Gorillának címkézett két embert a Google Photos

Vértes Judit - 2015. július 1.

A Google Photos képfelismerő programja tévesen gorillának jelölt egy felhasználót és fekete amerikai barátját.

 

A Google Photos képfelismerő szoftvere sok mindent tud. Az Eifffel toronyról készült képről tudja, hogy Párizsban készült, felismeri és egy mappába teszi a fákról vagy kutyákról készült képeket.

De a rendszer korántsem megbízható. És ha téved, elég nagyot tud tévedni. Legutóbb az egyik felhasználót és barátját címkézte a program gorillának.

Jacky Alcine, egy 21 éves Brooklynban élő programozó, belépett a Google Photos fiókjába, és észrevette, hogy a szolgáltatás egy új mappát generált, „Gorillák” néven, melyben nem volt más kép, mint a 2013-ban készített felvétel róla és barátjáról. A Twitteren keresztül üzent a Google-nak.

Amikor jelezte a problémát, a Google pár órán belül orvosolta, és elnézést kért a hibáért. Yonatan Zunger egy tweet üzenetben kérte, hogy Alcine engedélyezze a Google hozzáférését a fiókjához, és néhány órán belül helyrehozták a hibát.

A Google szóvivője elmondta, nagyon sajnálják, hogy ez megtörtént, és mindent megtesznek azért, hogy hasonló tévedés a jövőben ne fordulhasson elő.

Alcine elmondta, a hiba a Google algoritmusában van, nem elég kifinomult ahhoz, hogy a fekete embereket besorolja, különösen a sötétebb tónusú bőrszínnel rendelkezőket, mint ő és barátja.

A Google elmondta, hogy a képfelismerő szoftvert mindenféle származású és bőrszínű emberek képén kipróbálják.

Nem ez az első eset, hogy az arcfelismerő program hibázik. A Flickr automatikus megjelölő rendszerére májusban többen panaszkodtak amiatt, hogy „állat” vagy „majom” címkékkel jelölt meg különböző embereket. A problémák azt mutatják, hogy az arcfelismerő technológiákon még van mit dolgozni.

 

 

 

 

Forrás: Yahoo.com

Kulcsszavak: Google Photos
Vissza