Ma van a televíziózás világnapja

Kütyü Magazin - 2017. november 21.

Több mint tíz éve ezen a napon, azaz november 21-én ünnepeljük a televíziózás világnapját, amely egy 1996-os ENSZ konferencia nyomán született meg. 

Az azóta eltelt időben szédítő tempóban fejlődött a technológia, a boltokban ma már olyan készülékek közül választhatunk, melyekről korábban álmodni sem mertünk. Ebben a választékban segít most nekünk eligazodni Szili Krisztián, az LG Electronics Magyar Kft. szakértője, hogy felkészülten vághassunk neki a közeledő fekete pénteknek és a karácsonyi vásárlásnak.

Tévéválasztási tippek röviden, az LG szakértőjétől

  • Mekkora legyen? Attól függ, hogy a hálóban vagy a nappaliban használjuk-e, de általánosságban elmondható, hogy a képátlót 2-2,5 körüli értékkel beszorozva kapjuk meg az ideális nézési távolságot.
  • Milyen legyen? A nappaliba egy OLED, a konyhába egy IPS panellel szerelt készülék lehet az ideális, okostévés szolgáltatásokkal kiegészítve. Ha sokat utazunk vagy a szabad ég alatt is moziznánk, jó szolgálatot tehet egy minőségi, hordozható projektor.
  • Melyiknek van a legszebb képe? Akinek fontos a képminőség és az elképesztően élethű színvilág, próbáljon ki egy felsőkategóriás LED-LCD vagy egy OLED tévét.
  • Mit tudjon? Érdemes a 4K (vagy Ultra HD, UHD) felbontású készülékeket választani, nehogy pár év múlva elavultnak érezzük a készüléket.
  • Honnan vásároljunk? Ismert márkát, ismert és megbízható üzletből válasszunk, legyünk óvatosak a túlzottan vonzó ár és a csomagolássérültként hirdetett készülékek láttán.

Mekkora legyen? Íme, a képlet!

Sokan azt vallják, hogy akkora tévét kell vásárolni, amekkora csak a szobában elfér, ugyanakkor vannak olyanok is, akik a tévét leginkább csak háttér-televíziózásra használják. Sokféle hüvelykujjszabály látott napvilágot az elmúlt években arra vonatkozólag, mi is pontosan az ideális tévézési távolság. Ilyen például az az egyszerű képlet, hogy a képátlót kell beszorozni 2-2,5 körüli értékkel, azonban a pontos ajánlás leginkább a nézett tartalomtól, a készülék felbontásától, a tévénézési szokásainktól és persze a szoba méretétől függ. Egy hálószobában például egy nagy képernyős televízió a fénye miatt zavaró lehet, míg egy másik helyiségben már-már moziélményt nyújt filmezés közben – hívja fel a figyelmet az LG szakértője.

A konyhától a hálószobáig

Nemcsak a helyiség mérete, a funkciója is számít. A konyhába egy kisebb méretű, de széles betekintési szögű tévé az ideális. A bonyolult műszaki jelölések helyett elég egy rövidítést megjegyeznünk: az IPS panellel szerelt tévék oldalról nézve is torzításmentes képet adnak, vagyis a konyhai sürgés-forgás közepette is kompromisszummentesen élvezhetjük a műsort. A nappaliba vagy a hálószobába egy megfelelő képátlójú OLED tévé lehet a jó választás, ami nemcsak gyönyörű képet ad, de egyszerű, elegáns dizájnjával bármilyen stílusú otthon ékköve lehet. 

Tévé az igazi képminőség-fanatikusoknak

A plazmatévék korszaka gyakorlatilag véget ért, ezért a nemzetközi összehasonlító tesztek alapján azt tanácsoljuk, hogy akinek fontos a képminőség, felsőkategóriás LED-LCD vagy OLED tévét válasszon. Szili Krisztián szerint az új trendek élén álló OLED mellett szól, hogy míg az átlagos LED-LCD készülékek esetében a fekete szín szürkés derengéssel jelenhet meg, addig az OLED képernyő képpontjai saját fényforrással rendelkeznek, amelyek a fekete megjelenítése esetén teljesen ki is tudnak kapcsolni. Így a tökéletes fekete mellett a színek elképesztően élethűek és dinamikusak lesznek rajta.  

