Kis és nagytesó egy tesztben – Nokia X és XL

Farkas Norman, Czipperer Dia - 2014. augusztus 18.

A Nokia két androidos mobilja is nálunk időzött egy teszt erejéig, így nem csak külön-külön tudtuk kipróbálni a kis- és nagytesót, hanem összevetni is sikerült őket. Egyik sem a csúcsmobilok kategóriájában versenyez, így ehhez mérten vettük górcső alá őket.

Bevezető

A Nokia X sorozat tagjai a februári Mobile World Congressen mutatkoztak be. Hazánkba áprilisban érkezett meg a kisebbik testvér (Nokia X), amit nem sokkal később a szintén kétkártyás Nokia XL is követett. Együtt próbálhattuk ki a két készüléket, ezáltal a Nokia nyújtotta androidos felületet kicsiben és nagyban is leteszteltük. A két készüléket ketten vizsgáltuk meg, a balra zárt sorokban Dia, a jobbra zártakban pedig Norman tapasztalatait olvashatjátok.

 

 

Az ismerős ismeretlen

Nos, a felhasználói felület első ránézésre egyértelműen a Windows Phone csempéit idézi, ugyanakkor egy módosított Android 4.1.2 rendszer fut rajta, mely az alkalmazásoknál mutatja meg igazi arcát. Ezt később fejtjük ki részletesebben.

Egy Windows Phone felhasználónak is megmutattam a telefont. Igaz, nem technológiai szakértőről van szó, csak egy átlag felhasználóról, de éppen ezért érdekes a véleménye. A felület láttán kicsit megzavarodott; azt hitte, WP mobilt fog a kezében, ám a megszokott élmény kicsit más volt. Nem értette. Android felhasználóként használva a készüléket én is így voltam ezzel.

Úgy vélem, a gyakorlott felhasználók számára, akik már elköteleződtek valamilyen operációs rendszer mellett, a Nokia X nem jelent valódi alternatívát, hiszen egy egészen új metodikát kell elsajátítani. Az elemek keverednek. Hol WP, hol Android, és mégis úgy éreztem, hogy egyik sem.

A Nokia célja azon userek megszólítása, akik szeretik a márkát, de nem feltétlenül a WP-hoz kötődnek, sőt, inkább még egyik rendszerbe sem ásták bele magukat. Ha ebből a szempontból nézzük, akkor a kezdő okostelefon használóknak még előnyös is lehet egy ilyen mobil, hiszen nem kell megszokniuk egy más élményt. Talán azok számára is alternatíva lehet, akik belépő szintű Lumiáról váltanának, és tegyük fel, hogy szeretik az alkalmazásokat. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük a két testvért kicsit közelebbről.

 

 

A Nokia X mobilokat egész nagy várakozás előzte meg, hiszen a Lumia mobilok láttán sokakban ötlött fel a gondolat, hogy Windows Phone helyett szívesen látnának Android rendszert a pofás készülékek fedélzetén. Az idők során a Microsoft kezébe kerültek a finnek, emiatt nem rukkolhattak elő egy sima androidos sorozattal. Ehelyett létrehoztak egy hibrid rendszert, mely Android alapokra építkezik ugyan, felépítésében megjelennek a Windows Phone elemei, és szolgáltatáskínálatából hiányoznak a Google alá tartozó csodák, mint pl. a Play Áruház vagy a Maps. Ezeket saját, illetve a Microsoft megoldásaival helyettesítették több-kevesebb sikerrel.

Diával egyetértünk abban, hogy a Nokia X/XL kezelőfelülete egy kicsit idegennek tűnhet egy WP-s és egy androidos felhasználó számára is, hiába az innen-onnan kölcsönvett elemek. Én BlackBerry 10 használóként arra jutottam, hogy a rendszer átlátható és gyorsan megszokható, ugyanakkor kissé jellegtelenre sikerült: túl kevés benne az egyediség – talán pont a túlzott sokoldalúsága miatt. A platformhoz társuló hiányérzet nyilván nem jelentkezik azoknál a felhasználóknál, akik még nem használtak okostelefont, éppen ezért lehet ideális választás a Nokia X/XL a még „szűz” júzereknek, akik eddig távol maradtak az okostelefonoktól.

