Elérte a százezer lekérdezést az NMHH számhordozottsági tudakozója

Kütyü Magazin - 2016. december 20.

Már több mint százezer lekérdezést regisztrált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) telefonszám hordozottsági tudakozója. Ebből bárki megtudhatja, hogy egy megadott magyarországi telefonszám hordozott-e, és melyik a jelenlegi szolgáltatója.

Az NMHH 2015 februárjában indított weboldalán – http://www.nmhh.hu/szamhordozas – csupán a telefonszámot és egy ellenőrző kódot kell megadni ahhoz, hogy kényelmesen, gyorsan információt kapjunk a hordozottsági állapotról, az eredeti és a jelenlegi szolgáltatóról. Az oldalon december 12-én történt a százezredik keresés. 

Az aktuális szolgáltató azért lehet fontos információ a hívók számára, mert a díj függhet attól is, melyik szolgáltatónál végződik a hívás. A különbség különösen akkor lehet számottevő, ha a szolgáltató hálózatán belüli hívások és a hálózatból kilépő hívások díja között nagy az eltérés, és a számhordozás után egy hálózaton belüli szám átkerül másik szolgáltatóhoz, vagy fordítva, bekerül a hívó hálózatába.

Az angol nyelven is elérhető oldal mindig naprakész, mert közvetlenül, az amúgy kizárólag a szolgáltatók számára hozzáférhető Számhordozási Központi Referencia Adatbázisból (KRA) frissül. A számhordozási lekérdezések eredményeként az előfizetői adatokról nem kapunk felvilágosítást. számhordozottságról részletes információt az alábbi linkre kattintva olvashatnak: http://nmhh.hu/cikk/2746/A_szamhordozasi_eljaras.

Ha a fogyasztó nincs internet közelében, két módon is megtudhatja ingyenesen egy adott számról, hogy hordozott-e. Egyrészt, a mobilszolgáltatók mindegyikénél díjmentesen hívható a 1748-as szám, ahol a keresett telefonszámot, majd megnyomni a kettős kereszt # gombot. Ekkor egy hang bemondja, hogy az adott szám mely szolgáltató hálózatában működik.

Másrészt mindez telefonhívás nélkül is működik a telefonon az úgynevezett USSD kód segítségével. Be kell írni a *126* kódot, majd a keresett telefonszámot, majd jön a # jel és a hívás gomb, amivel hívást nem indít, csak elküldi a kódot. Pl.: *126*201234567#hívásgomb vagy *126*14577100#hívásgomb. Ezután kiírja a telefon, hogy a telefonszám melyik szolgáltatónál üzemel.

A telefonszám-hordozottság lekérdezése mellett – jogszabályi előírások alapján – az azonosítógazdálkodási nyilvántartás adatai, a nem azonosítható hívószámok (ezen hívószámokra kezdeményezett hívások nem jelölhetők meg az előfizető számláján és a számlamellékletben) nyilvántartása és a körzetszámokhoz tartozó települések listája is elérhetőek az NMHH honlapján.

Vissza