Bemutatkozott a BlackBerry tanulékony virtuális asszisztense

Farkas Norman - 2014. július 17.

A kanadai gyártó elárulta, hogy a BlackBerry 10 platform hamarosan kap egy intelligens hangalapú asszisztenst, ami nemcsak az üzenetkezelésben és a gyors infószerzésben lehet a segítségünkre, hanem készülékbeállítások gyors módosítására, vagy például az elemlámpa funkció ki/bekapcsolására is megkérhetjük.

Behozzák a lemaradást

Már az Apple, a Google és a Microsoft is előrukkolt saját hangos asszisztensével, a Siri az iOS-t, a Google Now az Androidot, Cortana pedig a Windows Phone-t hivatott kedvesebbé és okosabbá varázsolni egy sor kényelmes és praktikus funkcióval. A BlackBerry egy kicsit lemaradt a többiekhez képest ezen a fronton, de úgy fest, ennek vége szakad, és hamarosan utoléri riválisait. A friss hírek szerint ugyanis az októberben megjelenő Passport csúcsmobil fedélzetén, a BlackBerry OS 10.3-as változatával debütál a kanadaiak intelligens virtuális asszisztense, ami nem sokkal később remélhetőleg a korábbi BB10-es készülékek számára is elérhető lesz frissítés formájában.

 

 

Mi van a BlackBerry Asszisztens tarsolyában?

A BlackBerry Asszisztens a fent említett kollégáihoz, kollegináihoz hasonlóan rengeteg dolgot kézben tud tartani. Kérésünkre megkeres egy levelet, vagy emlékeztet egy naptáreseményre, elárulja, épp mi a legérdekesebb téma a Twitteren, meghívókat küld ki a nevünkben, vagy bejegyzést ír a BBM csatornánkra. A program tanulékony, azaz minél többet használjuk, annál hatékonyabbá válik – mondhatni kitágul mesterséges elméje, ha sci-fibe illően fogalmazunk. A BlackBerry szerint a felhasználók meg fognak lepődni, mennyire pontosan felismeri szavaikat a virtuális segéd.

A fentieken túlmenően az Asszisztens támogatja a Bluetooth eszközöket, azaz a volán mögött ülve is hasznos társnak bizonyulhat. Parancsunkra kedélyesen felolvassa az új e-mailjeinket, akár olvasatlannak is jelöli őket, ha szeretnénk, sőt jegyzetelésre, illetve emlékeztetők írására is megkérhetjük. Mindezt a kezeink használata nélkül.

 

 

Egy sor felettébb praktikus funkciót is kínál a szoftver, melyek a készülékbeállítások rettentő gyors és kényelmes módosítását teszik lehetővé. Ilyen például az elemlámpa funkció (a kamera LED) ki- és bekapcsolása, vagy az értesítések testreszabása. Utóbbi jóvoltából például hipp-hopp elintézhetjük az Asszisztenst utasítva, hogy a megbeszélésünk ideje alatt kizárólag a hívásokat jelezze a telefonunk, az üzenetekhez és szociális hálókhoz kötődő értesítések esetén maradjon néma.

A BlackBerry megoldása az eddigi jelek szerint simán felveheti a versenyt a vetélytársak megoldásaival, de érdemben csak akkor nyilatkozhatunk róla, ha már kipróbáltuk. Máris alig várjuk, hogy a beszélgethessünk vele.

 




 

[Forrás: Übergizmo]

Vissza