HTC RE kamera – figyelemre méltó apróság

Farkas Norman - 2014. október 10.

A HTC előrukkolt egy 16 megapixeles, mini periszkópra emlékeztető akciókamerával, ami kompakt és sokoldalú megoldást kínál a fotózás és videózás szerelmeseinek. A RE névre hallgató kütyü önállóan és Android vagy iOS rendszerű készülékekhez csatlakoztatva is használható.

Nem volt különösebb meglepetés, hogy a HTC e héten tartott New York-i sajtóeseményén a Desire Eye szelfimobil és az új Eye Experience kameraszoftver mellett egy mini kamera is bemutatkozott, hiszen korábban már kiszivárgott néhány infó és kép az egyébként RE névre keresztelt eszközről.

A HTC RE egy apró és barátságos külsejű kütyü, mely funkcionalitás tekintetében leginkább a GoPro akciókameráihoz hasonlítható. Egy könnyen kezelhető képalkotó masináról van szó, ami önmagában is érdemben használható, de Android és iOS rendszerű okostelefonokkal, táblagépekkel is összeköthető.

A 16 megapixeles kamera a Sony DSC érzékelőjével van felvértezve, és ha nem is annyira ideális extrém sportokhoz, mint a GoPro készülékei, remek minőségben megörökíthetjük vele akrobatikus gyakorlatainkat, vagy motoros, bringás kalandjainkat. A HTC különféle kiegészítőket kínál a RE kamerához, melyek még sokoldalúbbá teszik, például egy vízálló tartozék révén akár víz alatti felvételek készítésére is használható.

 

 

Tudás

A RE fotós/videós képességeiért a fent említett 16 megapixeles, 1/2.3 hüvelykes CMOS szenzor felel, ami ultra széleslátószögű (146 fokban „lát”), f/2.8 apertúrájú lencsével egészül ki. A videók jó hangminőségét a HD mikrofon biztosítja, az üzemidőt pedig egy 820mAh kapacitású akkumulátorra bízták a HTC emberei. Utóbbi állítólag 1200 16 megapixeles fotó, vagy 1 óra 40 perc hosszúságú folyamatos Full HD videofelvételhez elegendő szuflát képes szolgáltatni egy felöltéssel.

A kütyü 30fps sebességgel tud Full HD (1920 x 1080) videókat rögízteni, 720p HD felbontással pedig 4x lassított felvételeket és time-lapse videókat is készíthetünk vele.

A 96,7 x 26,5 milliméteres (tehát tényleg apró) és 65,5 grammos eszköz 8GB-os microSD-vel kerül piacra, de igény szerint tehetünk bele akár 128GB-os memóriakártyát is. Csatlakozás frontján az állványfurat (rögzítéshez) és microUSB port mellett WiFi-re (802.11a/b/g/n) és Bluetooth 4.0-ra támaszkodhatunk, utóbbi különösen akkor jön jól, ha egy iOS vagy Android rendszerű eszközhöz szeretnénk vezeték nélkül hozzákapcsolni a RE-t. Érdemes megjegyezni, hogy a kamera csak iOS 7 vagy frissebb, illetve Android 4.3 vagy frissebb rendszer esetén hajlandó együttműködni az okostelefonokkal és táblagépekkel, viszont ha ez adott, akkor kényelemre számíthatunk, ugyanis a Zoe szoftver automatikusan szinkronizálja a tartalmakat a készülékek között.

A RE-t az egyszerűsége teszi igazán bájossá: beépített érzékelőinek köszönhetően nyomban észreveszi, ha kézbe vesszük, és miután a téma felé fordítottuk csak annyi a dolgunk, hogy megnyomjuk a markolatán lévő gombot, s máris készülnek a felvételek.

Tartozékok, elérhetőség

A HTC egy sor tartozékot kínál újdonságához, például a vízálló „sapkát” a víz alatti felvételekhez (ez a termék talán az alapcsomagba is bekerül) és tapadókorongot a sima felületeken való rögzítéshez. A kütyühöz kapható lesz egy fejpánt, amelynek segítségével a mi szemszögünkből készíthetünk akciófelvételeket, sőt egy kis rögzítő készlet is, ami lehetővé teszi, hogy felszereljük a kamerát például a bringánkra.

A HTC elsőként az Egyesült Államokban dobja piacra az eszközt, 199 dolláros árcédulával. A RE már ebben a hónapban bekerül a Best Buy kínálatába és a HTC saját webáruházába, majd az AT&T és a Verizon szolgáltató, illetve az Amazon is árulni fogja.

 

 

 

Vissza