Mit nyújt a WP 8.1 GDR1?

Farkas Norman - 2014. július 28.

Máris készül a nemrég megjelent Windows Phone 8.1 első GDR frissítése, amely néhány új funkción (pl. mappázás) túl az LTE-alapú hívások és a különböző információk megjelenítésére alkalmas okos tokok támogatását is elhozza a platformra.

Még be sem fejeződött a Windows Phone 8.1 terjesztése, máris sorra jönnek az infók a rendszer első GDR (General Distribution Releases) frissítéséről. A javításokat, kibővített támogatást és új funkciókat egyaránt tartalmazó update tesztelése elkezdődött a Microsoft gyártópartnereinél.

Az eddigi infók szerint az új rendszer egyik legnagyobb újdonsága az alkalmazások mappákba rendezhetősége lesz, ami a csempék egymásra húzásával, automatikusan valósul majd meg (ahogy a legtöbb okostelefonos platformon már láthattuk). E funkció révén még átláthatóbbá és egyben személyesebbé varázsolhatjuk WP mobilunk tartalmát.

A GDR1 megjelenésével a platform támogatni fogja az 1280 x 800 képpontos kijelzőket, így lehetőség lesz kijelzőbe integrált vezérlőgombokkal felszerelni a köré épülő készülékeket, azaz hamarosan nem csak olyan WP mobilok lehetnek piacon, melyek előlapján a megjelenítőtől különálló kapacitív és/vagy fizikai kezelőszervek sorakoznak fel.

Újdonságként írható fel az LTE-alapú hanghívások és a jobb minőségű Bluetooth zenehallgatást kínáló aptX támogatása is, a testraszabhatóságot pedig az egyedi záróképernyők emelhetik majd új szintre, melyek készítésére szabad kezet kapnak a gyártók.

A legütősebb fejlesztés az okos tokok támogatását célozza. Ez azt jelenti, hogy már a WP készülékek is képesek lesznek speciális alkalmazásokat rendelni a tokokhoz, melyek különböző műveleteket köthetnek azok kinyitásához vagy becsukásához, illetve lehetővé teszik bizonyos infók (például pontos idő, töltöttség, értesítések) megjelenítését a fedlapon. Már találkozhattunk ilyen sokoldalú tartozékokkal más platformokon, például az LG QuickCircle vagy a HTC Dot View tok képében. Pletykák szerint már készül az androidos HTC One WP alapú kiadása, ami a GDR1 érkezése után androidos testvéréhez hasonlóan praktikus funkciókkal egészülhet ki a Dot View tok segítségével.

 

HTC Dot View tok -- hamarosan a Windows Phone rendszer számára sem lesz idegen.

 

Egyéb újításokat is tartogat számunkra a frissítés, például a kétkártyás eszközökre elhozza a GSM és CDMA hálózatok egyidejű kezelésének képességét, illetve valamennyi készülék esetében lehetővé teszi a hálózati időlekérdezést (Network Time Protocol), ami révén akkor is lekérhető a pontos idő, ha a mobilhálózat nem teszi elérhetővé az adott időzónát a NITZ (Network identití Time Zone) protokollon keresztül. Megemlítendő még, hogy a Microsoft szabad kezet ad a gyártóknak, hogy tesznek-e microSD kártyafoglalat készülékeikbe vagy sem, illetve engedélyezik-e a memóriakártyákról való szoftverfrissítést.

Sajnos még nem tudni, hogy pontosan mikor lesz elérhető a Windows Phone 8.1 GDR1, de a jelek szerint a Microsoft már nagyon közel jár a kiadás fázisához.

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza