Kaspersky: az idősebbek sokkal körültekintőbb internet-felhasználók

MTI Sajtóadatbank - 2016. január 16.

A fiatalabb internetezőknél sokkal körültekintőbbek a 45 évnél idősebb felhasználók, ugyanakkor óvatosságuk következtében kevésbé értik és tudják kezelni a potenciális online veszélyeket - derült ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat legfrissebb kutatásából.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint a fiatalabb generáció 26 százaléka átugorja a felhasználási feltételeket a szoftvertelepítéseknél, az idősebbeknek viszont csak a 12 százaléka. Ennek eredményeként a fiataloknál gyakrabban előfordulhat, hogy nem tudják milyen adatokhoz való hozzáféréshez adtak engedélyt, milyen további programot telepíthettek vagy hogyan módosultak az operációs rendszer beállításai. Ezen felül a 24 évesek vagy annál fiatalabbak csaknem negyede letiltaná a biztonsági megoldásokat, ha az megpróbálná megakadályozni egy szoftver telepítését, ezt az idősebb válaszadóknak csak a 13 százaléka tenné meg.

A felmérés alapján a fiatalabb korosztály kevesebb gondosságot tanúsít fájlletöltéskor is, háromból egy felhasználó több forrásból is letölt fájlokat, míg az idősebb felhasználók csupán 10 százaléka. Emellett a fiatalok sokkal nyíltabban kommunikálnak interneten, 83 százalékuk vált privát üzeneteket és 23 százalékuk osztott már meg személyes tartalmat online, míg a 45 év felettiek csupán 53, illetve 7 százaléka teszi ugyanezt.

A Kaspersky szakemberei szerint a kevésbé visszafogott online viselkedés miatt a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel találkoznak vírusfertőzésekkel, amely tavaly a 24 év alattiak 57 százalékát, az idősebbek mindössze 34 százalékát érintette. Az online veszélyekkel kapcsolatos tapasztalatok miatt a fiatalok viszont könnyebben felismerik a rosszindulatú programokat és hárítják el a problémákat. A kutatásban résztvevő 45 év felettiek 17 százaléka nem érti miért fertőződött meg a rendszer, míg a fiatalabbaknál ez az arány 10 százalék.

A Kaspersky Lab munkatársa szerint egyaránt fontos, hogy a felhasználók minden korosztályból óvatosak és éberek legyenek online, valamint rendelkezzenek egy teljes védelmet nyújtó biztonsági megoldással is.

http://soshable.com/

Kulcsszavak: Kaspersky Lab, internet
Vissza