Divatos okosórák Dél-Koreából – Samsung Gear S és LG G Watch R

Farkas Norman - 2014. augusztus 28.

Az LG és a Samsung sem tudott várni az IFA kiállításig: mindkét dél-koreai gyártó bemutatta legújabb okos karóráját. Az LG a kerek kijelzővel szerelt G Watch R-ről rántotta le a leplet, a Samsung pedig a SIM foglalattal ellátott Gear S-t tárta a nagyvilág elé, mely a Tizen alapú kütyük táborát erősíti.

Az LG és a Samsung szinte egyszerre mutatták be legújabb – csak a szeptember elején kezdődő IFA 2014 szakkiállításra várt – okos karóáikat, a G Watch R és a Gear S modelleket. Mindkét eszközben van valami újszerű és stílusos, de számos különbséget találunk közöttük.

Az LG újdonsága a korábbi infóknak megfelelően kör alakú számlappal rendelkezik és idősebb testvéréhez hasonlóan az Android Wear platform köré épül. A divatos, de a klasszikus forma ellenére is roppant modern megjelenésű óra működéséről egy 1,2GHz-es Qualcomm Snapdragon 400 processzor gondoskodik, ami mellé 512MB RAM-ot, 4GB tárhelyet és 412mAh kapacitású akkumulátort pakoltak a mérnökök.

 

 

A G Watch R-t nem kell túlzottan félteni, ugyanis rozsdamentes acél burkolata hatékonyan ellenáll a pornak, a víznek és az ütéseknek is az IP67-es tanúsítványnak megfelelő mértékben. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen üveg védi a cucc 1,3 colos, 320 x 320 képpontos P-OLED kijelzőjét, de szinte biztos, hogy nem mezei plexit vetett be a gyártó. Jó hír, hogy az óra egyszerű (és pont ezért nagyszerű) bőrszíjat kapott, amit persze igény szerint lecserélhetnek a leendő tulajdonosok.

A Samsung sokak bánatára – és biztosan sokak örömére – továbbra is tartózkodik a kerek számlaptól, ennek megfelelően a Gear S kiejlzője téglalap alapú lett. A fekete és fehér árnyalatokban is megjelenő, Tizen operációs rendszert futtató készülék érdekessége, hogy saját SIM foglalattal rendelkezik, így nemcsak okostelefon vagy tablet kiegészítőjeként, hanem önállóan is használható egy teljes értékű okoseszközként instant mobilnet eléréssel, telefon funkciókkal.

 

A Gear S egy viszonylag nagy, 2 hüvelykes, 360 x 480 pixel felbontású hajlított AMOLED érintőkijelzővel büszkélkedhet, ami mögött egy kétmagos 1GHz-es processzort, 512MB RAM-ot, 4GB tárhelyet és 300mAh kapacitású aksit találunk – utóbbi állítólag simán bírja egy napig „átlagos igénybevétel” mellett. Az LG újdonságához hasonlóan a Samsung üdvöskéje is IP67-es szabványnak megfelelő ellenálló képességgel van felruházva.

Mindkét óra rendelkezik gyorsulásmérővel, gyro szenzorral, iránytűvel, barométerrel és pulzusmérővel, azaz gond nélkül segítségül hívhatjuk őket egészséges életmódunk gyakorlásához.

Míg a Samsung Gear S már októberben elérhető lesz, addig az LG G Watch megjelenéséről csak annyit tudunk, hogy az utolsó negyedévre tehető.



 

[Forrás: IntoMobile, GSM Arena]

Vissza