Elrajtolt a Lumia mobilok Windows Phone 8.1 „Cyan” frissítése [Videó]

Farkas Norman - 2014. július 16.

A Nokia végre elindította a Windows Phone 8 alapú Lumia okostelefonokra szánt Cyan rendszerfrissítés terjesztését. Az update a Windows Phone 8.1 újdonságai mellett számos exkluzív fejlesztést is tartogat a felhasználók számára, melyekről egy rövid bemutató videót is láthatunk a finn gyártó jóvoltából.

 

Az elmúlt hónapokban felpörögtek az események a Nokiánál, hiszen a finn gyártó telefonos részlege átkerült a Microsoft zászlaja alá, miközben új androidos készülékkel bővült a portfóliója. Úgy tűnik, a hajtásban nem feledkeztek meg az áprilisi Microsoft BUILD konferencián bemutatott Cyan rendszerfrissítés tökélyre fejlesztéséről, ami lényegében a Windows Phone 8.1 Lumia modellekre szánt, bővített változata.

A Nokia tegnap jelentette be, hogy elérhető a frissítés, és már csak a hatóságok és szolgáltatók jóváhagyásán múlik, mikor lesz elérhető világszerte minden Windows Phone 8 köré épülő Lumia készülékre.

A frissítés természetesen tartalmazza a Windows Phone 8.1 újításait. Itt érdemes kiemelni a más platformokról már ismerős, a kijelző tetejéről lehúzható Action Center értesítési központot, mely gyors beállítási lehetőségeket is kínál, és a jobban testreszabható kezdőképernyőt, amin a kisebb kijelzővel szerelt modellek esetében is három oszlopba rendezhetjük a csempéinket, amik mögé immár tetszés szerint akár képeket is beállíthatunk háttérnek, ha unjuk az egyszínűséget.

Az új rendszer része az ujjunk húzogatásával is használható, Swype-ra emlékeztető World Flow billentyűzet, az Internet Explorer 11 böngésző, a készüléken tárolt fájlok közt is keresni tudó Bing, a WLAN hálózatok gondtalanabb használatát kínáló Wi-Fi Sense, illetve az időjárás-előrejelzéseket figyelő, s azok alapján akár öltözködési tanácsokat adó naptár is. A rendszer legnagyobb újdonságának számító Cortana személyi asszisztens sajnos csak az Egyesült Államokban kerül bele a repertoárba, de remélhetőleg egyéb régiókban is mielőbb elérhetővé teszi a Microsoft.

 

Miben nyújt többet a Cyan?

A Nokia Cyan frissítése a fentiek mellett egy sor további újdonságot kínál a Lumia modellek tulajdonosai számára. Először is frissített Creative Studio 6, Storyteller és Nokia Camera alkalmazások várnak rájuk, melyek közül utóbbi még könnyebben használható felülettel áll a mobilfotózás megszállottjainak rendelkezésére. Azok a Lumia 520, 525 és 720 használók, akik előszeretettel használják navigálásra készüléküket, szinte kiugorhatnak a bőrükből, ugyanis a csak egy országra korlátozott HERE Drive app helyét átveszi a nemzetközi offline navigációt kínáló HERE Drive+. A Lumia 1520 és Lumia Icon esetében még jobb hangminőségű videók rögzítését lehetővé tévő, továbbfejlesztett Nokia Rich Recordingról és Dolby Digital Plus 5.1 támogatásról is beszélhetünk.

 

 

Mikor telepíthetjük?

A Lumia Cyan frissítés hamarosan megjelenik hazánkban, de a legtöbb modell esetében még tesztelik. A Nokia hivatalos oldalán tájékozódhatsz (régióra és szolgáltatóra bontva), mi az aktuális állapota egy adott Lumia készülék frissítésének.

 

 

 

[Forrás: Engadget]

Vissza