Egyre nagyobb teret kaphat az egészségügyi öngondoskodás Magyarországon

Kütyü Magazin - 2016. április 13.

A háztartások egészségügyi kiadásainak folyamatos emelkedésével, illetve a magán-egészségügyi szolgáltatások népszerűségének növekedésével egyre nagyobb jelentősége lesz Magyarországon az egészségügyi öngondoskodásnak – Hangzott el az OTP Egészségpénztár sajtóháttér-beszélgetésén.

A hazai piac legnagyobb egészségpénztári szereplője arról számolt be, hogy a tavalyi év során minden eddiginél nagyobb mértékben, több mint 500 millió forinttal növekedett a hozzájuk érkező, egyéni befizetések összege. Ezért egy új, okostelefonnal igénybe vehető szolgáltatást indítottak.

A tavalyi év során több mint 18 000 új tag csatlakozott az OTP Egészségpénztárhoz. Ezzel a pénztár taglétszáma mára 228 000 főre emelkedett. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon majdnem minden negyedik egészségpénztári tag az OTP ügyfele. A tagoktól és munkáltatóktól, 2015-ben beérkezett több mint 9,5 milliárd forintnyi befizetés az utóbbi 10 év egyik legjobb eredménye. A pénztár idei várakozásai még optimistábbak.

„Az OECD elemzése szerint, amíg 2003-ban a hazai GDP 5,8 százalékát költötte az állam az egészségügyre, addig ez a szám 2013-ra 4,8 százalékra csökkent. Különösen látványos az állam szerepének visszaesése, ha egy olyan konkrét tételt nézünk, mint a gyógyszerköltések. Amíg 13 évvel ezelőtt több mint 60 százalékos volt a kormányzati költések részesedése, addig ma már az összes gyógyszer kiadás kevesebb, mint 42 százalékát állja a költségvetés. A többi a háztartásokra és az egészségpénztárakra hárul. Vagyis egyre nagyobb az egyének szerepe az egészségügyi költségek fedezésében. Így nem véletlen, hogy 2008 óta folyamatosan emelkedik a taglétszámunk, és hogy 2011 óta minden évben egyre növekszik a pénztárunkhoz érkező egyéni befizetések összege. Bízunk benne, hogy a legújabb innovációnknak köszönhetően az idei évben is növelni tudjuk a pénztárunk taglétszámát, és így a tavalyi, rekordnak számító 3,5 milliárd forintnyi egyéni feltöltés összege tovább emelkedik majd. Mostantól még egyszerűbb lesz gondoskodni a saját egészségünkről, hiszen az Feltöltömmagam szolgáltatás segítségével a pénztár tagjaként néhány gombnyomással, azonnal feltölthetjük egyenlegünket, és könnyen kihasználhatjuk az egyéni pénztári befizetések után járó 20 százalékos adó-visszatértést.” – Számolt be az egészségügyi öngondoskodás szükségességéről és a legfrissebb piac eredményekről Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

A Diagnoscan Magyarország tapasztalatai is alátámasztják az állítást, miszerint az egyén, illetve a háztartások szerepe egyre jelentősebb lesz a hazai egészségügy finanszírozásában. A magán egészségügyi szolgáltató cég legfrissebb kutatása szerint alig egy év alatt 30 százalékkal emelkedett azon budapesti lakosok aránya, akik a magán egészségügyi szolgáltatókra támaszkodnak.

Leitner György a Diagnoscan Magyarország ügyvezető igazgatója szerint két fontos tényező miatt választják a páciensek a magánellátást. 

„Az egyik az idő, mind a vizsgálathoz, ellátáshoz jutás ideje, mind a váróban az előjegyzett vizsgálatra várakozás ideje. Ma egy MR vizsgálatra akár 4-5 hónapot is kénytelen várni a beteg, akik erre egyre kevésbé hajlandóak. A másik tényező a „törődés”. A páciensek korrekt információkat szeretnének kapni, mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálat után. Jogos igényük, hogy a vizsgálat során a szolgáltató elegendő időt szánjon az korábbi leletek elemzésére, a vizsgálat elvégzésére, illetve ezt követően a diagnózis ismertetésére. Mindezeket inkább a magánellátás nyújtja, mint a közellátás túlterhelt és túlzsúfolt intézményei.”

A piaci folyamatok nem kerülték el az OTP Mobil figyelmét sem, a magyar fejlesztésű szolgáltató-, és bankfüggetlen okostelefon alkalmazás, a Simple új szolgáltatással bővül idén áprilistól. Mostantól az OTP Egészségpénztár tagjai bárhol, bármikor azonnali jóváírással feltölthetik Cafeteria kártyájuk egészségpénztári alszámláját, így amellett, hogy élhetnek az egyes elfogadóhelyek által nyújtott kedvezményekkel, a 20%-os adó-visszatérítést is egyszerűbben kihasználhatják.

Az egészségpénztári piacon ugyan létezik jelenleg is a bankkártyás befizetés néhány másik pénztárnál is, azonban ezek azonnali jóváírása nem megoldott, általánosságban 1-2 napot kell várni a jóváírás könyvelésére.

Benyó Péter az OTP Mobil kft. ügyvezető igazgatója az új lehetőség kapcsán kiemelte:

„Kollégáimmal folyamatosan azon dolgozunk, hogy bővítsük a Simple alkalmazással elérhető, fizethető szolgáltatások körét. Ezért újítottuk meg márciusban a mozijegy vásárlási lehetőséget és tettük elérhetővé a több mint 100 000 felhasználónk számára, hogy az alkalmazásunkon keresztül autópálya matricát vásároljanak cafeteria kártyájukkal. Most a magyar piacon elsőként és ennek megfelelően egyedül a Simple felhasználók tölthetik fel OTP Egészségpénztári egyenlegeiket, bankkártyájukról az alkalmazáson keresztül, 2-3 percen belül. Arra számítunk, hogy a működés első évében már sikerül 10-15 ezer tranzakciót elérnünk.”

További részletek a feltöltömmagam alkalmazásról, és az egészségpénztárral igénybe vehető juttatásokról: www.feltoltommagam.hu 

Vissza