A Microsoft megerősítette, hogy hét változata is lesz a Windows 10-nek

Czipperer Dia - 2015. május 14.

A Microsoft néhány újabb részletet osztott meg hamarosan érkező Windows 10 operációs rendszeréről. Kiderült, hogy több változatban is érkezik majd a 10-es verzió.

Összesen hét verzióban lesz kapható a Microsoft Windows 10-es operációs rendszere. Ezt maga a vállalat erősítette meg szerdán. Mindez az asztali és a mobilverziókat is magában foglalja (otthoni és üzleti változatokat egyaránt), valamint az iskoláknak szánt és az IoT kiadást is.

Nem ez az első alkalom, hogy a Microsoft többféle verziót is kínál szoftveréből, a Windows 8-nak is számos változata jelent meg. Azonban ez az első alkalom, hogy a szoftveróriás világosan felvázolta, hogyan pozícionálja a különféle Windows verziókat.

Sőt, mi több, a vállalat ezek neveit is közzétette már, így nem árulnak zsákbamacskát. A Microsoft egyik szakembere, Tony Prophet blogposztban írt az új verziókról.

Az asztali és mobilverziók

  • Windows 10 Home: otthoni, asztali verzió, amely a Windows 8 Cunsumer utódjaként lép színre. PC-ken, laptopokon, táblagépeken és hibrid eszközökön egyaránt használható. A Cortana, az Edge böngésző is előretelepítve lesz rajta, valamint Continuuum képességekkel is rendelkezik.
  • Windows 10 Mobile: ez a verzió kifejezetten okostelefonokon fut majd, valamint kisebb kijelzős táblagépeken. Az univerzális Windows 10 appokat lehet majd futtatni rajta, és kifejezetten ehhez optimalizált Office appok is érkeznek.
  • Windows 10 Pro: A Windows 8.1 Pro utódja lesz. Kisebb vállalatoknak, cégeknek tervezték, hogy alkalmazásaikat és adataikat több eszközök is menedzselhessék. A Microsoft új Windows Upadte for Business programját is igénybe vehetik a felhasználók, amely megkönnyíti a szervezetek számára a biztonsági és egyéb frissítések kezelését.
  • Windows 10 Enterprise: A Windows 8.1 Enterprise verzió utódja, amely kifejezetten nagyobb vállalatok számára ajánlott. Sokkal erőteljesebb biztonsági funkciókkal rendelkezik, és támogatja a Windows Update for Business programot.
  • Windows 10 Mobile Enterprise: Ez a Windows Phone for Businessnek felel meg, vagyis a mobilkiadás üzleti verziójáról van szó. A vállalatok szánára ez a verzió több lehetőséget ad a biztonsági funkciók és a frissítések telepítésére.

Iskoláknak és okoseszközöknek szánt verziók

  • Windows 10 Education: hasonló az üzleti verzióhoz, ugyanis több lehetőséget ad a biztonsági funkciók és a frissítések telepítésére. Az intézmények számára ez a verzió több lehetőséget ad az adminisztrátoroknak a biztonsági funkciók és a frissítések telepítésére. A vállalat elmondása szerint a Windows 10 Home és a Windows 10 Pro eszközöket nem lehet majd Windows 10 Educationra frissíteni.
  • Windows 10 IoT Core: A Windows Embeddedet helyettesíti majd. Kisebb, csatlakoztatott eszközökhöz tervezték, mint például az átjárók, illetve nagyobb volumenű eszközökhöz is használható lesz, mint például ATM-ek.

 

 

Forrás: Mashable.com

 

Vissza