A megfelelő monitor kiválasztása a képernyő előtt töltött hosszabb időkhöz

Kütyü Magazin - 2017. október 8.

Napjainkban már rengeteg különféle monitort lehet kapni, így mindenki megtalálhatja az igényének megfelelőt. 

Vannak azonban olyanok, akik az átlagosnál több időt töltenek el a képernyő előtt. Grafikus tervezők, programozók, pénzügyi szakértők, irodai dolgozók: függetlenül attól, hogy milyen munkát végez, néhány kulcsfunkció lényegesen meg tudja könnyíteni ezt. Az MMD, a Philips monitorok márka licencpartnere összeállította, hogy testének és elméjének kímélése érdekében mire figyeljen a monitor kiválasztásakor.

  • Hát-, és nyakfájás: A fizikális panaszok elkerülése és a képernyő előtt eltöltött idő kényelmesebbé tétele érdekében a monitor kiválasztásakor legyenek elsődlegesek a megfelelő testtartást elősegítő ergonómiai funkciók. 
      – Ehhez megfelelő kiindulási alap az állítható magasságú lábazat. A keret és az asztal közötti kisebb távolság révén maximalizálható az olvasási kényelem és a lábazattal szemmagasságba állíthatja a monitort. 
      – A Philips SmartErgoBase még ennél is több lehetőséget kínál: Beállítható magassága, billenthetősége, dönthetősége és beállítható forgásszöge révén a monitor olyan maximális kényelmet nyújt, amely csökkenti a hosszú munkanapok által okozott fizikai igénybevételt. A monitor szinte az asztal síkjáig leengedhető. Pozitív mellékhatás továbbá, hogy nincsenek össze-vissza futó kábelek, így a munkahely rendezett benyomást kelt.
  • Fáradt szemek: Ki ne tapasztalta volna már, hogy mennyire elfáradnak a szemei a képernyő előtt töltött hosszú munkaórák során? Ezért a tökéletes munkakörnyezet megteremtésének következő lépése a nem megfelelő megvilágítás és a potenciálisan káros rövid hullámhosszú kék fény káros hatásainak kiküszöbölése.
      – Idővel a rövid hullámhosszú kék fény károsíthatja a szemet. A Philips SoftBlue technológiája a hardver módosításával, de az eredeti szín megtartásával már a forrásnál kiküszöböl bizonyos kék fényeket. Ezzel ellentétben más, szűrő-alapú módszereknél a sárga árnyalatokat erősítő fényszűrőket helyeznek a képernyő elé. Ez a módszer a legjobb esetben is csökkenti a vizuális élményt, rosszabb esetekben pedig használhatatlanná teszi a képet. A rövid hullámhosszú kék fény csökkentésének egy másik módja a LowBlue mód, amely egy intelligens szoftveres technológia. 
      – A kényelmesebb használat érdekében a Flicker-free technológia szabályozza a fényerőt és csökkenti a kép villódzását. Mivel a képernyőkön a fényerő szabályozását általában LED háttérvilágítással oldják meg, néhány felhasználó a kép villogását észlelheti, amely gyorsan szemfáradáshoz vezet. A “Flicker-free” technológia a nagyobb vizuális kényelem érdekében azonban újfajta fényerő szabályozást alkalmaz. Ez a különösen az olvasást még kényelmesebbé tevő másik funkció az EasyRead mód, amely papírhoz hasonló olvasási élményt biztosít. 
  • Rendezetlen kábelek: Az irodai munkában nagyon kellemetlen, ha túl sok a kábel és túl kevés a csatlakozó. Ez a funkció segíthet:
      – Az USB-C különösen az ultra-book típusú eszközökkel rendelkező felhasználók számára hasznos. Elosztóvá alakítja a monitort, ezáltal áthidalható a korlátozott csatlakoztathatóság és rugalmasabbá tehető a munkaállomás kialakítása. Az USB-C csatlakozási helyet biztosít a monitorhoz kapcsolt perifériás készülék számára továbbá a videó és audio átvitelhez, valamint a internet-, és intranet csatlakozáshoz csupán egy SuperSpeed USB kábelre van szükség.
      – A többmonitoros elrendezések növelik a termelékenységet és lehetővé teszik a zökkenőmentes multitasking munkát. Összekapcsolt (Daisy Chaining) interferenciaszűrő konfigurációt lehetővé tevő monitorok. Ebben az összeállításban, csupán egy DisplayPort kábellel, amely az egyiktől a következőig fut, több képernyő van összekapcsolva egymással.
  • Nem biztonságos webkamerák: Webkamerákkal gyorsan és egyszerűen tarthatjuk a kapcsolatot a világ bármely táján lévő kollégáinkkal és partnereinkkel. De ez kockázattal is jár: Minden webkamera ablak az Ön vállalatára. A hekkerek által feltört webkamerák jogosulatlan hozzáférési pont létrehozására használhatók fel. A készülékházból kiemelkedő webkamerák kockázat nélküli kényelmes megoldást jelentenek: A webkamera csak akkor emelkedik ki ha szükség van rá és ha nincs használatban, akkor szolidan visszahúzódik.
  • Ökológiai hatások: Új technológiai megoldások vásárlása során egyre több ember törekszik környezettudatos megoldásokra. Ha környezetbarát technológiákkal készült monitort választ, azzal hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, és egyéb más módokon is védi a környezetet.
      – Azáltal, hogy felismeri, Ön mikor tartózkodik a monitor előtt és mikor nem, a PowerSensor akár 80%-kal is képes csökkenteni az energiafogyasztást és ezáltal hozzájárul a CO2 kibocsátás csökkentéséhez.
      – A higany az emberek és az állatok számára egyaránt az egyik legmérgezőbb természetes anyag. Készüléke ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében válasszon olyan higanymentes képernyőt, mint amilyenek a Philips LED monitorok is.

Ha a monitor kiválasztása során figyelembe veszi ezeket a szempontokat, akkor hosszabb időt tud hatékonyan tölteni a képernyő előtt. Így a monitorok hozzájárulnak az Ön kényelméhez, hatékonyságához és termelékenységéhez – függetlenül attól, hogy mennyi időt vesz igénybe a munka.

Kulcsszavak: Philips, MMD, monitor
Vissza