Appdömping

Mindkét készüléken akad minden, mi szem szájnak ingere: Viber, MixRadio, Fruit Ninja, Real Futball, Sim City Deluxe, Bejeweledd 2, Kingdoms& l, Monopoly Classic, The Game of Life, Green Farm 3, WeChat, Wonder Zoo, One Drive, Here Maps stb.

 

A Nokia X eredménye az AnTuTu tesztprogramban

 

 

 

A Microsoft felhőtárhely-szolgáltatásához, a OneDrive-hoz is közvetlen elérést nyújt mindkét készülék, ami jól jön, hiszen mindössze 4 giga tárhellyel rendelkeznek. Igaz, 32 gigáig bővíthető microSD-vel, ha nem akarunk a folyamatos mentéssel bajlódni, és a biztonsági mentés is jól jönne, ha valami történne a telefonunkkal, a OneDrive szinkronizálás megoldja helyettük. Szerencsére az alkalmazás úgy van beállítva, hogy mindez csak Wifiről történjen.

A Dia által felsorolt appok, játékok és szolgáltatások jelenléte hívogató, főleg a bővíthető tárhely tudatában. A felhozatal jól mutatja, hogy a Microsoft a Nokia mögött áll, ami ebből a szempontból nagyon is üdvös, hiszen egy új platform indulásakor roppant fontos a megfelelő alkalmazáskínálat. Kiváló negatív példa erre a BlackBerry 10, amit még ma is cikiznek a kevés elérhető app miatt, még úgy is, hogy egyébként egy kis trükkel bármilyen androidos alkalmazás telepíthető a BB10-es mobilokra.

 

 

A Nokia X és XL tudása is kielégítő az árszegmensben (30-40 ezer forint), de túl sokat nem szabad elvárnunk tőlük, mert könnyen csalódhatunk. Ne számítsunk például az ütősebb játékok azonnali elindulására, és ha már itt tartunk, lenyűgöző látványra se, mivel sima TFT kijelzőkkel van dolgunk, ami a Nokia X esetén 4 colos és 800 x 480 képpontos, az XL-nél pedig ugyanilyen felbontású, de már 5 hüvelykes. Utóbbinál csupán 187ppi-s képpontsűrűségről beszélhetünk, azaz a pixelek könnyen kiszúrhatók.

Jó megoldások

Akármennyire is idegenkedtem a számomra kavalkádnak tűnő rendszertől, több olyan apróságot is belepakoltak, ami elnyerte a tetszésemet.

Ott van például a billentyűzet. Egyáltalán nem a megszokott elrendezéssel találkozhatunk. Igaz, jobban hajaz az Android gombsorra, mint a WP-ra, de szerintem kialakítás tekintetében mindegyikre ráver (lásd az alábbi képen).

Jó, hogy be vannak építve a gombok közé az ékezetes betűk, nem kell külön előhívni őket. Nagy szívfájdalmam, főleg az Android 4.3 Jelly Bean operációs rendszernél, hogy a gombot nyomva tartva lehet navigálni az adott opciókra. Az „á”, „é” „ö” betűt azonnal látjuk, ha pedig a számokra navigálunk, a különféle egyéb karakterek mellett az „í”, „ó”, „ő”, „ú” betűk is feltűnnek. Vannak másodlagos billentyűk is feltüntetve. Az Android esetében, ha nyomva tartjuk hosszan, megjelenik valami, de a gombsoron nincs feltűntetve, így a rutin alapján jegyezhető meg, éppen mit hívunk elő vele. Itt azonban, a hagyományos nyomógombos mobilokhoz hasonlóan jelzi, hogy milyen karaktert írunk, ha hosszan nyomjuk az adott gombot. Lehet, hogy mindez apróságnak tűnik, de gyorsítja a gépelést.

