgatókon egyaránt élvezhető. A teljes fokozatú sztereó hangszórok a telefon elülső oldalán találhatók, így képesek hatékonyan reprodukálni a hangteret. Az Xperia 1 III exkluzív fejlesztése, hogy a hangszórók 40 százalékkal erősebbek, mint elődjeik voltak. Mindez az új hangszóródoboz kialakításnak köszönhetően jöhetett létre, melyet a hangnyomás javítására és a rezgés megszüntetésére terveztek. A hangkimeneten keresztüli hangerő (a 3,5 mm-es jack csatlakozón keresztül) szintén körülbelül 40 százalékkal javult, miközben a hangminőség is fejlődött, ráadásul kevesebb az észlelhető torzítás a maximális kimeneti szint közelében.

Az Xperia 1 III és Xperia 5 III okostelefonok a nagyfelbontású és vezeték nélküli hangzáson túl továbbra is szolgálnak DSEE Ultimate  funkcióval, mely a Sony mesterséges intelligencia technológiájának felhasználásával javítja a digitális zenefájlok minőségét, ideértve az audio- és videostreaming-szolgáltatókat. Automatikusan, valós időben javítja a hangfrekvenciát és a dinamikus tartományt, minden egyes zeneszámot közel nagyfelbontású szintre skáláz fel.

Elképesztő sebesség

Az 5G és a Wi-Fi kapcsolódás, valamint a legújabb Qualcomm Snapdragon 888 5G mobilplatform ötvözésével az új generációs Xperia készülékek új szintre emelik az okostelefonok teljesítményét. Ez a Qualcomm Kryo 680 processzornak köszönhető, mely az előző generációnál 25%-kal nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, valamint a Qualcomm Adreno 660 grafikai processzornak, mely 35%-kal gyorsabb grafikai renderelésre teszi képessé az eszközöket.

Az okos kapcsolódás az Xperia mélytanulási technológiájával – mely a Sony neurális hálózati könyvtárát használja – elemzi a Wi-Fi jeleket, és megjósolja a közeljövőben várható kapcsolódási problémákat. Az Xperia 1 III és Xperia 5 III a csatlakozás előtt felméri az elérhető Wi-Fi minőségét, így a felhasználó többé nem ütközik olyan hálózatokba, melyek nem működnek. Amennyiben gondot jelez a Wi-Fi kapcsolat minőségével, a telefon adatforgalmát használja helyette.

A 4500mAh kapacitású akkumulátorral mindkét okostelefon elegendő energiával rendelkezik ahhoz, hogy egész napig kitartsanak, miközben számos töltési funkció segít maximalizálni a kényelmet és meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát. Ha gyorsan fel kell töltenünk az akkumulátort, mindössze 30 perc elegendő ahhoz, hogy elérje az 50 százalékos töltöttségi szintet a mellékelt XZQ-UC1 töltőn keresztül. Továbbá az Xperia adaptív töltése az akkumulátor élettartamát (az előző modellek két éve után) három évre növeli mindkét modell esetében. Az Xperia adaptív töltés funkciója figyelemmel követi a telefont a töltés ideje alatt, hogy megbizonyosodjon arról, az akkumulátor ne töltődjön túl.

Végül az Xperia 1 III vezeték nélküli töltést és akkumulátor megosztó funkciót kínál, lehetővé téve a készülék vezeték nélküli töltőhöz csatlakoztatását, mely így kényelmesen feltölti az akkumulátort. Az akkumulátor megosztással a telefon más eszközök töltőpadjaként is használható.

Letisztult kialakításban és praktikus funkciók

Az Xperia 1 III és Xperia 5 III készülékeket rendkívül strapabíróra tervezték. Az Xperia 1 III a kiváló minőségű összetevőket merész és jellegzetes kialakítással ötvözi. A hátlapon lévő matt üvegtől kezdve egészen a masszív fémkeretig, a készülékek a forma és a funkció ellenállhatatlan keverékei. A kijelzőn a Corning Gorilla Glass Victus található, amely az eddigi legkeményebb Gorilla Glass képernyő, mind a leejtési, mind a karcolási teljesítmény terén. Mindeközben a kompakt unokatestvérének tekinthető Xperia 5 III hátulján Corning Gorilla Glass 6 látható, a kijelző pedig elegáns tükörüveg kivitellel és erős fémkerettel rendelkezik. A nyugodt használat fenntartása érdekében mindkét modell IP65/68 víz- és porvédelemmel bír.

A több feladatot egyszerre intéző felhasználók számára mindkét eszköz újdonságokkal készül a többablakos funkciók terén. A felugró ablak funkció használatával a felhasználók könnyedén kezelhetik az újabb feladatokat, majd visszatérhetnek ahhoz, amit korábban végeztek.

Nem utolsó sorban, ha a felhasználók párosítják eszközüket a Sony fejhallgatóival, a Side Sense menüben képesek hozzáférni a „Sony | Headphones Connect” alkalmazáshoz a gyors kapcsolódás érdekében.

Elérhetőség

Az Xperia 1 III mattfekete és mattlila színekben lesz elérhető, Android 11 operációs rendszerrel. 

Az Xperia 5 III fekete, rózsaszín és zöld színekben lesz elérhető Android 11 operációs rendszerrel.

Vissza