CES 2015, harmadik nap – beszámoló Las Vegasból

Horváth László–Márai Judit - 2015. január 9.

Tovább dübörög a CES: Óriási optimizmus a levegőben – távszerelem – reszkessetek egerek – sosem felejtjük el a vitaminokat – magyar siker a startupok között: a Tep az első háromban.

Először is az “if it is not Dutch it is not much” nevében indult a nap, a Burg holland dizájnnal, Hong Kong-i központtal, amerikai disztribúcióval es kínai-indiai piaci részvétellel működő divatóra-cég kék-narancssárga egyenruhás csapatával. Ők arra jöttek rá, hogy a perszonalizálódás választja el a smart órát a smart phone-tól. Sok funkcióval, meggyőző dizájnnal állt elő a cég, és az egész eladási láncot Apple Store módjára állították össze, beleértve a mérnöki munka rendszerezését.

 

Burg óra

 

Aztán a kaszinók sora között kószálva elkapott egy fura érzés: mindegyik kaszinó tömve játékosokkal, mindegyik rulett asztal tele – mi ez, ha nem a gazdaság egyre gyorsuló növekedésének a jele? Ez történik, amikor az amerikai gazdaság 5% körül nő, es az olajárak naponta zuhannak drámai mértékben, a dollár pedig erősödik.

Nagyon jó ilyen környezetben olyan termékeket árulni, amikre lesz pénze a tömegeknek. Es akiknek nincsenek dollármilliói, azoknak is lesz pénzük apró, de hasznos dolgokra, amikben lehetett gyönyörködni ma.

A kedvencem a holland gyártmányú Windblocker (windblocker.com) kis golyó, amit a mikrofonra lehet csíptetni és teljesen kitakarja a zavaró szélfújást a telefonbeszélgetésből, avagy videóból. Egyszerű, olcsó és ügyes.

 

Windblocker

 

Egy másik ilyen hasznos niche a kaliforniai automata tabletta emlékeztető, amelyik villogni kezd a tulajra, ha ideje bevenni a gyógyszert, vagy a vitamint. Egyszerű, ügyes, okos megoldás. És nagyon hasznos, különösen az elfoglalt emberek világában.

Az egyik legbelemenősebb ilyen apró, hasznos termék a Linkloving távolról irányítható szexuális partnerjáték és vibrátor: az akár másik földrészről kapcsolódó partner a kétféle vibrátort távirányítja. A gyönyörű kínai Sozhou székhelyű cég a gépi interaktív szerelmeskedés kiszolgálása mellett gyerekjátékokat és Fitbittel versenyző test-megfigyelő karperecet is gyárt (ne kérdezze a kedves olvasó, hogy miként alakult ki a cég sajátos profilja, mert nem tudta megmondani a tömegben kissé elveszett eladójuk).

 

A Linkloving felnőtteknek szóló játékszere

 

Ezt követte egy előadás arról, hogy mostantól nem vész el semmije a kedves olvasónak, ha ráteszi a TrackR-t, ami Bluetooth-szal működik és a segítségével rádpittyeg az elveszett tárgy. Amitől még zsenuálisabb, az az, hogy ha valaki másnak a tracker-je kerül a tárgy közelébe (minimum 100 lábnyira), akkor azon keresztül is tud jelezni a gazdinak. Ez a mikro-lokalizált mash network megoldás a tárgyak megtalálására bárhol, bármikor.

 

TrackR

 

Raticator.com egy egészen morbid aspektusát emeli tökélyre az IoT jelenségnek: az infra-sugárral működtetett egér- és patkányfogó nemcsak becsalogatja a ragcsálókat, hanem humánus módon, áramütéssel be is fejezi földi pályafutásukat. Erről azonnal jelentést küld a tulajnak, aki kiküldhet valakit az egérfogó kiürítésére – akár egy másik időzónából is. Mindez az ipari szintű rágcsálóirtás tömegméretű, az egyszerű fogyasztó igényeire leegyszerűsített változata, kábé 50 dollárért megvehető már.

 

Raticator egér- és patkánycsapda

 

Még egy hobbi: aki éppen a huszadik emeleten lakik, de farmerkedni szeretne, az se keseredjen el – az XYZ Prining Green Cube (us.xyzprinting.com/) cartbridje-ekből táplált, légkondival ellátott minifarm-doboza bármilyen növényt fel tud nevelni fennakadás (és föld) nélkül.

Végül nem bírtam ellnállni, és belopózkodtam a Venetian szálló vagy tíz emeletet magába foglaló hangtemplomba, ahol hihetetlen klasszikus minőség mellett erős innováció zajlik a legártatlanabbnak tűnő területeken is. De erről majd az utolsó napon, holnap.

 

Beltéri farm

 

 

Kulcsszavak: beszámoló, CES 2015
Vissza