 

 

Az is pozitív volt Android felhasználóként, hogy az alkalmazások valóban olyanok, mint egy androidos mobilon, ezáltal pedig számos applikáció elérhető. Igaz, nem a Google Play Store-ban böngészhetünk, hanem egy saját alkalmazásboltban, de a végeredmény ugyanaz.

Számos dolgon fennakadtam a készülékekkel kapcsolatban, ami a szokatlan rendszerfelépítésnek, bizonyos alap beállítási lehetőségek hiányának (pl. nem lehet a készülékeken beállítani, hogy elküldjük híváskor a saját számunkat a hívott félnek) és a harmatgyenge kamerának tudható be. Utóbbiról annyit, hogy sem a Nokia X 3 megapixeles, sem pedig az XL 5 megapixeles fénylesője nem készít remekműveket, ami rendben van, hiszen nem csúcsmobilokról van szó, de a hasonló kaliberű Lumia modellekhez képest is gyenge eredményeket kaptunk, amely némi szomorkodásra és csalódásra ad okot.

Ami a pozitívumokat illeti, a telefonok burkolatával kezdeném: mindkét mobilt cserélhető, több színben elérhető plasztik héj borítja, amit viszonylag könnyen lehámozhatunk róluk, mégis érezhetően jó védelmet nyújtanak. A szövegbevitelért, pontosabban a jól belőtt virtuális billentyűzetért is piros pontot adnék a Nokiának, bár hozzá kell tennem – nem teljesen elfogulatlanul –, hogy sokkal kényelmesebb gépelni a BlackBerry 10 virtuális gombsorán.

 

 

A mobilokban a Nokia Fastlane névre keresztelt eseményfala tetszett a legjobban. Itt minden korábban futtatott alkalmazást és közösségi tevékenységet megtalálunk időrendbe sorakoztatva. Kicsit hasonlít a BlackBerry Hubhoz, csak ugye a kanadaiak megoldása a leveleket, hívásokat, üzeneteket stb. rendszerezi a közösségi tevékenységeken felül, nem az alkalmazásokat.

Kicsi vagy nagy?

Nekem személy szerint az XL már túl nagy készülék. Igaz, mindkét telefon fogása elnyerte a tetszésemet. A matt műanyag borításnak köszönhetően nem csúszkált rajta az ujjam, így nem féltem, hogy kiejtem a kezemből. Ennek ellenére azonban én a kistesóra szavazok, mert szerintem a 4 hüvelykes kijelző bőven elegendő. Az 5 hüvelyk szerintem már kicsit nagy, de ez az én véleményem.

Hardverfronton nem sokban tér el a két mobil: majdnem, mint két tojás – csak az egyik kicsit nagyobb. Ezen a téren viszont az XL-re szavaznék, mert hosszabb üzemidőt garantál (3G beszélgetési idő 13 óra vs. 10,5 óra; zenelejátszás 37 óra vs. 26 óra), és az érintőképernyő kezelése is sokkal felhasználóbarátabb a kapacitív multipoint-touchnak köszönhetően, szemben a kétérintéses Nokia X-szel.

RAM tekintetében szintén minimális az eltérés a Nokia XL javára, viszont a pixelsűrűségben az X győzedelmeskedik (233 vs. 187 ppi), ugyanis mindkét telefon felbontása ugyanakkora, az eltérő méret ellenére.

Szóval, ha már androidos Nokia, mindenki döntse el maga, mi a fontosabb számára egy telefon vásárlása során.

