Új arcfelismerő funkciót kap a Huawei Mate 10 Lite

Kütyü Magazin - 2018. február 8.

Új arcfelismerő-funkciót és AR kamerát kap a Huawei Mate 10 Lite. A Huawei legújabb androidos frissítését, aminek köszönhetően a másodperc törtrésze alatt feloldható a képernyő, várhatóan február végétől érhetik majd el a készüléktulajdonosok. 

A gyártó gondoskodott a felhasználók adatainak biztonságáról is: háromlépcsős azonosító rendszer biztosítja, hogy a Mate 10 Lite-ot kizárólag a tulajdonosa oldhassa fel, az intelligens kamera azt is észleli, ha a felhasználó távollétében, vagy alvása közben illetéktelenek próbálják feloldani a kijelzőt.  

Arcfelismerés a gyakorlatban

A Mate 10 Lite az azonosításhoz a felhasználó által készített, és a galériában tárolt fényképek alapján gyűjt információt tulajdonosa arcvonásairól. A készülék elölről, oldalról, magas vagy alacsony szögből is egyaránt könnyedén felismeri az arcvonásokat és a másodperc töredéke alatt oldja fel a kijelzőt. Az új funkció megkönnyíti a felhasználók számára a telefon kezelését még akkor is, ha a kezük éppen nedves vagy koszos, ezért nem alkalmas a képernyő megnyitására, továbbá azt is kiválaszthatják, hogy az arcképükkel vagy a kezükkel szeretnék-e feloldani a készüléket. 

Alvás közben sincs mitől tartanunk

Az arcfelismerés folyamatát a gyártó háromlépcsős biztonsági intézkedései teszik igazán megbízhatóvá:

1. A tárhelyen található arcinformációkat a Kirin 659 processzor biztonságos, TEE (Trusted Execution Environment) területe tárolja, ami chip-szintű védelmet nyújt az adatok számára. 

2. Az arcfelismerési algoritmus több mint ezer arcfelismerési pontot azonosít, biztosítva ezzel, hogy a készülék kizárólag a tulajdonosa arcvonásait ismerje fel, és csak az ő érzékelésekor oldja fel a képernyőt. 

3. A Mate 10 Lite arra is fel van készülve, ha a felhasználó telefonját illetéktelenek próbálják használatba venni. Az előlapi kamerák azt is meg tudják különböztetni, ha a készülékkel mások akarják felismertetni a felhasználót például alvás közben, vagy a róla készült 2D-s képet tartják az előlapi duál lencsék elé. Ezekben az esetekben a telefon képernyője zárva marad.

Az intelligens kijelző védelemnek köszönhetően korlátozhatjuk azt is, hogy milyen értesítések, tartalmak jelenhetnek meg a felhasználók számára feloldás előtt és után. Így privát üzeneteinket, telefonhívásainkat sem kell féltenünk, mert képernyő lezárt állapotában a kapott SMS, vagy éppen Wechat üzeneteből csak minimális információ jelenik meg, annak teljes tartalmát kizárólag az arra felhatalmazott felhasználók olvashatják el a feloldást követően. 

A frissítést várhatóan február végétől érhetik el a Huawei Mate 10 Lite felhasználói.

Vissza