Új mobilok régi névvel – Moto X és G

Czipperer Dia - 2014. szeptember 5.

A Motorola lerántotta a leplet új mobiljairól, az újgenerációs Moto X-ről és az olcsóbb Moto G készülékről. A nevek tehát maradtak, viszont a telefonok megújultak elődeikhez képest.

A Motorola sajtóeseményén bemutatta "régi-új" mobiljait, a legújabb zászlóshajót és egy pénztárcabarát készüléket. A nevek nem változtak –hiszen a tavalyi Moto X és G modelleket fejlesztették tovább –, a tudás azonban igen.

A zászlóshajó Moto

Az új Moto X készülék lelke egy ütősebb, 2,5 GHz órajelű Snapdragon 801-es processzor, fedélzetén pedig a legfrissebb Android 4.4.4 KitKat rendszer teljesít szolgálatot. A kijelző mérete is növekedett, immáron egy 5,2 hüvelykes, Gorilla Glass 3 védelemmel ellátott 1080p Full HD OLED panel áll a felhasználók rendelkezésre. A telefon memóriája 2 gigás, tárhelye pedig változattól függően 16 vagy 32 gigabájt méretű. A főkamera 13, az előlapi pedig 2 megapixeles képeket lő. A telefonnal 4K Ultra HD videókat is lehet rögzíteni.

Kép: Daniel Howley/ Yahoo Tech

A vállalat a hang- és gesztusvezérlésen is javított. A Motorola Voice Control mostantól egy alkalmazáson keresztül működik, így hangparancs segítségével is beléphetünk a Facebookba például, emellett testreszabható a telefon oly módon, hogy a feloldásnál ne kelljen az „Ok, Google” hangparancs, hanem bármilyen nevet elfogadjon.

A Moto Assist is sokat okosodott. Míg eddig „csupán” arra volt képes, hogy minden értesítést lenémítson egy megbeszélés vagy vezetés közben, addig most már képes érzékelni, ha a tulajdonosa vezet, és felolvassa számára az érkező üzeneteket. Ezekre válaszolni is lehet, méghozzá hangparancsok segítségével.

A Moto Diplayen szintén turbóztak kicsit. Most már nem csak az értesítéseket mutatja lezárt állapotban, hanem azok szövegét is – anélkül, hogy ehhez fel kellene oldani.

A készülék elődjéhez hasonlóan szintén testreszabható a Moto Maker segítségével, vagyis a felhasználók maguk álmodhatják meg, milyen dizájnú készüléket szeretnének.  Itt viszont már több megoldás közül lehet választhatani, a gyártó ugyanis bővítette a színpalettát. Az anyaghasználat terén is újított a Motorola: a műanyagot fémkeret váltotta fel, amely stabilitás és megjelenés szempontjából sem utolsó.

 A vállalat bejelentése szerint a telefon jövő hónapban lesz világszerte elérhető 499 dolláros fogyasztói áron.
 




A pénztárcabarát alternatíva

Korábban érkezik a piacra a megújult Moto G készülék, legalábbis az Egyesült Királyságban. A telefon kijelzője 5 hüvelykesre duzzadt, felbontása viszont nem változott az eredeti modellhez képest, szintén 1280 x 720 pixel. Amiben azonban előrelépést mutat, az a két első hangszóró a sztereó hangzásért, valamint a microSD bővíthetőség. Kamerája is fejlődött: a hátlapi 8, az előlapi pedig 2 megpixeles képeket készít. Fedélzetén a Moto X-hez hasonlóan Android 4.4.4 KitKat rendszer fut.

A Moto G ugyan nem testreszabható a Moto Maker segítségével, ám hátlapja cserélhető, variációk pedig különféle színekben kaphatók lesznek.

Szintén két változatban elérhető a készülék, 8, illetve 16 giga tárhellyel rendelkező verzió is kapható lesz. A Moto G 179 dollárba kerül, és egyelőre csak 3G változatban lesz elérhető. Az LTE változat csak később érkezik.

A két készülék az USA-ban már mától megvásárolható. A Moto G nem váratott magára és kontinensünkön is hódításba kezdett; bekerült az angol Amazon kínálatába, sőt az Exypansys magyar oldalán szintén raktárról rendelhető. Utóbbi esetben 61 255 forintot kell érte kipengetni.

 


Moto Hint – a telefon főnöke

A Moto X-hez és a Moto G-hez is használható a legújabb, szintén most bemutatott kiegészítő, a Moto Hint névre keresztelt Bluetooth headset. Az apró, fülbe illeszkedő eszközzel a telefonnak távoli parancsok adhatók, így nem kell feltétlenül, hogy kézben legyen a telefon. A Moto Hint 149, 99 dollárért vásárolható meg a készülékekhez.

 

 

Forrás: Yahoo. com, Intomobile.com; Képek: Daniel Howley/Yahoo Tech

Vissza