Hat év múlva megtízszereződik a mobil adatforgalom

MTI Sajtóadatbank - 2015. november 27.

Az Ericsson legfrissebb jelentése szerint hat éven belül csaknem tízszeresére, havi 51 exabyte-ra növekszik majd a mobil adatforgalom.

Az Ericsson legújabb jelentése feltárta, hogy míg 2014 végére 3,2 exabyte adat „keringett” a világon, az idén év végére ez az érték 65 százalékkal, 5,3 exabyte-ra emelkedik. Hat év múlva pedig még tovább növekszik ez az arány: ha minden igaz, 2021-re tízszeresére nő majd a mobil adatforgalom. Kifejtették, hogy míg 2015-ben a mobil adatforgalom 15 százaléka a közösségi hálózatok használatából származik, mintegy felét a videó le- és feltöltés tette ki, addig 2021-re az adatforgalom 70 százaléka a videó le- és feltöltésekből származik majd.

Bár a felhasználók szokásai régiónként eltérőek, általánosságban igaz, hogy minél nagyobb kijelzővel rendelkezik egy eszköz, annál több tartalmat fogyasztanak az előfizetők, ezt mutatja, hogy a tabletek adatforgalmának 55 százaléka videó töltésekből ered, míg az okostelefonoknál ez az arány 43 százalék.    

A videofogyasztást ösztönözheti egyebek mellett az egyre gyorsabb internetsebesség és a fogyasztói attitűdök megváltozása, például az egyén által meghatározott időpontokban történő filmnézés. Jelenleg sok hálózatban a YouTube a teljes videó-forgalom akár 70 százalékáért is felelős, a Netflix részesedése 20 százalék is lehet azokon a piacokon, ahol a szolgáltatás elérhető - tette hozzá.    

Peter Jonsson, a vállalat projektmenedzsere ismertette: minden másodpercben 20 új mobilszélessávú előfizetést aktiválnak, csak 2015 harmadik negyedévében világszerte 87 millió új mobil előfizetővel, 7,3 milliárdra nőtt a mobil előfizetések száma, ebből mintegy 50 százalék, 3,4 milliárd okostelefonra. A jelentés szerint a mobil szélessávú eszközök közül még mindig az okostelefon a legelterjedtebb, az adatforgalom-növekedés egyik oka éppen ezért, hogy folyamatosan nő a okostelefon előfizetések száma, 2021-re a 9,1 milliárd mobil előfizetésből 6,4 milliárd lesz okostelefon előfizetés lesz.   
 

A felmérésből kiderül az is, hogy 2021 végére Európában az okostelefonok száma eléri majd a 880 milliót, a mobiltelefon előfizetések több mint 70 százaléka okostelefon lesz. Nyugat-Európában az egy aktív okostelefonra jutó adatforgalom 2021-re a jelenlegi 2 gigabyte-ról 18 gigabyte-ra emelkedik.    

Kiderült továbbá, hogy az európaiak mintegy 70 százalékának fontos az internethozzáféré bárhol is tartózkodik. Az új technológiától a városi élet minőségének a javítását is várják. Rómában például három fogyasztóból kettő szeretné, ha az okostelefon ellenőrizné nyilvános helyeken a vízminőséget, Párizsban pedig az okostelefon tulajdonosok mintegy 60 százaléka szeretné összehasonlítani a valós idejű energia felhasználását a környéken lévő más háztartásokéval, hogy optimalizálhassa az energia lábnyomát.    

A jelentés kitért az 5G technológiára, amely új típusú eszközöket kapcsol majd össze, így a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó új felhasználási módokat tesz lehetővé. A technológia várhatóan Dél-Koreában, Japánban, Kínában és az Egyesült Államokban terjed majd el először, 2021-ra pedig 150 millió 5G mobil előfizetés várható.    

 

 

Képek: pivotpoint.io, bit.com.au

Vissza