Being Faust – Enter Mephisto interaktív játék várja az érdeklődőket a Sufniban

forrás: Prím Online - 2015. május 8.

Május közepén rendhagyó, ingyenes színházi élményt kínál a Katona. Egyedülálló játékok helyszíne lesz a Sufni május 10-én és 11-én. A Goethe Intézet révén, Dél-Koreából érkezik hazánkba a Being Faust – Enter Mephisto című interaktív játék, mely a Faust szövegére, okostelefonokra és a nézők aktív részvételére épül.

A Katona József Színház egy interkatív játékot kínál a színházba látogatóknak május közepén. A Being Faust – Enter Mephisto névre hallgató játék révén  a résztvevők Faust bőrébe bújva a mű alapvető kérdéseire kereshetnek lehetséges válaszokat. A játék a Sufniban és annak előterében felépített installációban történik majd, Ónodi Eszter és Kocsis Gergely részvételével, május 10-én és 11-én.  

A nagysikerű játék tavaly ősszel először Szöulban volt látható, tavasszal pedig Európába is megérkezik.
 
  
Fontos, hogy a részvételhez Android- vagy iOS-alapú, wi-fi képes mobil eszköz és Facebook fiók szükséges! A játékon a részvétel ingyenes, jelentkezni a Goethe Intézet weboldalán lehet. 

Faust a 21. században

A résztvevők a játékban egy meghatározott helyen és időben gyűlnek össze, hogy valamennyien magukra öltsék az ifjú Faust szerepét. Okostelefonnal a kézben, eltökélten vállalva a kihívásokat megnyílik előttük a MEPHISTO&co. csábító digitális világa, ahol emberi értékeket és eszményeket kínálnak eladásra. A bejelentkezéssel megköttetik a Faust és a MEPHISTO&co. közti szerződés; a résztvevők „eladják a lelküket”, és elkezdődik a megkísértések játéka. Vajon ki meddig hajlandó elmenni? Megvásárolható-e a siker és a szépség? És van-e visszaút az „elidegenedett gyönyörök” világából az igazi szerelemhez és barátsághoz?


A projekt a koreai Goethe Intézet és a NOLGONG együttműködéséből született meg. Abból a kérdésből indul ki, hogy a digitális korban miként és milyen eszközök segítségével valósulhatna meg Faust és Mephisto találkozása. A mindenkit érintő alapkérdések változatlanok maradtak: mit tartok fontosnak az életben? Miből táplálkozik mindaz, ami számomra érték? Milyen árat lennék hajlandó fizetni azért, hogy sikeres legyek?  
A játékok helyszíne a budapesti Katona József Színház, ahol nemrég mutatták be Goethe Faustját Schilling Árpád rendezésében, Márton László új fordításában.

A „Being Faust – Enter Mephisto” a különböző valós és virtuális játékelemek ötvözésével arra készteti a résztvevőket, hogy új nézőpontból tekintsenek önmagukra és digitális környezetükre, hogy összemérjék magukat a világszerte játszó többi játékossal, s hogy magával az eredeti drámával is közelebbi kapcsolatba kerüljenek.
 

 



Vissza