Okostévé nem csak kockáknak

Sokan elsőre azt gondolhatják, hogy csak a fiatal vagy fiatalos embereknek ajánlhatóak az internetezésre is alkalmas, valódi szórakoztató központnak számító innovatív okostévék, de ez egyáltalán nincs így.

A webOS okostévés platformmal például gyerekjáték rákeresni a neten egy új vagy egy bevált receptre — akár hangalapú kereséssel —, kiválasztani egy mesét a YouTube-on, híreket olvasgatni vagy éppen felvenni a kedvenc tévésorozatunk épp futó epizódját. Sőt, akár szinte konzol minőségű online játékokkal is játszhatunk az okostévénken keresztül.

Drága lehet az olcsó készülék

Ne csak az árcédulát nézzük! Célszerű elismert, megbízható gyártó készülékét választani, hiszen az ismeretlen márkákkal szemben ezek többnyire fejlettebb technológiát, terméktámogatást, valamint könnyen elérhető ügyfélszolgálatot és szervizhálózatot is kínálnak. 

Legalább ennyire fontos a tévét értékesítő üzlet gondos kiválasztása is. Gyanús lehet a túlzottan vonzó ár — a készülék olcsóságára könnyen ráfizethetünk, ha a garanciális problémáinkkal később nem érjük el a kereskedőt.

Ugyanígy célszerű óvatosan bánni a szépséghibásként értékesített készülékekkel is, hiszen azok nem egy esetben már javított termékek, csupán néhány hónapra szóló garanciával.

Figyeljünk a műszaki paraméterekre!

Érdemes a lehető leginnovatívabb technológiát, a legjobb minőségi paramétereket választani – tanácsolja az LG szakértője. Ez azért fontos, mert bár nem csak a csúcskategóriás tévék között vannak olyanok, amelyek sokkal többet tudnak, mint amit jelenleg valóban ki tudunk használni, egy készüléket hosszú évekre választunk, vagyis az időközben megnövekedett igényeinket is ki kell szolgálnia a tévénknek. Ha nem így választunk, könnyen lehet, hogy néhány év múlva már nem leszünk megelégedve az akkor még szinte új készülékünk tudásával, szolgáltatásaival.

Éppen ezért érdemes a 4K (vagy Ultra HD, UHD) felbontású készülékeket választani, amelyek a ma már elterjedt full HD felbontás négyszeresét tudják. „Mivel a tévécsatornák többnyire még csak legfeljebb HD-ben sugároznak, ezért célszerű olyan tévét a kosárba tenni, amely rendelkezik az ún. felskálázást biztosító technológiával. Ez képes arra, hogy az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t megközelítő mozgóképet hozzon létre. Ráadásul, ha nem ragaszkodunk a tévészolgáltatók műsoraihoz, már most több száz órányi 4K képminőségű filmet és sorozatot találhatunk az online streaming szolgáltatók, például az HBO GO vagy a Netflix kínálatában.” — mondta Szili Krisztián.

Mozi bárhol, bármikor

Télen a fűtött szobában még nagyobb élmény a filmnézés, ha a kép 120 hüvelykes méretben tárul elénk. Ha legszívesebben mindenhová magunkkal vinnénk a nagyképernyőt, megoldást jelenthet egy nagy fényerejű, Full HD felbontású hordozható projektor. Már a hazai piacon is találunk 2000 lumenes készüléket, ami nappali fényviszonyok mellett is képes éles képet vetíteni a falra. Sok mai kivetítő ráadásul beépített hangszóróval együtt is alig 2 kilogrammot nyom, így akár egy válltáskában is könnyedén magunkkal vihetjük a komplett házimozi rendszert.

Vissza