Mivel a kollegina már kifejtette a két telefon közti főbb különbségeket, én már nem firtatnám őket. A véleményem, hogy a 4 colos Nokia X sokkal kényelmesebben használható a mindennapokban, mint a nála tudás tekintetében csak hajszálnyival erősebb, ugyanakkor méret frontján jelentős mértékben nagyobb Nokia XL. A tesztidőszak nagy részét az XL-lel töltöttem, és nem mondanám, hogy leányálom volt az 5 hüvelykes zöldséggel járkálni: nem éppen apró mérete a szögletes sarkaival és a 190 grammos (!) tömegével társulva okozott néhány kényelmetlen percet a nadrágomban. Persze a nagyobb mérethez izmosabb aksi is társul, így a Nokia XL jobban teljesít üzemidő és beszélgetési idő frontján a kistesójánál.

Összegzéséként annyit mondanék, ha vonz a gyors stílusváltás lehetősége (cserélhető burkolatok), ha szívesen megismernél egy új okostelefonos rendszert a maga gyerekbetegségeivel és előnyeivel, ha még nem vagy egyik platform elkötelezett használója sem, ha kihasználnád a dual SIM képességet, és ha viszonylag jót szeretnél venni jó áron, akkor adhatsz egy esélyt a Nokia X sorozat számodra testhezállóbb tagjának.

 

 

Utószó

Érdemes megemlíteni a Nokia X sorozata kapcsán, hogy nemrég bemutatkozott az új generáció a Nokia X2 képében. A készülék már nemcsak vissza, hanem home gombbal is rendelkezik, szoftvere pedig olyannyira megújult az első szériához képest, hogy ki sem adják azt a korábbi modellekre. A Nokia X, XL és X+ ugyan kapott egy szoftverfrissítést a közelmúltban, de az nem a vadonatúj X platformot hozta el rájuk, csak néhány javítással és új funkciót csapott hozzá a rendszerhez. A Nokia, illetve a Microsoft a friss hírek szerint nem lát sikeres jövőt az androidos Nokiák előtt, a gyártók egyre inkább a különböző árszegmensbe szánt Windows Phone alapú készülékek széleskörű elterjesztésére koncentrálnak.

Specifikáció – Nokia XL Dual SIM

Méret, súly: 141,4 x 77,7 x 10,9 milliméter, 190 gramm

Rendszer: Nokia X platform

Kijelző: 5 hüvelykes TFT, 800 x 480 pixel (186ppi)

Processzor: Qualcomm Snapdragon S4 Play (MSM8225) SoC, kétmagos, 1GHz-es processzorral

Grafikus gyorsító: Adreno 203

Memória: 768MB RAM, 4GB tárhely + microSD foglalat

Csatlakozás: GPRS, EDGE, 3G, HSPA, GPS, Bluetooth, WiFi, microUSB

Kamera: hátul 5 megapixeles autofókuszos kamera LED vakuval, elöl 2 megapixeles kamera

Akkumulátor: 2000mAh Li-ion, 960 perc beszélgetési idő

Egyéb: cserélhető színes készülékház, dual SIM, Nokia szoftverek (HERE Drive, HERE Maps, Nokia MixRadio)

 

 

Specifikáció – Nokia X Dual SIM

Méret, súly: 115,5 x 63 x 10,4 milliméter, 129 gramm

Rendszer: Nokia X platform

Kijelző: 4 hüvelykes TFT, 800 x 480 pixel (233ppi)

Processzor: Qualcomm Snapdragon S4 Play (MSM8225) SoC, kétmagos, 1GHz-es processzorral

Grafikus gyorsító: Adreno 203

Memória: 512MB RAM, 4GB tárhely + microSD foglalat

Csatlakozás: GPRS, EDGE, 3G, HSPA, GPS, Bluetooth, WiFi, microUSB

Kamera: 3 megapixeles fixfókuszos hátlapi kamera

Akkumulátor: 1500mAh Li-ion, 798 perc beszélgetési idő

Egyéb: cserélhető színes készülékház, dual SIM, Nokia szoftverek (HERE Drive, HERE Maps, Nokia MixRadio)

 

 

 

 

Vissza