Új fényerős, nagylátószögű objektív a piacon

Kütyü Magazin - 2017. április 19.

Szerdán a Panasonic bemutatta új, nagylátószögű zoommal rendelkező, digitális, cserélhető objektívét, a LEICA DG VARIO-ELMARIT 8-18mm / F2.8-4.0 ASPH modellt (35 mm-es egyenérték: 16-36 mm). Ez a LEICA DG VARIO-ELMARIT F2.8-4.0 sorozat második darabja.

Az új LEICA DG VARIO-ELMARIT F2.8-4.0 sorozat gyújtótávolsága az ultraszéles látószögtől a szuper telefotóig terjed. Ezzel kivételes képminőséget és kimagasló teljesítményt nyújt mind fotók, mind videók készítésekor, miközben a kamera mérete kompakt maradt. Valamennyi objektívet Panasonic Nano Surface Coating védőréteg-technológiával látták el, amelynek célja, hogy minimálisra csökkentse a szellemképek megjelenését és a becsillanást. Az objektívek robusztus, por- és fröccsálló kialakítással rendelkeznek, sőt, még fagyállóak is -10°C-ig. Így még zord körülmények között is megfelelnek a profi felhasználók igényeinek. A sorozat másik előnye, hogy objektívjeivel kiváló minőségű videókat lehet rögzíteni.

Az új LEICA DG VARIO-ELMARIT 8-18mm / F2.8-4.0 ASPH. az ultraszéles 16 mm-től a sokoldalú 36 mm-ig terjedő tartományt fedi le (35mm-es egyenérték). Ez jól használható a mindennapi fotóhelyzetek széles skáláján, a dinamikus tájképektől a pillanatfelvételekig. Kihasználva a nagysebességű F2.8-4.0 teljesítményének előnyeit, az objektívvel a csillagos égbolt és éjszakai jelenetek is fényképezhetők. Az ND vagy PL szűrő (67mm) kiegészítőkkel rugalmasabbá válik az objektív használata, a szűrők a fotósok és videósok kreatív és hasznos eszközeivé válhatnak.

Az objektív 15 elemet tartalmaz tíz csoportban, többek között egy aszférikus ED (extra-alacsony szórású) lencsét, három aszférikus lencsét, két ED lencsét és egy UHR (ultra magas törésmutatójú) lencsét. Ezen lencsék használatával hatékonyan kiküszöbölhető a szférikus torzulás és a kromatikus aberráció, ezáltal magas felbontás és éles kontraszt érhető el a kép közepén és sarkán egyaránt, ami lenyűgöző képminőséget eredményez. 

 

 

A maximum 240 fps-es érzékelő meghajtóval teljes mértékben kiaknázható a kamera nagy sebességű és nagy pontosságú Contrast AF funkciója. Segít a remegés csökkentésében is, ezáltal egyenletes, éles videók készíthetők. Fontos megemlíteni, hogy az új objektív kiemelkedően teljesít videófelvételeknél. A belső fókuszmeghajtó rendszer által biztosított csendes működés mellett a rekeszállítás micro-step meghajtója segítségével a fényképezőgép zökkenőmentesen alkalmazkodik a fényváltozáshoz zoomolás vagy svenkelés közben. Az optikai kialakítás kivételes baricentrikus stabilitást szavatol, ezzel zoomolás során minimalizálja a képeltolódást. Az AF követés teljesítménye is javult zoomoláskor, a fókuszbeállítás céljából történő nagy sebességű képkockaelemzésnek köszönhetően. 

Fényes fémes fekete színükkel a LEICA DG VARIO-ELMARIT F2.8-4.0 sorozat modelljei stílusosan illeszkednek a LUMIX G digitális tükörnélküli (DSLM) kamerákhoz. A sorozat további tagjaként várható egy 50-200mm (100-400mm, 35 mm egyenérték) zoom teleobjektív megjelenése.

Vissza