Dönthető érintőképernyő egy D-SLR gépben: Nikon D5500

Kütyü Magazin - 2015. január 8.

A Nikon ma bemutatta új, D5500 elnevezésű modelljét, amely az első dönthető érintőképernyővel felszerelt DX formátumú fényképezőgép.

A gyors mozgások rögzítésétől a gyenge fényben történő fényképezésen át a nagyméretű nyomatok vagy látványos videók elkészítéséig a D5500 remek választás az olyan kreatív alkotók számára, akik még többet szeretnének kihozni a fotózás élményéből. A fényképezőgépre szerelt nagy, DX formátumú képérzékelőnek, valamint a széles, 100 – 25 600 közötti ISO-tartománynak köszönhetően most még könnyebben készíthetsz borotvaéles, tiszta felvételeket. A fotók és a videók nagy méretben kinyomtatva, illetve nagy képernyőn megjelenítve is torzításmentesen, élethűen adják vissza a megörökített pillanatokat.

A D5500 jóval könnyebb és vékonyabb az elődjénél, továbbá új, egy darabból álló kialakítással és mély markolattal rendelkezik. Az érzékeny, dönthető érintőképernyővel egy okostelefonhoz hasonlóan vezérelhető a készülék, a beépített Wi-Fi-kapcsolat révén pedig gyerekjáték a fényképek megosztása.

 



Remek minőségű felvételek

A D5500 élénk, részletgazdag, figyelemre méltó képeket kínál. A speciálisan, optikai aluláteresztő szűrő (OLPF) nélkül tervezett képérzékelő a lehető legtöbbet hozza ki a 24,2 megapixeles felbontás által kínált lehetőségekből. A készülék – különösen NIKKOR objektívvel kiegészítve – részletgazdag felvételeket készít. A 100 – 25 600 közötti ISO-tartomány biztosítja, hogy rossz fényviszonyok között is jó minőségű fényképeket és videókat készíthess.

A Nikon 39 pontos automatikus élességállítási rendszere és a középen elhelyezkedő, kilenc kereszt típusú érzékelő mindig bevetésre kész, bárhol is helyezkedjen el a téma; az akár 5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel funkcióval pedig minden mozdulat és arckifejezés a megfelelő pillanatban örökíthető meg, még akkor is, ha gyorsan zajlanak az események. A Nikon EXPEED 4 képfeldolgozó rendszere gyors működést, fejlett zajcsökkentést és minőségi videofelvételt garantál.

Intuitív, magától értetődő működtetés

Az érzékeny érintőképernyőre koppintva beállítható az élesség és fényképezhetünk, illetve módosíthatjuk a rekesz, az ISO-érzékenység vagy a záridő értékét. Pöccintéssel átlapozhatók a felvételek, csippentéssel pedig a megjelenítés közben kicsinyíthetők vagy nagyíthatók a képek. Az elkészült fotók néhány érintéssel megoszthatók WiFin keresztül.

Az érintőképernyős vezérléssel járó előnyök a kereső használatával történő fényképezés közben is érvényesülnek. Ez az Érintéses Fn funkciónak köszönhető, amellyel villámgyorsan, egyetlen pöccintéssel módosíthaók a legfontosabb beállítások. Az Érintéses Fn funkcióhoz akár nyolc beállítás is hozzárendelhető, ilyen például az élességpontok, az AF mező módok, a rekesz, valamint az ISO-érzékenység. Fontos tudni, hogy a Wi-Fi funkcióval a fényképezőgép távvezérlése is megoldható a csatlakoztatott intelligens eszközről: a dönthető monitornak és a jó képminőségnek köszönhetően a készülékkel készített önarcképeket mindenki megbámulja majd. 



Sokoldalú kreativitás

A D5500 készülék egy sokoldalú, a kreatív ötletek megvalósítására kiválóan alkalmas eszköz. Ha az alkalom videokészítésért kiált, a D-videó funkcióval egyenletes minőségű, részletgazdag, Full HD felbontású videoklipeket rögzíthetünk, akár 50p/60p képkockasebességgel. A fényképezőgép kiemelkedő teljesítményt és borotvaéles képet biztosít (videók esetén mindkettő elengedhetetlen), a rögzítés pedig a külön videofelvétel gomb megnyomásával azonnal elindítható.

A fényképek készítéséhez nélkülözhetetlen pontosság eléréséhez nézz a keresőbe, így valós időben, késlekedés és a figyelmed elterelődése nélkül követheted a kiválasztott témát. Hogy a fényképezés még egyszerűbb legyen, a D5500 az LCD-monitoron automatikusan azonnal megjeleníti az éppen elkészült képet, ahogy levetted a szemed a keresőről. Ha szerkeszteni szeretnéd az elkészült képet, a Nikon második generációs Picture Control rendszerével álló- és mozgóképek esetén egyaránt teljes körűen szabályozhatod az élesítést, a kontrasztot, a fényerőt, a színárnyalatot és a színtelítettséget. Összesen hét mód áll a rendelkezésedre, köztük az új Egyenletes beállítás, amely a csúcsfényes és árnyékos területeken egyaránt megőrzi a kép összes részletét és megtartja a gazdag tónusinformációkat, így magától értetődő választás, ha a rögzítés után még retusálni szeretnéd a felvételeket.

NIKKOR-, vaku- és rendszerkompatibilitás

A NIKKOR objektívek biztosította kiváló minőség jelenti a Nikon D-SLR készülékek egyik fő előnyét a többi fényképezőgéppel szemben – a D5500 modell pedig a DX formátumú objektívek mindegyikével kompatibilis. Az általános használatra vagy utazáshoz ideális, kompakt zoomobjektívektől a csodálatos háttérelmosódást (bokeh) produkáló, gyors fix objektíveken át a rendkívül hordozható telefotó-objektívekig minden alkalomra találunk megfelelő objektívet.

Az objektívek mellett a Nikon vakuk, például az SB-300-as típus, új lehetőségeket teremtenek a kreativitáshoz, az SB-500-as pedig beépített, nagy fényerejű LED-lámpával is rendelkezik – így élmény a videokészítés. A videók hangsávja sem kerülhet háttérbe a képminőséggel szemben: a Nikon külső sztereó mikrofonjaival tiszta és éles hang érhető el a videofelvételeken.

 

A fő jellemzők összefoglalása

·    Hihetetlen képminőség: 24,2 megapixeles, DX formátumú érzékelő, optikai aluláteresztő szűrő nélkül;
·    Nagyszerű teljesítmény gyenge fényben: 100 – 25 600 közötti ISO-érzékenység;
·    Dönthető LCD-monitor: nagyméretű, 8,1 centiméteres, széles megtekintési szögű és nagy,
1 037 000 képpontos felbontású LCD-kijelző;
·    Érzékeny érintőképernyő: élességállítás és fényképezés, valamint a beállítások (pl. rekesz, ISO-érzékenység és záridő) módosítása koppintással;
·    Érintéses Fn funkció: a legfontosabb beállítások villámgyors módosítása egyetlen ujjmozdulattal a kereső használatával történő fényképezés közben;
·    Beépített Wi-Fi-kapcsolat: a jól sikerült fényképek egyszerű megosztása kompatibilis okostelefonon vagy táblagépen keresztül;
·    Korszerű kialakítás: egy darabból álló kialakítás és mély markolat. A készülék mérete kb. 124×97×70 mm, tömege pedig mindössze 420 g (akkumulátor és memóriakártya nélkül);
·    39 pontos AF-rendszer: középen kilenc kereszt típusú érzékelővel;
·    Továbbfejlesztett kontrasztérzékelő AF: Élő nézet használata közben 20%-kal gyorsabb a D5300-as modellnél;
·    Gyors és hatékony EXPEED 4 képfeldolgozó rendszer;
·    Sorozatfelvétel akár 5 kép/másodperc sebességgel;
·    Full HD videók: a készülék az 1080/50/60p, illetve a Full HD/60p felbontást támogatja;
·    Picture Control 2.0: nélkülözhetetlen eszköztár az Ön elképzeléseinek megfelelő fényképek és videók elkészítéséhez. Az eszköztár része az új Egyenletes beállítás, amely maximális dinamikatartományt biztosít;
·    Beépített sztereó mikrofon: és kompatibilitás a Nikon ME-1 sztereó mikrofonnal;
·    Kereső: kb. 95%-os képfedés és kb. 0,82-szeres nagyítás;
·    10 speciális effektus állóképekhez és videókhoz;
·    16 motívumprogram mód;
·    Kreatív eszközök: retusálás menü, sorozatkészítési funkciók, HDR fényképezés, időzített felvételkészítés, vignettálás vezérlése;
·    Bővíthető rendszer: a gép kompatibilis a NIKKOR DX formátumú objektívek teljes választékával, valamint egyes Nikon vakukkal;
·    Kompatibilis a WR-R10/WR-T10 vezeték nélküli távvezérlőkkel.

 

Kulcsszavak: fényképezőgép, Nikon
Vissza